З висновків українських адвокатів: Гаазький трибунал вже очікує на представників влади

advokat siriy

 
Істинні захисники права, адвокати та правники вже не один день б’ють на сполох. Влада в особі януковича та його команди цинічно порушує Конституцію України, права людини, а тепер вже й дійшла до скоєння злочинів, що міжнародною спільнотою визнанні катуванням.


Нині адвокати зазначають, що в судах їх аргументи ігнорують, а захисники відчувають себе статистами, оскільки не можуть допомогти своїм підзахисним і вплинути на рішення суддів.

В прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ відбулась прес-конференція «Використання судів і правоохоронної системи як інструменту репресивного впливу на громадян України».

Адвокати, які є захисниками затриманих у зв'язку з протестами, триваючими з листопада 2013 р, констатують, що зараз склалася ситуація, коли вони не можуть захищати своїх підзахисних. Ті судові процеси, які наразі відбуваються, не мають нічого спільного з правом.

Зокрема, Юрій Михальський, керівник Координаційного центру правового захисту, зазначає: «Складається враження, що рішення судів пишуться під копірку, докази до уваги не приймаються, свідками виступають співробітники РВВС, яким передали затриманих, а огляд місця події відбувається в кабінеті слідчого».

Деяких з підзахисних було затримано далеко за межами Грушевського чи Майдану, проте в протоколі вказується, що їх «зловили» якраз на цих територіях. Деякі клієнти адвокатів у ті дні навіть не перебували у вищевказаних районах і мають підтверджене алібі, однак судді просто відмовляються допитувати свідків, коли на цьому наполягає адвокат, стверджують захисники.

«Справи затриманих на Банковій були просто квіточками у порівнянні з тим, що відбувається зараз», - говорить адвокат Ростислав Пукало. Виступаючи у справі затриманого журналіста Андрія Лози, прокурор дозволив собі пасаж, що якби він (журналіст) був у тому ж місці зі зброєю, на яку у нього є дозвіл, то він не був би злочинцем, але от журналіст з балончиком - це вже порушник. Журналіст звинувачується в тому, звертає увагу адвокат Оксана Томчук, що він здійснював просто нереальний опір, при цьому в епізоді фігурує близько 100 осіб. Однак на логічне запитання адвокатів, а де ж потерпілі від таких дій А. Лози, прокурор відповідає, що їх поки шукають. Також адвокати кажуть, що у справі А. Лози є всі підстави звертатися до Європейського суду з прав людини.

Непорозумінням в очах адвокатів є і заява Генпрокурора та Міністра внутрішніх справ щодо того, що у разі якщо мітингувальники припинять активні дії, то всі затримані будуть звільнені. Таким чином, виходить, зазначають адвокати, що ці люди все ж невинні, якщо їх обіцяють випустити? Або вони невинні - і їх треба випустити, або ж вони винні і повинні понести покарання.

«Так, адвокати повинні бути аполітичними, проте в існуючих умовах право не працює. Це суто політичні процеси, що не мають нічого спільного з юриспруденцією», - зазначає О. Томчук.

Адвокати вказують на цікаву тенденцію: суди враховують європейську практику в частині захисту прав держави, але в той же час ігнорується аналогічна практика в частині захисту прав громадян, ігнорується Європейська конвенція з прав людини.

Що ж стосується дій мітингувальників, то, на думку адвокатів, це - самооборона. Адже затримання більшості з них відбувалося за єдиним сценарієм - спочатку нападають т.зв. «Тітушкі », а коли люди починають оборонятися, то по дзвінку приїжджає «Беркут » і проводить затримання.

Більше того, дії «Беркута» та інших задіяних осіб адвокат Микола Єременко, з урахуванням вище зазначених подій, кваліфікує за ст. 257 КК - бандитизм. При цьому пан Єременко зазначає, що, зустрічаючись з членами такої банди, будь-яка людина має право на самооборону.

Окрім іншого, адвокати надали оцінку відео, на якому «Беркут» та інші силовики знущалися над учасником акцій протесту, затриманим ними на Грушевського. На думку адвоката Миколи Сірого, дані дії підпадають не тільки під національне кримінальне законодавство, а й під міжнародне кримінальне право. Так, на думку адвоката, такі дії щодо людини є злочином проти людяності. Такі злочини, зазначає він, не мають термінів давності.

«Останній раз такі злочини на території України мали місце 70 років тому», - говорить адвокат.

Микола Сірий зазначає, що найближчим часом має бути сформована єдина позиція від юридичної громадськості у зверненні до Генпрокурора щодо оголошення підозри і арешту осіб, які здійснювали катування активіста, знімали відео, а потім все це виклали в Інтернет.

Також варто зазначити, що загрожують не тільки учасникам акцій протесту, а й адвокатам. До сир пір в Лук'янівському СІЗО перебуває адвокат Віктор Смалій. Його захисник Сергій Лапутько поки не може повідомити про позитивні зрушення у справі. Однак, за інформацією, що надійшла від народного депутата Валерія Карпунцова, «УДАР» готує жорстку заяву з приводу амністування В. Смалія.

Зазначимо, адвокати наполягають на виробленні єдиної правової позиції по справах учасників акцій протесту. Можливо, вже днями буде офіційна заява з даного приводу.

По матеріалам jurliga.ligazakon.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.