​Британія пропонує право громадянства для майже 3 млн. людей в Гонконгу

Велика Британія, а також США та інші країни, виступили проти запровадження у Гонконгу нових китайських законів, за якими мешканців автономної території можуть карати довічним ув’язненням за звинуваченнями у підривній діяльності, сепаратизмі або тероризмі, повідомляє «Голос Америки».


Нові китайські закони та інші дії Пекіна щодо Гонконгу Захід називає порушенням самоврядного статусу Гонконгу, що понад 150 років був британською колонією, і фактичною відмовою китайської влади від проголошеного принципу «одна країна - дві системи».

Китай обурено відреагував на заяву британського уряду про розширення права багатьох гонконгців жити у Великій Британії і можливість для них набувати британське громадянство.

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон підтвердив це зобов’язання у середу - в день 23 річниці передачі колишньої британської колонії під контроль уряду у Пекіні 1 липня 1997 року.

Джонсон заявив у парламенті, що комуністичний китайський уряд порушує принципи домовленостей між Лондоном та Пекіном, згідно з якими Гонконг принаймні на 50 років мав зберігати свої окремі закони і права для мешканців, відмінні від решти території Китаю.

Британською пропозицією зможуть скористатися насамперед приблизно 350 000 мешканців Гонконгу, які вже мають «паспорти закордонних британців» (British National Overseas Passport), і ще приблизно 2,6 мільйонів, які мають право на такий статус.

Загальне населення Гонконгу зараз сягає 7 з половиною мільйонів.

Досі гонконгські «закордонні британці» мали право вільно приїздити у Велику Британію і гостювати в країні до 6 місяців.

Але нове оголошення уряду в Лондоні означає, що гонконгці з паспортом «закордонного британця», а також члени їхніх родин зможуть залишатися в Британії з правом на працю і навчання впродовж 5 років.

«Після цих 5 років вони зможуть подавати заяву на статус постійного проживання, а ще через 12 місяців у тому статусі вони матимуть можливість подавати заяву на громадянство», - сказано в офіційному роз’ясненні британського уряду.

«Ми не відвернемося від Гонконгу і не ухилятимемося від історичної відповідальності перед його народом. Ми виконаємо своє зобов’язання», - проголошує Лондон.

Борис Джонсон. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.