​У справах Гонтарєвої правоохоронці сіли на шпагат між самопіаром та реальним розслідуванням

З одного боку таке гучне та одіозне прізвище - гріх не використати заради слави, з іншого - треба розслідувати, бо суспільство чекає на вироки, але такий розголос у ЗМІ та підігрів громадської думки реально шкодить швидким та ефективним крокам у розслідуванні, адже підозрювана сторона теж починає діяти асиметрично. І як тут вибрати - між славою і результатом?


Трохи про підпали авто та будинку.

Відповідь на питання «кому вигідне» вчинення злочину далеко не завжди вказує на злочинця.

Вигідно буває багатьом, а іноді й взагалі буває так, що несподівана вигода може з’явитись внаслідок вчиненого навіть для самого потерпілого.

Скажімо, щодо Гонтарєвої, то підпал авто невістки і підпал будинку, дійсно, можуть скласти враження загрози життю і здоров’ю самої Гонтарєвої, а отже стати на заваді її видачі в Україну. Але це не означає автоматично, що вона сама собі підпалила будинок.

Такий сценарій, взагалі-то, більше схожий на «слугу двох господ», бо вигідний обом протилежним сторонам. В Україні завдяки підпалам зараз каналізують в бік Гонтарєвої весь суспільний запит на справедливість. Нашому кровожерливому суспільству все одно, якими методами.

А от для західного світу, завдяки підпалам, вона впевнено стає жертвою політичних переслідувань, тобто заслуговує на захист.

Колись у далекому 2014 один російський опозиціонер, який переїхав до Києва, чітко продемонстрував різницю між Україною та росією. Він сказав, що в Україні продається геть все... в росії все, крім державних інтересів.

Це я до того, що кримінальне провадження це навіть не державні інтереси, тобто продається значно простіше і непомітніше. А отже, кримінальне провадження в Україні може бути відкрите з наступних причин:

- заради грошей від підозрюваного за закриття провадження чи втрату доказів;

- заради політичного піару;

- заради помсти;

- заради тиску чи отримання інструменту впливу на людину;

- з метою знищити конкурента по бізнесу;

- з метою розслідувати злочин та притягти винну особу до відповідальності.

Всі вище наведені причини відкриття кримінального провадження можуть мати місце як у випадку невинуватості, так і у випадку реального вчинення злочину. Адже вчинений багатою людиною злочин - гарний привід заробити на цьому гроші.

Тож, будемо уважно спостерігати за провадженнями проти Гонтарєвої та спробуємо визначити, з якою метою вони відкривались. Чи, дійсно, хочуть розслідувати злочини і притягти до відповідальності, чи, як завжди, створять видимість роботи, прикриються недолугим законодавством (мабуть, для того його і приймали) і зароблять шестизначну суму.

Anna Maliar, facebook.com

Валерія Гонтарєва. Фото replyua.net



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.