​Шостий апеляційний адміністративний суд розблокував дію наказу Міноборони про переведення військових частин на нову систему харчування

11 грудня Шостим апеляційним адміністративним судом винесено постанову по справі, якою скасовано ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 02.08.2018 про відмову у скасуванні заходів забезпечення позову, а також скасовано заходи забезпечення адміністративного позову, встановлені ухвалою суду 16.07.2019.


Про це повідомляє прес-служба Міноборони України.

Варто зауважити, що предметом спору у даній справі є визнання протиправним та нечинним наказу Міністерства оборони України від 04 березня 2019 року № 90 «Про перехід військових частин (установ, закладів) Збройних Сил України на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування у 2019 році».

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що зазначений вище наказ Міністерства оборони України містить ознаки регуляторного акту та регулює адміністративні відносини між Міністерством оборони України, як органом державної влади та господарюючими суб’єктами, як наслідком (на думку позивача) підлягає скасуванню, оскільки прийнятий з порушенням відповідної процедури (необхідної для регуляторних актів).

Міністерство оборони України не визнає вказані позовні вимоги та наголошує, що оскаржуваний наказ був виданий на виконання постанови Уряду від 28 грудня 2016 року «Деякі питання закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони» та має виключно організаційно — розпорядчий характер.

У рамках судових слухань, які неодноразово переносилися з різних причин, Міністерством оборони було зібрано та долучено до матеріалів справи усі належні докази, що повністю спростовують позовні вимоги. Зокрема, Міноборони звернулося до Державної регуляторної служби України щодо надання висновку про те, чи є оскаржуваний наказ регуляторним актом. Згідно висновку Державної регуляторної служби, наказ Міноборони № 90 не містить норм регуляторного характеру, а його прийняття не вимагало реалізації процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Варто підкреслити, що перехід на систему продовольчого забезпечення військовослужбовців за каталогом продуктів є однією з ключових реформ Збройних Сил України, яка повністю відповідає стандартам армій провідних країн світу. Ця система запроваджує широкий асортимент продуктів, гнучкий механізм їх замовлення, урізноманітнює та значно покращує якість їжі. Під час розробки концепції системи було враховано досвід організації харчування миротворчих контингентів, в тому числі армій держав — членів НАТО, які використовують раціон відповідно до енерговитрат військовослужбовців.

Запровадження цих інновацій в Українському війську триває поетапно, з виданням відповідних наказів Міністерства оборони України. Станом на сьогодні, переведено вже 73 військові частини Збройних Сил України. Більшість, а саме 285 військових частин мали перейти на цю систему на підставі наказу, дію якого до 11 грудня було зупинено.

Фото glavcom.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.