​Сенат США відхилив спробу зупинити продаж винищувачів F-16 Туреччині


Сенат США в четвер рішуче відхилив спробу зупинити продаж Туреччині винищувачів F-16 і комплектів модернізації за 23 мільярди доларів, які адміністрація президента Джо Байдена схвалила після того, як Туреччина схвалила приєднання Швеції до альянсу НАТО, повідомляє Reuters.

Сенат проголосував 79 проти 13 щодо резолюції про несхвалення продажу, запропонованої сенатором-республіканцем Рендом Полом.

Перед голосуванням Пол розкритикував турецький уряд і сказав, що дозвіл на продаж підбадьорить його «неналежну поведінку». Прихильники продажу заявили, що для Вашингтона важливо дотримати слово, дане союзнику по НАТО.

26 січня адміністрація Байдена офіційно поінформувала Конгрес про свій намір продовжити продаж 40 Lockheed Martin (LMT.N) F-16 і майже 80 комплектів модернізації до Туреччини через день після того, як Анкара повністю завершила ратифікацію членства Швеції в НАТО.

Продаж був відкладений протягом кількох місяців через проблеми, включно з відмовою Туреччини схвалити приєднання Швеції до військового альянсу. Туреччина вперше попросила зробити покупку в жовтні 2021 року.

Закон США про контроль за експортом зброї дає Конгресу право припинити великий продаж зброї, ухваливши резолюцію про несхвалення як у Сенаті, так і в Палаті представників. Хоча закон діє вже півстоліття, жодна така резолюція не була прийнята Конгресом і не пережила президентського вето.

Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО після того, як росія вторглася в Україну в лютому 2022 року. Тоді як членство Фінляндії було закріплено минулого року, заявку Швеції затримали Туреччина та Угорщина. Усі члени НАТО повинні схвалити заявки від країн, які бажають приєднатися до альянсу.

Фото Reuter



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.