​Чому влада Зеленського проковтнула ІПСО?


Нам давно і постійно розказують, що українці повинні бути уважними, перевіряти інформацію, не вестись на російську дезінформацію та не розповсюджувати ІПСО – будь-яку новину, що є частиною інформаційно-психологічних операцій ворога.

Здавалося б, все вірно. Однак 16 жовтня 2023 року велика кількість українських ЗМІ, а згодом і соціальні мережі, почали поширювати інформацію, неприємну для президента України, і виставляти його в кривді «неприйнятного» для держави Ізраїль, та ще й ця інформація мала в свій мем, котрий тролив Офіс президента і Зеленського зокрема, бо має вже свою інформаційну наповненість – «не на часі»?

Дезінформація – стара історія, що підживлюється новими технологіями

До війни в Ізраїлі російська пропаганда була готова. Десь першу добу російські пропагандисти вдавали з себе майже фахових журналістів, поширюючи сухі факти і дотримуючись інформаційного нейтралітету. Проте, зараз можна говорити, що це був просто камуфляж. Маскування, яке приховувало вичікування. Вичікування того моменту, коли Ізраїль почне давати відсіч і наносити удари у відповідь, а в цей час намагались «зліпити» історію, яка б запала в мізки українцям і принизила ізраїльську владу, благо, що росіянці майстри – школа КГБ жива і працює.

16 жовтня 2023 року журналіст медіа «Кан» Аміхай Штайн «поділився» інформацією з російським виданням NEWSru.co.il наступним : «Президент України Володимир Зеленський хотів відвідати Ізраїль минулого тижня з візитом солідарності, але йому дали зрозуміти, що «зараз не підходящий час».

https://www.newsru.co.il/israel/16oct2023/zel_138.html?fbclid=IwAR1rgKmackRGw6kVylEXDWtKbXwPKmYLBzJLleGtySoudG_a_-QIGr5ohcU

«Кан» також зазначив, що у керівництві Ізраїлю не визнають факту відмови Зеленському у візиті, називають такі твердження «неправдивими» та зазначають, що «президент України може приїжджати до Ізраїлю, коли захоче».

Але, мовляв, у редакції «Кан» впевнені у своїх джерелах.

Звісно, що дезінформацію «занесли» і в соцмережі. Ось і понісся токсичний хайп. Навіть відомі блогери, журналісти, громадські діячи з’їли фейк. Соромно було за журналістів, які на випередки це опублікували, а дезінформація сильна там, де на неї чекають, в певному сенсі. Коли відбувається очікування саме такого роду повідомлення, то воно добре поширювалося не лише в соцмережах, а й у мізках: не страшно, що це обман, але ж таке могло бути».

Коли історія набрала шалених обертів, посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Зеленському не відмовляли у візиті, і про це написало ізраїльське видання CursorINFO. Євген Корнійчук підкреслив, що подібні спекуляції грають на руку лише російській федерації, оскільки для вух керівництва країни-агресора приємно звучить те, що Зеленському не погодили приїзд до Ізраїлю.

За його словами, подібні спекуляції грають на користь хіба що російській федерації.

У понеділок, 16 жовтня, в мережі почала поширюватися інформація про те, що Ізраїль нібито відмовив у візиті президентові України Володимиру Зеленському, заявивши, що «зараз невідповідний час». Однак виявилося, що ця інформація не відповідає дійсності. Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук розповів, що Офіс президента України зовсім не звертався з таким проханням до ізраїльської адміністрації.

Про це він заявив в ефірі «Найкращого радіо» Ізраїль.

«Курсор» писав раніше, що президент України Зеленський закликав Захід згуртуватися навколо народу Ізраїлю, як вони це зробили навколо України після вторгнення росії.

https://cursorinfo.co.il/israel-news/posol-ukrainy-v-izraile-evgenij-kornijchuk-zayavil-chto-zelenskomu-ne-otkazyvali-v-vizite/

І нарешті відомий політичний оглядач, аналітик, журналіст Ростіслав Гольцман роз’яснив ситуацію у виданні Newsletter of HAIFA INTERnet COMmunication group.

Він написав статтю: «Ізраїлю важлива міжнародна підтримка» https://www.haifainter.com/news/a-6528.html?fbclid=IwAR0OFdSVdo0DLUCr_c-RZBQwZuwY6kI_2U_ei_tdfkQCMMEsHEZGLA620dU

Ось уривок зі статті:

« <…> Треба віддати належне російським пропагандистам: цього разу їм удалося запустити фейк через Корпорацію Громадського мовлення Кан. Це не найпопулярніше ЗМІ Ізраїлю, але до першої п'ятірки входить. На сайті Кан Аміхай Штайн опублікував «ексклюзивну інформацію» про те, що Зеленський хотів відвідати Ізраїль із візитом солідарності, але йому дали зрозуміти, що зараз не вдалий час. Дурість була очевидною, але розуміючи, що не реагувати не можна, офіс прем'єр-міністра Ізраїлю швидко опублікував спростування, в якому вказав, що президент України може приїжджати до Ізраїлю, коли захоче. І це правильно, адже в період війни будь-якій державі потрібна міжнародна підтримка. При цьому в Кан стверджували, що вони більше довіряють своїм джерелам, які не розкривали. Хоча тут і так все було ясно.

Я вирішив, що інцидент вичерпано. Як я помилявся. Цю явно фейкову історію почали активно розкручувати. І знову, як сумно це визнавати, на цю тему стали гнівно висловлюватися ті, кого я вважав за адекватних людей. Звичайно, навіщо вірити інформації офісу прем'єр-міністра, якщо є те, що й так «усі знають». Коротше кажучи, класична ситуація «Фейк Ньюс».

Причому фейк настільки явний і нерозумний, що це одразу відзначили багато хто. Окреме дякую нашим азербайджанським колегам. <…>».

Критичне мислення і журналістика

Саме в такий спосіб впроваджується пропагандистська інформаційна політика… Боротися з пропагандою важко, бо люди вірять у те, у що хочуть вірити. У те, що відповідає їхнім життєвим установкам. Творці пропаганди добре знають слабкі місця різних соціальних груп і базують на них свою стратегію. Наша країна теж має таку ваду. І зовсім не тому, що люди вірять у геть усе, а через той факт, що, якщо говорити саме про це ІПСО, громадяни підсвідомо дуже хочуть, аби владу, що «знахабніла», хоч би хто, хоч якось, але «поставив на місце». От російська пропаганда і запропонувала українському суспільству ІПСО, котре дозволяє відчути хоч частинку «помсти».

Та чи є корисними подібні повідомлення? Чи дійсно вони несуть якесь моральне задоволення, чи, все ж, є небезпечною зброєю проти самого народу, який підсвідомо проковтнув наживку?

Щоб дати відповідь на це запитання, треба подумати про такий термін, як «критичне мислення». Тобто: підійти до розгляду цього ІПСО з позиції критичного сприйняття і розуміння: а для чого це робилось? Якщо поставити це питання, відповідь сама напрошується кожному, хто цікавиться політичним життям в Україні: запустили це ІПСО тільки з єдиною метою - спробувати розсварити Україну та Ізраїль на міжнародному рівні. Тим паче, що свого часу сам Зеленський вже робив певний «пас» у бік сварки. А чи потрібен ще один міжнародний скандал, в якому б українська влада мала знову непривабливий вигляд?

Тож, якщо блогери, користувачі, котрі поширюють інформацію лише заради хейту та лайків, такого питання не задавали, то дивно, що його не поставили професійні журналісти, адже вони точно мали можливість її перевірити. Потрібно лише було звернутись до прес-секретаря президента. Але не звернулись. Чому?

І війна, і мир сьогодні стали принципово інформаційними. Публічна інформація перестала бути нейтральною, оскільки її можуть реінтерпретувати у будь-який бік. А журналісти стали небезпечними гравцями на інформаційному полі. Соцмедіа можуть надавати інформаційні важелі кожному. З цієї причини інформаційне середовище ускладнюватиметься, сьогоднішнім прикладом чого є засилля фейків, дезінформації, пропаганди, а головне - ненависті! І саме журналісти повинні бути відповідальними за інформацію, яку можна перевірити.

ІПСО і влада

Найдивнішим у цій ситуації була реакція української влади. А, точніше - її відсутність. Навіть, якщо журналісти і не звернулись до прессекретаря за роз'ясненням,пресслужба голови держави повинна була ще 16 жовтня 2023 року розповсюдити офіційну інформацію, котра б заперечувала поширюваний фейк. Але цього не сталось. Лише 17-18 жовтня почали з'являтись невеличкі інформації, що посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заперечив звернення української влади щодо відвідування Зеленським Ізраїлю. І навіть на момент написання цього матеріалу не було офіційних повідомлень ані від пресслужби президента, ані офісу президента. Чому українська влада, котра так голосно на кожному кроці кричить про відслідковування російського ІПСО, та не відреагувала на цю інформацію? Чи не тому, що дуже часто свідомо йде на те, аби підтримувати зашквари, що можуть призвести до конфлікту з іншими країнами та партнерами?

Тож, коли кажуть, що «наразі йде гібридна війна» - це самообман. Всі війни були гібридними. А інформація слугувала додатковою зброєю, яка завжди виправдовувала очікування. Дезінформація сильна там, де на неї чекають, коли відбувається очікування саме такого роду повідомлень, як це було за радянських часів, наприклад, з анекдотами та чутками. Вони добре поширювалися тому, що населення чекало на підтвердження того, що всі вважали реальним.

І саме тому, навіть якщо дезінформація стосується особи, до котрої є неповага і нелюбов, чи факту, який здається правильним, все одно, перш, ніж сприймати інформацію і поширювати, краще запитати у себе: а кому це вигідно, і чи не нашкодить це комусь, або іміджу країни? Яка мета цієї інформації? І, найважливіше, якщо інформація дискредитуюча, або поширює паніку чи несе в собі посил «всепропальщини», задайте собі питання: а чому треба вірити, що ця інформація – правдива? Факти і підтвердження є, чи читача хочуть підловити на емоційний гачок?

Манана АБАШИДЗЕ, Оксана КОТОМКІНА, Конфлікти і закони

Президент України Володимир Зеленський та Президент Держави Ізраїль Іцхак Герцог. Фото president.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

В отличие от предыдущих ночей, эта ночь выдалась неспокойной - противник опять атаковал нашу страну беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.