​На Вінниччині викрили незаконний видобуток граніту та інші порушення ВАТ «Гніванський кар'єр»

Депутати РУХУ НОВИХ СИЛ в Гніванській міській раді Сергій Сергієнко та Олег Швець викрили незаконний видобуток граніту у Вінницькій області, яке здійснює ВАТ «Гніванський кар'єр». Інформацію про зупинення спеціальних дозволів на видобуток граніту надала Державна служба геології та надр України у відповідь на депутатське звернення народного депутата, члена політичної ради РНС Юрія Дерев'янка.


Проте, ще на початку лютого у кар'єрі велися роботи і відвантажувалася порода. Цей факт був зафіксований депутатами РНС у Гніванській міській раді, що на Вінниччині, повідомляє прес-служба партії РУХ НОВИХ СИЛ.


Як розповів Сергієнко, підставою для вивчення діяльності ВАТ «Гніванській кар'єр» стало звернення товариства до міської ради з проханням про внесення зміни до виготовлення технічної документації. З наданих підприємством документів стало відомо про підробку державного акту, на підставі якого взяли в оренду ділянку землі, де відбувається видобуток.

«Примірник, який надала депутатам міська рада, не відповідає примірнику того самого акту, який знаходиться в облдержадміністрації. Зокрема, є суттєва різниця у зазначеному в документі технічному призначенні землі. Так, в оригіналі було зазначено: «для видобутку граніту і подальшої його переробки», а в підробці: для видобутку граніту і подальшої його переробки, будівництва і обслуговування житлових та громадських приміщень», - пояснив Сергієнко.

Таким чином виявилося, що п'ять багатоповерхівок побудовані на даній земельній ділянці незаконно. Причому будівництво велося ще з 2010 року і офіційним забудовником є ніхто інший, як ВАТ «Гніванській кар'єр», який тепер намагається узаконити будівництво.

«Це і було основним мотивом намагання підробити технічну документацію. Причому, міському голові було відомо про здійснення незаконного будівництва і про те, хто є цим забудовником. Це стало відомо з відповіді на мій депутатський запит, який мені надіслали офіційно», - сказав Сергієнко.

Депутат додав, що зухвалість ділків з ВАТ «Гніванський кар'єр» просто неймовірна, адже в 2017 році було відкрито кримінальне впровадження за фактом можливої підробки державного акту. Щоправда, тоді впровадження було закрито.

Після цих фактів депутати РУХУ НОВИХ СИЛ вирішили перевірити законність іншої діяльності ВАТ, а потім звернулися до Генеральної прокуратури України. Зрештою, прокуратура Вінницької області відкрила кримінальне впровадження за фактом можливого порушення правил використання надр посадовими особами ВАТ «Гніванський кар'єр».

За підрахунками Сергія Сергієнка, збитки держави від незаконного видобутку граніту можуть складати понад 50 мільйонів гривень на рік. Окрім цього, величезна шкода завдається довкіллю. Адже радіоактивна вода, яка просочується під час видобутку, зливається просто у найбільшу ріку області.

«Під час видобутку граніту на поверхню виступають ґрунтові води і ця вода зливається у найбільшу водну артерію регіону - Південний Буг. Оскільки граніт сам по собі має радіаційний фон, вода насичується радіоактивним пилом і вже в такому стані потрапляє в ріку. Таким чином забруднюються інші ґрунтові води. При цьому максимальна допустима норма фону складає до 30 мікрорентген, тут ми маємо постійний фон у 2-3 рази вище. Ми також зафіксували рівень у 257 рентген», - розповів Сергієнко.

Для порівняння, радіаційний рівень у 100 метрах від ЧАЕС складає 150 мікрорентген за годину.

Незважаючи на можливу підробку державного акту посадовими особами ВАТ «Гніванський кар'єр», Гніванська міська рада проголосувала за дозвіл на зміни в технічній документації підприємства. Тепер це рішення буде оскаржено в суді. Суддя Вінницького окружного адміністративного суду вже ухвалив рішення про відкриття провадження. Засідання призначене на 26 квітня цього року.

«Наша вимога - визнати це рішення міськради незаконним і скасувати його. По-друге, ми готуємо позов до суду про відновлення кримінального провадження за фактом можливої підробки державного акту, яке була закрита минулого року. Також ми будемо слідкувати за перебігом кримінального провадження за фактом можливого незаконного використання надр України», - підсумував Сергієнко.

Фото info.rns.org.ua



Коментарі

  +1 #1 вадим 7 апр. 2018 г., 22:12:31
закрыть давно нужно этот карьер живу напротив взрывы постоянно дома трясутся вода ужастная пить невозможно местным властям пофик наверное делятся Берещук с мером Кулешовым беспредел творится ночами работают слышно на весь город нужна проверка внезапная пусть приедут проверят

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.