​Переговори між Ізраїлем та ХАМАСом в обмін на звільнення заручників не передбачають виконання головної вимоги ХАМАСу - остаточного припинення війни

Представники ХАМАСу прибули у єгипетський Каїр в неділю, 3 березня, для участі у переговорах щодо можливого тимчасового припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАСом в Газі в обмін на звільнення заручників, яке сторони намагаються укласти до початку Рамадану, мусульманського священного місяця посту, що розпочнеться 10 березня, повідомляє Голос Америки.


Єгипетські державні ЗМІ повідомили, що представники Сполучених Штатів, Катару та ХАМАСу прибули до Каїра. Тим часом, високопоставлений представник ХАМАСу заявив агентству AFP, що делегація ХАМАСу обговорить з посередниками пропозицію про шеститижневе перемир'я.

Представник ХАМАСу зазначив також, що якщо Ізраїль виконає вимоги, які включають виведення військ із Гази та збільшення гуманітарної допомоги, це «прокладе шлях до угоди протягом наступних 24-48 годин».

У розмові з журналістами у суботу, 2 березня, неназваний американський посадовець сказав, що «існує рамкова угода» щодо припинення вогню, яка може розпочатися «сьогодні, якщо ХАМАС погодиться звільнити» літніх, жінок і хворих заручників, повідомляє агентство AFP.

«Шлях до припинення вогню прямо зараз, буквально в цю годину, є простим. І на столі є угода. Є рамкова угода. Ізраїльтяни більш-менш прийняли її, - цитує посадовця агентство Reuters. - Зараз відповідальність лежить на ХАМАСі».

Тим часом, навіть якщо перемовники Ізраїлю та ХАМАСу зможуть домовитися, залишається ще одна серйозна проблема, повідомляє видання The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на офіційних осіб Єгипту та Катару. А саме, те, що лідер ХАМАСу у Газі Ях’я Сінвар не виходив на зв’язок вже принаймні тиждень, відтак посилюючи занепокоєння, що людина, яка зможе реалізувати угоду, буде недоступною.

Своєю чергою, Ізраїль ще безпосередньо не підтвердив, що він прийняв план перемир'я, або що братиме участь у переговорах у Каїрі, адже ізраїльський уряд очікує отримати повний список заручників, які будуть звільнені в разі досягнення угоди.

Очікують, що ХАМАС надасть такий список на переговорах у неділю, 3 березня, тоді як Ізраїль представить список ув’язнених палестинців, яких він відмовиться звільнити, наприклад, засуджених за планування чи участь у великих терористичних нападах, додає WSJ з посиланням на єгипетських офіційних осіб.

Ізраїль дав ХАМАСу крайній термін до Рамадану, щоб повернути заручників, утримуваних у Газі, додає видання. У протилежному разі Ізраїль має намір вдатися до наземної операції у місті Рафах на кордоні з Єгиптом, де зараз шукають притулок понад мільйон переміщених осіб Гази.

У разі успішного підписання, угода дозволить запровадити перше відносно тривале перемир'я у війні, яка вирує вже майже п'ять місяців й у якій відбулося лише одне тижневе перемир’я в листопаді.

Унаслідок угоди ХАМАС може звільнити десятки заручників, утримуваних від початку війни, тим часом як Ізраїль звільнить сотні затриманих палестинців, пояснює Reuters. Також буде збільшена гуманітарна допомога цивільному населенню Гази, яке перебуває на межі голоду.

На додаток, угода може запобігти масштабному запланованому ізраїльському наземному нападу на Рафах, й ізраїльські війська відійдуть з деяких районів Гази, щоб дозволити мешканцям повернутися в домівки, покинуті раніше під час війни.

Водночас, угода не передбачає виконання головної вимоги ХАМАСу, а саме остаточного припинення війни, а також залишить невирішеною долю понад половини з більш як 100 заручників, що залишилися в полоні ХАМАСу, включно з ізраїльськими чоловіками призовного віку, на яких не поширюється угода щодо звільнення жінок, дітей, старих і поранених, додає агентство.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

В отличие от предыдущих ночей, эта ночь выдалась неспокойной - противник опять атаковал нашу страну беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.