​Геращенко та свобода зібрань

1. Поліція у Рівному склала протокол за ст. 185-1 КУпАП (порушення порядку проведення мітингів і демонстрацій) щодо двох молодих людей, які проводили пікет з вимогою відставки Зеленського. Такі дії поліції є протиправними, адже ні Конституція, ні жоден закон України не встановлює обов'язок для організаторів та учасників мирних зібрань повідомляти про зібрання. Окрім того, європейський Суд з прав людини у рішеннях «Вєренцов проти України» та «Шмушкович проти України» (2013) вказав, що ст. 185-1 КУпАП не може застосовуватись, адже ніякого «порядку проведення мітингів і демонстрацій» в Україні на законодавчому рівні не встановлено.


2. Я через знайомих попросив передати молодим людям, а якщо вони не зможуть передати, пишу у цьому пості, що Інститут Республіка готовий надати їм правову допомогу у випадку, якщо поліція передасть протокол до суду. Досвід маємо, у тому, що суд винесе рішення на користь учасників пікету, впевнений на 100%. Швидше за все, цей інцидент - «ексцес виконавця». Наші поліцаї звикли «дєржать і нє пущать», особливо, якщо пікет стосується владоможців.

3. До відома пані Ірини Геращенко, яка звернулася до президента щодо цього інциденту, молоді люди не заарештовані і не затримані. У мене навіть є великі сумніви, що поліція передасть протокол до суду. Якщо передасть, див. пункт 2.

4. Протягом останніх 5 років, коли пані Геращенко та її патрон були при владі, поліція, всупереч рішенням ЄСПЛ, все ж застосовувала ст. 185-1 КУпАП (застосовувала менше, ніж до 2013, але все-таки застосовувала в тому числі й до тих, хто протестував проти Порошенка). Але цей факт жодним чином не бентежив Ірину.

5. Протягом останніх 5 років в Україні відбувалися масові і системні порушення свободи зібрань. Передусім, через напади на мирні зібрання ультраправих формувань (звіт про моніторинг ультраправого насильства за період 1510.2018 - 15.05.2019 буде презентовано Інститутом Республіка найближчими днями). Всі ці напади відбувалися при бездіяльності чи відвертому потуранні поліції і «кураторстві» з боку СБУ.

5. Нещодавно, 9.05.2019, за президента Порошенка, відбулися численні затримання і складання адміністративних протоколів щодо учасників мирних зібрань 9 травня. Все це зовсім не бентежило пані Геращенко.

6. 15.05.2017, вперше в Україні, громадянина засуджено до 5 (п'яти!!!) років за зміст виступу на мітингу. Всупереч окремій думці судді Верховного Суду Аркадія Бущенка та тому, що Міжнародна Амністія розглядає питання про визнання Едуарда Коваленка в'язнем сумління, він вже 2 роки знаходиться на зоні. Все це зовсім не бентежить пані Геращенко.

СКЛАДАННЯ ПОЛІЦІЄЮ ПРОТОКОЛУ ЩОДО УЧАСНИКІВ ПІКЕТУ У РІВНОМУ Є ФАКТИЧНО ПЕРШИМ ПОРУШЕННЯМ ГРОМАДЯНСЬКОГО ПРАВА ЗА ЧАСІВ НОВОГО ПРЕЗИДЕНТА. ПОРУШЕННЯ, ДО ЯКОГО, ОЧЕВИДНО, НІ ВІН ОСОБИСТО, АНІ ЙОГО ЩОЙНОСТВОРЕНА АДМІНІСТРАЦІЯ НЕ МАЮТЬ ВІДНОШЕННЯ.

АЛЕ ЗАЯВА ПЕРШОГО ВІЦЕ-СПІКЕРА ТА КАМПАНІЯ ПОРОХОБОТІВ У СОЦМЕРЕЖАХ З ЦЬОГО ПРИВОДУ НЕ МАЄ ЖОДНОГО СТОСУНКУ ДО ПРАВОЗАХИСТУ. ЦЕ - СУТО ПОЛІТИЧНА PR-КАМПАНІЯ. ТАКИЙ ВИСНОВОК МОЖНА ЗРОБИТИ З ОГЛЯДУ НА ТЕ, ЩО ВОНИ НЕ ТЕ ЩО МОВЧАЛИ, АЛЕ Й ЗАОХОЧУВАЛИ ПРИДУШЕННЯ СВОБОДИ ЗІБРАНЬ ЗА СТАРОГО РЕЖИМУ.

НОВИЙ ПРЕЗИДЕНТ МАЄ ПРИПИНИТИ ПОЛІТИЧНІ РЕПРЕСІЇ, РОЗГОРНУТІ ПРОТИ УКРАЇНЦІВ ЗА РЕЖИМУ ПОРОШЕНКА, І ВЖИТИ ЗАХОДІВ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ПОЛІТИЧНИХ В'ЯЗНІВ СТАРОГО РЕЖИМУ.

Володимир Чемерис, facebook.com

Фото censor.net.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.