​ГПУ направила до суду 15 обвинувачень проти 18 суддів

Органами прокуратури спільно з підрозділами СБУ та МВС України вживаються заходи, спрямовані на запобігання і протидію корупції в системі судової гілки влади. Цьогоріч до суду направлено 15 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях зазначеної категорії щодо 18 суддів. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України, передають «Конфлікти і закони».


Так, Генеральною прокуратурою України 29.07.2016 скеровано до Миколаївського районного суду Миколаївської області обвинувальний акт за обвинуваченням судді Малиновського районного суду м. Одеси, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в розмірі 500 тис грн за вчинення в інтересах третьої особи дії з використанням наданої влади.

На сьогодні слідчими органів прокуратури здійснюється досудове розслідування у 7 кримінальних провадженнях щодо суддів, чотирьом з яких повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних корупційних правопорушень, пов’язаних з одержанням неправомірної вигоди.

Зокрема, Генеральною прокуратурою України 21.09.2016 повідомлено про підозру члену Вищої ради юстиції у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 та ч. 4 ст. 190 КК України, який вимагав 500 тис доларів США за незаконний вплив на судове рішення.

Також Генеральною прокуратурою України 27.07.2016 вручено повідомлення про підозру судді Вищого господарського суду України, який підозрюється у вчиненні закінченого замаху на заволодіння чужим майном (шахрайство) в особливо великих розмірах, а також завідомо неправдивому показанні, вчиненому з корисливих мотивів.

Поточного року судами першої інстанції постановлено 3 вироки.

Так, вироком Погребищенського районного суду Вінницької області 15.04.2016 суддю Житомирського районного суду засуджено до 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави зі здійснення правосуддя, на 2 роки, з конфіскацією всього належного їй майна за ч. 2 ст. 368 КК України (в редакції 1960 року). Засуджена обвинувачувалася в одержанні хабара в сумі 2,5 тис доларів США за прийняття у максимально стислі строки судового рішення у цивільній справі на користь позивача. Прокурором 26.04.2016 подано апеляцію у зв’язку з призначенням м’якого покарання, яке не відповідає тяжкості вчиненого злочину. На сьогодні апеляцію не розглянуто.

Крім того, вироком Олександрівського районного суду Кіровоградської області від 16.06.2016 виправдано суддю Соснівського районного суду м. Черкаси, обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368 та ч. 1 ст. 366 КК України (в редакції 1960року). Органом досудового розслідування йому інкримінувалося одержання хабара в розмірі 1,3 тис доларів. США за винесення завідомо неправосудного рішення. Зазначений виправдувальний вирок суду 01.07.2016 оскаржено прокурором в апеляційному порядку через невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи та істотне порушення судом першої інстанції вимог кримінально-процесуального закону. Розгляд апеляції призначено на 16.11.2016.

За апеляцією прокурора ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 03.06.2016 скасовано як незаконний вирок Рівненського міського суду від 09.02.2016, яким виправдано суддю Ківерцівського районного суду Волинської області за ч. 3 ст. 368 КК України (в редакції 1960 року), а справу направлено на новий судовий розгляд.

Органами досудового розслідування вказаний суддя обвинувачувався в одержанні хабара в розмірі 5,5 тис доларів США за призначення підсудному покарання, яке не відповідало тяжкості вчиненого злочину.

Всього за апеляційними скаргами прокурора цьогоріч переглянуто судові рішення стосовно трьох суддів.

Органи прокуратури вживають вичерпних заходів щодо необґрунтованого призначення суддями через суддівську корпоративність надто м’яких мір покарання працівникам судової гілки влади за вчинення корупційних злочинів.

Зокрема, у касаційному порядку за касаційною скаргою прокурора переглянуто вирок апеляційного суду Волинської області від 22.01.2016 стосовно судді Червоноградського міського суду Львівської області. Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05.07.2016 вказаний вирок скасовано та призначено новий апеляційний розгляд кримінальної справи.

Наразі у провадженні судів першої інстанції перебуває 39 кримінальних справ (проваджень) щодо 44 осіб за обвинуваченням у вчиненні корупційних злочинів.

Фото «Конфлікти і закони»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.