​Голова МІ6 розповів, як британці зривають поставки зброї до рф за допомогою штучного інтелекту

Британські шпигуни вже використовують штучний інтелект (ШІ), щоб перешкоджати постачанню зброї в росію, заявив у середу глава британського агентства MI6, прогнозуючи, що західним шпигунам доведеться все більше зосереджуватися на відстеженні зловмисного використання ШІ ворожими державами, повідомляє Голос Америки.

У своїй промові Річард Мур назвав машинне навчання як величезним потенційним активом, так і серйозною загрозою, а також заявив, що співробітники британської зовнішньої розвідки «об’єднують свої навички зі штучним інтелектом і масштабними даними, щоб ідентифікувати та перешкоджати надходженню зброї до росії для використання проти України».

Називаючи Китай «єдиним найважливішим стратегічним фокусом» для свого агентства, Мур сказав, що «ми будемо дедалі частіше отримувати розвідувальні дані про те, як ворожі держави використовують ШІ у шкідливий, безрозсудний і неетичний спосіб».

Мур, який раніше попереджав, що Захід відстає від конкурентів у перегонах ШІ, сказав, що його служба «разом із союзниками має намір виграти перегони, щоб опанувати етичне та безпечне використання ШІ». Але він переконаний - штучний інтелект не замінить потребу в людях-шпигунах, стверджуючи, що «людський фактор» залишатиметься вирішальним в епоху швидкого розвитку машинного навчання.

«Поки штучний інтелект тралить океан інформації з відкритих джерел, ще більш цінною стає інформація, отримана за допомогою добре закинутої вудки, таємниці поза мережами», — сказав він.

«Унікальні характеристики агентів-людей у потрібних місцях стануть ще важливішими», - сказав він і підкреслив здатність шпигунів «впливати на рішення всередині уряду чи терористичної групи».

Мур також сказав аудиторії в резиденції британського посла в Празі, що російська військова кампанія в Україні вичерпалася і «існує мало шансів на відновлення російських військ». Він сказав, що контрнаступ України виявився «важким», але заявив, що оптимістично налаштований на успіх.

Мур сказав, що уряд президента путіна розривають «продажність, внутрішні чвари та бездушна некомпетентність», а заколот лідера найманців «Групи Вагнера» Євгена Пригожина «викрив невблаганний розпад нестабільної автократії, якою керує путін».

Він звинуватив росію у використанні «Вагнера» як засобу імперіалізму в Африці, пропонуючи лідерам Центральноафриканської Республіки, Малі та інших країн «фаустівський пакт» про захист в обмін на передачу мінеральних багатств росії.

Мур також вказав, що Іран розпалює конфлікт в Україні, постачаючи росії безпілотники та іншу зброю, що, за його словами, «викликало внутрішні чвари на найвищому рівні режиму в Тегерані».

Публічна промова про шпигунство все ще є новинкою для британських спецслужб. Уряд відмовлявся навіть підтвердити існування MI6 до 1992 року, а публічні виступи її керівників нечасті. Мур вирішив виступити в середу в столиці Чехії, де в 1968 році відбувся рух за свободу «Празька весна», розгромлений радянськими танками.

В єдиній іншій публічній промові Мура після того, як він став головою Секретної розвідувальної служби (МІ6) майже три роки тому, він також говорив про силу та загрозу ШІ. У зверненні в листопаді 2021 року він звинуватив Захід у тому, що він повільно рахується з руйнівним впливом штучного інтелекту та відстає від противників, які «вливають гроші й амбіції» в штучний інтелект та інші передові технології.

У цій промові він сказав, що Китай є «єдиним найбільшим пріоритетом» агентства, і сказав, що Британія та її союзники «повинні протистояти та стримувати дії росії, які суперечать міжнародній системі, заснованій на правилах».

Через три місяці росія вторглася в Україну.

Річард Мур виступає в аналітичному центрі в Лондоні, 2021 рік. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.