​Американські медіа розмірковують над «моментом істини» для Джонсона - чи винесе спікер на голосування законопроєкт про допомогу Україні?

Цього тижня Палата представників Конгресу США повертається до роботи у Вашингтоні. Пріоритетом для спікера-республіканця Майка Джонсона найближчим часом стане голосування за пакет допомоги Україні, пише Washington Post.


У цьому питанні на Джонсона тиснуть як демократи, так і республіканці, зазначають журналісти. Джонсон вже кілька місяців заявляє, що планує винести на голосування законопроєкт з фінансування додаткової допомоги Україні, інформує Голос Америки.

Однак потужна опозиція до такої допомоги з боку частини крайньоправих представників Республіканської партії – аж до погроз конгресменки Марджорі Тейлор Грін із вимогами усунути Джонсона з посади спікера – змушувала його відкладати розгляд цього питання у пошуках рішення, яке б могло певною мірою задовольнити всі сторони, пояснюють оглядачі.

Відсутність рішення про те, щоб винести цей законопроєкт на голосування, Джонсон пояснював необхідністю спершу розв'язати питання національних пріоритетів США, таких як фінансування уряду. Днями спікер заявив, що Палата представників розгляне український пакет «одразу після» великодньої перерви, нагадує The Hill. «Цього тижня спікер Майк Джонсон постає перед моментом істини щодо допомоги України... питанні, яке переслідувало його у його головній ролі у Палаті представників і яке може кинути виклик його спікерству», – пише видання.

Така позиція спікера неминуче призведе до подальшого протистояння з правим крилом його власної партії, завдяки голосам якого він торік зміг отримати позицію спікера, зауважують видання. Ще 22 березня Тейлор Грін одноосібно зареєструвала прохання про усунення Джонсона з посади спікера - як попередження, адже вона поки не вимагала винести це прохання на голосуванню всією Палатою представників, зауважує Wall Street Journal.

Хоча Грін зробила цей крок після рішення Джонсона співпрацювати з демократами задля того, щоб зібрати необхідні голоси для ухвалення бюджету й уникнення урядового «шатдауна», передає USA Today, питання України може стати вирішальним у її подальшому рішенні вимагати відсторонення Джонсона.

«Я не кажу, що у мене є червона лінія чи тригер, і я не кажу, що у мене немає червоної лінії чи тригера. Я думаю, що це саме те, де я зараз перебуваю. Але я скажу вам прямо зараз: фінансування України, мабуть, одна з найкричущих речей, які він може зробити», - заявила Грін в інтерв'ю CNN. Вона також назвала Джонсона «демократичним спікером палати», цитує USA Today.

Відтак, багато в чому питання, чи залишиться Джонсон спікером, може залежати від його рішення або задовольнити вимоги крайньоправого крила власної партії, або повторно вдатися до співпраці з демократами, які могли б врятувати його посаду, паралельно просуваючи свої пріоритети, зазначає Washington Post.

«Він загнав себе в замкнене коло», - сказав конгресмен-республіканець Кевін Герн, якого цитує видання.

Водночас жоден законодавець, включно з представниками крайньоправого республіканського крила, поки що відкрито не підтримав петицію Грін про усунення Джонсона, адже, за повідомленнями медіа, є мало республіканців, охочих повторювати торішню «спікеріаду», коли після усунення Кевіна Маккарті Палаті представників знадобилися тижні напружених перемовин, щоб затвердити нового спікера. Відтак, на думку деяких конгресменів, спікеру поки не загрожує небезпека втратити посаду.

«Я не думаю, що він у будь-якій небезпеці», — сказав голова Комітету з розвідки Палати представників США республіканець Майк Тернер у неділю в програмі State of the Union CNN, коли його запитали, чи варто Джонсону хвилюватися щодо погроз Грін: «Я думаю, що те, що називали «фракцією хаосу», ті люди, які прагнуть привернути увагу до себе та намагаються зупинити всю важливу роботу в Конгресі, їх зараз сприймають як просто руйнівників».

Відмовляючись поставити на голосування вже схвалений у Сенаті двопартійний проєкт закону про фінансування України, Ізраїля і Тайваню, Джонсон також заявляв, що Палата представників представить власний законопроєкт, в якому будуть «деякі важливі нововведення», не включені у версію Сенату, зауважують медіа.

Так Джонсон запропонував надання частини допомоги Україні у вигляді позики, конфіскацію арештованих російських активів для фінансування реконструкції України, а також вказав на можливість включення до законопроєкту деяких внутрішньополітичних пріоритетів республіканців, як-то скасування мораторію адміністрації Байдена на нові експортні проєкти зрідженого природного газу.

Серед «нововведень» також може бути відокремлення допомоги Україні від допомоги Ізраїлю, що могло б сприяти максимальній мобілізації голосів демократів за український законопроєкт, водночас даючи можливість деяким республіканцям проголосувати за допомогу Ізраїлю, зауважує Wall Street Journal. Водночас спікер не надав подробиць своїх пропозицій, й остаточного тексту законопроєкту поки немає.

Тим часом, попри відкритість деяких демократів ідеї надати допомогу Україні в позику, більшість демократів надають перевагу двопартійному законопроєкту, вже ухваленому в Сенаті у лютому, нагадує Guardian, й минулого місяця відкрили спеціальну петицію, яка дозволить проголосувати за сенатський законопроєкт, якщо більшість членів Палати представників – тобто 218 конгресменів – підтримають її. Однак, поки петицію підписали лише 190 демократів та 1 республіканець.

Як зауважує Washington Post з посиланням на неназваного представника Білого дому, адміністрація президента Джо Байдена перебуває на зв'язку з офісом Джонсона, але не є відкритою до деяких змін, які спікер пропонує внести у сенатський законопроєкт про допомогу Україні.

«Нам потрібно, щоб був прийнятий законопроєкт Сенату, — сказав посадовець, якого цитує видання. — Будь-які поправки до нього загрожують подальшою затримкою. Ми не підтримуємо жодних поправок до прийнятого Сенатом законопроєкту».

Поки незрозуміло, які саме пропозиції можуть об'єднати республіканців у Палаті представників, і також незрозуміло, чи готовий Джонсон до співпраці з демократами над питаннями, в яких їхні позиції суттєво розходяться, кажуть оглядачі.

Тим часом, CNN зазначає, що зараз не очікують, що Джонсон намагатиметься поставити український пакет на голосування у Палаті представників вже цього тижня.

Майк Джонсон. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

На линии фронта произошло 131 боевое столкновение, очень высокая боевая интенсивность, враг напирает на Бахмутском и Авдеевском направлениях

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.