Комісія з журналістської етики засуджує закони «чорного четверга»

gurn etika

 

Заява


Сьогодні ми маємо справу з наймасштабнішими в новітній історії України громадськими протестами. Журналісти працюють в небезпечних умовах, досвід роботи в яких є у небагатьох. Комісія висловлює свою повагу всім колегам, які ризикують здоров’ям і життям для того, щоб донести до людей інформацію про події.

З величезним обуренням констатуємо дії правоохоронців, які виглядають як цілеспрямовані атаки на журналістів. Прицільним пострілам в журналістів, затриманню журналістів, які виконують свій професійний обов’язок, немає виправдання.

Комісія вимагає від правоохоронних органів припинити насильство та цілеспрямований силовий тиск на представників преси, які працюють на місці сутичок.

Комісія заявляє, що ухвалені 16 січня закони порушують фундаментальні права людини і Конституцію України, яка гарантує, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Ми наголошуємо, що свобода слова гарантується Основним Законом України, Загальною Декларацією прав людини, ухваленою ООН, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, підтриманою членами Ради Європи, зокрема і Україною. Використання «закону 16 січня» для переслідування незалежних журналістів і видань, які об’єктивно висвітлюють події в Україні, є неприпустимим.

Комісія підтримує колег, які в цих умовах виконують професійні обов’язки, залишаючись вірними стандартам журналістики: точність, об’єктвність, збалансованість та повнота інформації.

Усім, хто демонструє бажання здійснювати тиск на ЗМІ, з будь-якою метою, зокрема використовуючи нове законодавство щодо відповідальності за наклеп та збір інформації про посадових осіб, Комісія нагадує:

Свобода слова та висловлювань є невід’ємною складовою діяльності журналіста.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.