​Ексгенерал армії США заявляє про необхідність допомоги Україні: «Якщо ми не зупинимо росіян, у нас буде фронт НАТО на 2500 миль»

Війна в Україні перебуває у «дуже небезпечній стадії», і якщо законопроєкт про додаткову допомогу не буде ухвалено в Конгресі, українцям буде вкрай важко втримати навіть нинішні позиції на сході країни. Під загрозою можуть опинитися не лише Харків і Київ, але і кордони НАТО, цитує попередження генерала армії США у відставці, колишній командувач Об’єднаними збройними силами НАТО в Європі Веслі Кларка Голос Америки.

«Якщо ми ухвалимо законопроєкт про допомогу і будемо поводитися з Україною в умовах кризи так само, як ми поводилися з Ізраїлем у 1973 році, коли ми фактично забрали зброю у наших власних сил у Німеччині та доставили її до Ізраїлю, якби ми ставилися до України таким чином і доставили необхідну зброю в необхідні місця, ми могли б стабілізувати ситуацію там, де ми зараз є.

А потім з відповідним додатковим обладнанням і через 12-14 місяців роботи є шанс, що вони можуть десь пробити російські лінії – в Криму, чи в Донецьку. Це можна було зробити», – вважає Кларк, який свого часу воював у В'єтнамі та очолював сили НАТО у Косово.

Якщо цього не станеться, українці своїми силами навряд чи зможуть втримати фронт, каже Кларк.

«Вони повинні мати інструменти сучасної війни. Ви не можете очікувати, що вони будуть битися без переваги в повітрі», – пояснює Кларк.

За його словами, війна в Україні зараз перебуває у четвертій стадії. Перший етап, за його словами, настав після невдалого нападу на Київ на самому початку широкомасштабного вторгнення, другий – перегрупування української армії для контрнаступу, третій – контрнаступ України, доки на нинішньому етапі вона не наштовхнулася на російські оборонні позиції.

На цьому четвертому етапі війна дійшла до такої стадії, коли українцям потрібно вийти з позиційної війни, але для того, щоб вести мобільну війну, їм потрібно більше зброї.

Росіяни ж, навпаки, після перших невдач готуються до наступу. Російські війська на Сході, і такі міста, як Харків і Київ розділяє кількасот кілометрів переважно відкритої місцевості.

«Це, здебільшого, горбиста, лісиста та відкрита місцевість. Є кілька річкових ліній, які треба подолати, але найскладніша місцевість там, де зараз точаться бої», – каже генерал у відставці Веслі Кларк.

Він говорить, що і США, і союзники постачали Україні достатньо зброї, щоб не програти, але її ніколи не було досить, щоб виграти війну, перемогти росію.

«Якщо українська армія збирається вести мобільну війну, для цього потрібно не 31 (американський) танк і 100 танків Leopard. Для цього потрібно 1-2 тисячі танків. Для цього потрібно не 300 буксированих артилерійських установок, а самохідна артилерія; не 25 літаків F-16, а пару сотень F-16», – вважає Кларк.

Ця зброя, навіть якщо пакет допомоги буде ухвалено, не надійде відразу, тому українцям потрібно протриматися зараз на цих позиціях, додає Кларк.

У розмові, яку у вівторок, 20-го лютого, організував Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), Кларк висловив переконання, що військове командування США та НАТО усвідомлює небезпеку того, що у випадку падіння оборони України російська армія вийде на кордони НАТО в Європі і не зупиниться там.

«Генерал Каволі (Верховний командувач об'єднаних Збройних сил НАТО генерал США Крістофер Каволі – ред.) прекрасно розуміє: якщо ми не зупинимо їх тут, у нас буде фронт НАТО на 2500 миль. А ми ледь могли впоратися з внутрішнім німецьким кордоном на 400 миль під час «холодної війни». Я не можу уявити, що буде потрібно для мобілізації НАТО, якщо Україна впаде, і ми зіткнемося з загрозою, що простягнеться від Балтійського аж до Чорного моря», – каже Веслі Кларк.

Веслі Кларк. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Рашисты совершили два преступных удара по Харькову и Одессе, обстреляв баллистическими ракетами С-300 и Искандер жилые районы обеих городов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.