​Єдина у світі залізна церква у Стамбулі відзначає 124-річчя

Єдина у світі залізна православна церква Першомученика Стефана, збудована 124 роки тому, і сьогодні привертає увагу мешканців та гостей Стамбула. На спорудження православного храму на березі Золотого Рогу пішло 500 тонн заліза, привезеного з Відня. Залізні конструкції, виплавлені в Австрії, відправляли до Стамбула по річці Дунай, а потім через Чорне море у напрямку Босфору. На будівництво храму Першомученика Стефана, званого в народі «Залізною церквою», було витрачено 4 млн. срібних леїв, повідомляє турецьке інформагентство «Анадолу».


Церква на 300 парафіян, що належить болгарській громаді Стамбула, вважається однією з перших у світі металоконструкцій, була добудована у 1896 році, відкрилася для богослужінь у 1898 році та була освячена болгарським екзархом Йосипом.

У 2011-2018 роках церква була відреставрована за підтримки муніципалітету Стамбула і знову відкрилася 7 січня 2018 на церемонії за участю президента Реджепа Тайіпа Ердогана, а також прем'єрів Туреччини та Болгарії.

Один із служителів церкви Олександр Масєв розповів агентству «Анадолу», що спочатку храм було збудовано з дерева, але він двічі згоряв внаслідок пожежі.

У результаті було прийнято рішення побудувати храм із вогнетривкого металу. Проект нової церкви розробив османський вірменський архітектор Хомсеп Азнавур.

Масєв зазначив, що найбільший з дзвонів має вагу 750 кг.

«Над притвором розташована сорокаметрова дзвіниця, спочатку там було шість дзвонів, відлитих у росії. Дзвони були відправлені як дар із Ярославля, який називають «містом дзвонів». Саме в цьому місті відливають найкращі дзвони у світі. Ікони у церкві були підготовлені відомим російським художником Клавдієм Лебедєвим. Іконостас також роботи російських майстрів, саме Олексія Ахапкіна», - сказав служитель церкви.

За словами Масєва, у багатому декорі церкви присутні елементи неоготики та необарокко.

Церква Першомученика Стефана і сьогодні відкрита для відвідувань. Вхід безкоштовний.

Фото aa.com.tr



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.