Суд відмовився визнати протиправним «кнопкодавство» у Верховної Ради

kravtsov

 
Вищий адміністративний суд України відхилив позов народного депутата фракції «Батьківщина» Юрія Одарченка до Верховної Ради щодо протиправності дій парламенту стосовно проведення пленарних засідань без поіменної реєстрації депутатів та прийнятих протягом таких засідань рішень.


Колегія суддів вирішила, що дане порушення регламенту ВР не може бути усунене у судовому порядку, тож рішення, прийняті на пленарних засіданнях, є легітимними.

У своєму позові депутат оскаржував проведення Верховною Радою засідань з 13 грудня 2012 року по 11 січня 2013 року. Саме в цей час ще не була введена в експлуатацію система електронного голосування «Рада-3», тож реєстрація та голосування народних депутатів відбувалося з порушеннями регламенту: постанови приймалися у напівпорожній залі голосами депутатів, які були фізично відсутні на засіданні.

«Протягом 5-ти пленарних засідань та 57 відкритих (поіменних) голосувань кожний із депутатів мав повну можливість зареєструватися та проголосувати за себе і за сусіда, що повністю суперечить Регламенту. Але Верховною Радою не було зроблено жодного намагання перешкодити кнопкодавству, і тому електронні картки депутатів вільно «гуляли» у напівпорожній залі, голосуючи за призначення прем'єр-міністра та голову Нацбанку» - наполягав Юрій Одарченко у суді.

Справа розглядалася під головуванням судді Олега Кравцова, який головував у справах позбавлення депутатських мандатів Сергія Власенка, Павла Балоги та Олександра Домбровськогго. Сторону відповідача - Верховну Раду - у судовому засіданні представляв співробітник юридичного департаменту Юрій Пилявський, який протягом всього розгляду справи наполягав на правомірності дій ВР. Суд повністю відмовив депутатові у задоволенні позивних вимог.

Юрій Одарченко після виголошення рішення колегією заявив, що ВАСУ відстоює інтереси влади: «Тут є чітке розуміння того, що задовольнивши позов, виникають непотрібні для влади ускладнення з законністю обрання Азарова та Арбузова».

Одарченко також зазначив, що розглядає варіанти подання повторних позовів з цього приводу, але в дещо інших варіаціях, повідомляє byut.com.ua.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.