​Заява голови Ради суддів України Олега Ткачука щодо тиску на орган суддівського самоврядування

Рада суддів України є вищим органом суддівського самоврядування та діє як виконавчий орган з’їзду суддів України. Діючий склад Ради суддів України був обраний XV з’їздом суддів України у березні 2018 року.


За цей час вищий орган суддівського самоврядування продемонстрував здатність забезпечити виконання як рішень з’їзду суддів, так і тих завдань, що визначені законом щодо розробки та організації виконання заходів в частині забезпечення незалежності судів і суддів, поліпшення стану організаційного забезпечення діяльності судів; вирішення питань правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їхніх сімей; контролю за організацією діяльності судів, за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, Голови чи членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови Державної судової адміністрації України, його заступників тощо.

Радою суддів України було проведено сотні заходів, спрямованих на забезпечення реалізації судової влади, підвищення ефективності діяльності судів та забезпечення доступу громадян до правосуддя.

Разом із тим, переважна більшість суддів і Рада суддів України, як їх вищий представницький орган, занепокоєні тональністю дискусії щодо місця, завдань судової влади в Україні, ефективності судового захисту прав, свобод та інтересів тих, хто покладається на Правосуддя.

Ми об’єктивно оцінюємо дії окремих суддів, які дозволяють демонструвати своїми рішеннями виклик суспільним відносинам і шокують усіх незалежно від розуміння теорії юриспруденції. І хоча ці рішення ще не мають сили закону, оскільки не переглянуті в апеляційному порядку, очевидна невідповідність тлумачення законодавчих приписів принципу верховенства права у вердиктах таких суддів не може не бути підставою для обговорення суддями у межах процедур, визначених Законом! Високий статус судді, статус єдиного представника судової влади надає лише дві пільги - служити Українському Народу і бути взірцем для державних службовців будь-якого рангу та для громадян у дотриманні тих принципів, на яких будується демократичне суспільство і забезпечується реальний захист кожного в державі.

Рада суддів України притримується думки, що гарантія суддівської незалежності перебуває в руках громадянського суспільства і, щоб суспільство піклувалося про інституційну і матеріальну незалежність суддів, воно має бути переконаним у справедливості кожного з нас!

На жаль, час від часу, люди, які випадково були прийняті до нашої спільноти, демонструють, що ніколи не розуміли, або ж забули, значення слова «Честь!». Зважаючи на це, членами Ради суддів України дискутується питання стосовно обговорення на позачерговому з’їзді суддів питання «Про стан дотримання Кодексу суддівської етики».

Разом із тим, ми категорично не сприймаємо і не сприймемо намагання проведення експериментів над суддями і правосуддям в Україні з тим, щоб поновити можливість політичного впливу на судову владу. Рада суддів України є вищим органом суддівського самоврядування і представляє єдиних носіїв судової влади - суддів. Спроби принизити державну судову владу, спаплюжити її ми сприймаємо як заклики проти України та її демократичного розвитку, як перешкоду для побудови соціальної і правової держави. Ми готові мобілізувати свої сили не тільки для того, щоб працювати у вкрай важких умовах, пов’язаних із нестачею суддівських кадрів та іншими проблемами, і захищати права інших, ми здатні захистити в Україні Правосуддя і тих, хто його здійснює! Для тих, хто забув уроки історії, нагадуємо латинський вислів, на якому побудовано Європейську цивілізацію – «Правосуддя - фундамент держави!»

До останнього часу Рада суддів України демонструвала злагоджену і послідовну роботу задля реального забезпечення суддівської незалежності та захисту суддів від будь-якого стороннього впливу.

21 червня 2019 року в Раді суддів України заплановано чергове засідання для вирішення питання про скликання позачергового з’їзду суддів з метою обрання суддів Конституційного суду України та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Напередодні, сьогодні вночі та зранку, до мене почала надходити інформація від суддів з різних регіонів України, членів Ради суддів України про те, що з Адміністрації Президента України головам судів надходять телефонні дзвінки з вимогою дати розпорядження делегованим від цих судів до Ради суддів України членам зірвати проведення засідання Ради суддів.

Вказана ситуація викликає велике занепокоєння і жодним чином не узгоджується із засадами демократії, свідчить про реальну загрозу для судової влади та може підірвати її авторитет як неупередженого арбітра у соціальних, політичних, економічних спорах.

Потрібно сказати, що такі спроби підірвати довіру до здатності судової влади самостійно вирішувати внутрішні проблеми і завдання, визначені Конституцією і Законами України, було продемонстровано 19 червня 2019 року під час зустрічі заступника глави Адміністрації Президента Руслана Рябошапки і заступника голови Ради суддів України Вадим Бутенко.

Ніколи раніше працівники апарату Адміністрації Президента не дозволяли собі публічно демонструвати керівну і спрямовуючу роль у судовій владі.

У той же час, вказаний захід, висвітлений на офіційних інформаційних ресурсах, підтверджує подальші кроки, спрямовані на дестабілізацію роботи вищого органу суддівського самоврядування та намагання окремих посадових осіб підпорядкувати собі судову владу.

У зв’язку з цим, вважаю своїм громадянським і суддівським обов’язком звернутися до Президента України, Генерального прокурора та Директора Державного бюро розслідувань із вимогою вжиття термінових, невідкладних заходів з метою припинення та попередження тиску посадових осіб офісу Президента України на суддів та судову владу, а також притягнення винних осіб до відповідальності.

Усі засоби масової інформації, громадські організації, громадян України та міжнародні установи, що опікуються питаннями судової реформи, прошу звернути увагу на проблему, що виникла в суспільстві, і стати на захист демократії і судової влади, як її складової частини.

Від вашої волі, від ваших дій і устремлінь залежить, чи буде наша держава розвиватися як правова і соціальна.

З повагою
Голова Ради суддів України суддя Верховного Суду Олег Ткачук

Фото зі сторінки ФБ прес-служби Ради суддів України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.