​Суд виніс вирок російському злочинцю-військовому - довічне ув’язнення


24 лютого 2022 року росія розпочала широкомасштабний військовий напад на Україну – президент рф оголосив про початок так званої «спеціальної військової операції» під приводом здійснення т.зв. «демілітаризації та денацифікації України». Після цього, близько четвертої години ранку, були нанесені ракетні удари по всій території України, а російські війська здійснили неспровоковане широкомасштабне військове вторгнення на територію нашої держави, наступаючи з території рф, Білорусі, тимчасово окупованого Кримського півострова та окремих районів Донецької та Луганської областей.

24.02.2022 року у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України №64/2022 введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 року строком на 30 діб, який Указами Президента України періодично продовжувався та діє на даний час.

Народ України дав гідну відсіч агресорові вздовж усієї лінії фронту. Активний спротив з боку Збройних Сил України, сил територіальної оборони та українських громадян спричинив значні втрати російських окупантів та зламав плани Кремля щодо здійснення «бліцкригу», захоплення Києва та ключових міст і зміни влади в Україні.

Уже понад 500 днів росія вчиняє акт повномасштабної агресії на території України, нехтуючи міжнародним правом. Нашій державі та її громадянам завдані страшенні збитки, порушено ст. 2 Європейської Конвенції з прав людини та ст. 27 Конституції України – право на життя та ст. 5 Конвенції – право на свободу та особисту недоторканність і всі причетні мають понести відповідальність за це.

Колегією суддів Ічнянського районного суду Чернігівської області в складі головуючого судді Карапиш Т.В., суддів Овчарика В.М., Вовченка А.В. винесено вирок від 26 квітня 2023 року по обвинуваченню Карпова О.С., 15.05.1997 року народження, уродженця м. Узлова Тульської області російської федерації, громадянина російської федерації, росіянина, молодшого сержанта збройних сил російської федерації, перебуваючого на посаді командира відділення – санітара медичної роти приймально-сортувального взводу відділення збору та евакуації поранених 1-го танкового полку 2-ї Таманської мотострілецької дивізії (в/ч 58198), в здійсненні останнім кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 438, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України.

26.02.2022 у період часу з 17:35 до 17:56, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, під час виконання бойового завдання військовослужбовець зс рф Карпов О.С. разом з іншими невстановленими в ході досудового розслідування військовослужбовцями зс рф, в кількості близько десяти чоловік, перебував у центральній частині с. Крупичполе Ічнянської ОТГ Прилуцького району Чернігівської області на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Травневої. У цей час, зі сторони м. Ічня, у їхньому напрямку рухався автомобіль марки ВАЗ-2109, у салоні якого перебували четверо цивільних осіб. Помітивши вказаний автомобіль, один із військовослужбовців зс рф наказав водієві зупинитись. На виконання цього наказу водій автомобіля марки ВАЗ-2109 відразу зупинив автомобіль та всі пасажири продовжили сидіти на своїх місцях, не роблячи жодних різких рухів.

У подальшому військовослужбовець зс рф Карпов О.С., в групі з іншими на даний час невстановленими військовослужбовцями зс рф, без попередньої змови, в порушення вимог ст. ст. 27, 31, 32 Женевської конвенції та ч. ч. 1, 2 ст. 75 Додаткового протоколу до вказаної Конвенції від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол І), від 08 червня 1977 року, діючи умисно, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки у вигляді смерті потерпілих та бажаючи їх настання, усвідомлюючи, що пасажири автомобіля ВАЗ-2109 є цивільними особами, які перебувають під захистом, з метою їх умисного вбивства, тобто протиправного заподіяння смерті іншим людям, використовуючи вогнепальну автоматичну зброю, споряджену проміжними патронами підвищеної пробивної здатності калібру 5,45х39 мм та 7,62x39мм., почали вести прицільний вогонь по автомобілю ВАЗ-2109 та пасажирам у ньому.

Унаслідок вказаних дій одна з пасажирок автомобіля померла відразу ж на місці події, інші двоє пасажирів авто отримали легкі та тяжкі тілесні ушкодження.

Після закінчення обстрілу, інший військовослужбовець зс рф, в ході досудового розслідування особу якого не встановлено, підійшов до автомобіля ВАЗ-2109 та повідомив про 4 трупи. В подальшому, Карпов О.С. разом з іншими військовослужбовцями зс рф, зробивши висновок, що всі четверо цивільних пасажирів автомобіля мертві, відразу ж покинули місце вчинення злочину та на бронетехніці направились у бік с. Сваричівка Ічнянської ОТГ Прилуцького району Чернігівської області.

Вироком Ічнянського районного суду Чернігівської області від 26 травня 2023 року Карпова О.С. визнано винуватим за ч.1 ст.28, ч.2 ст.438, ч.2 ст.15, ч.1 ст.28, ч.2 ст.438 КК України та призначено покарання: - за ч.1 ст.28, ч.2 ст.438 КК України у виді довічного позбавлення волі; - за ч.2 ст.15, ч.1 ст.28, ч.2 ст.438 КК України у виді 15 років позбавлення волі. На підставі ч.1 ст.70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень призначено Карпову О.С. остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді довічного позбавлення волі.

Ухвалою колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Чернігівського апеляційного суду від 26 липня 2023 року апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Карпова О.С. залишено без задоволення, а вирок Ічнянського районного суду Чернігівської області від 26 квітня 2023 року – без змін.

Вирок суду у вищевказаному кримінальному провадженні набрав законної сили 26 липня 2023 року та звернутий до виконання.

Пресслужба суду

Фото in.cn.court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.