​Суд захистив права військовослужбовців, які є боржниками у виконавчих провадженнях. Зобов’язано міністерства усунути недоліки у цій сфері


На розгляд суду надійшло подання виконавця про надання дозволу на звернення стягнення на житлову нерухомість, право на користування якою має дитина. Під час розгляду справи було встановлено, що боржник не тільки задіяний у відсічі збройної агресії рф, а й пропав безвісті при виконанні бойового завдання у лютому 2023 в районі населеного пункту Благодатне Донецької області.

Виконавець вказував, що це не є перешкодою для надання судом дозволу для реалізації квартири, де зареєстрована малолітня дитина військовослужбовця.

Суд у задоволенні подання відмовив і постановив на адресу Міністерства юстиції України та Міністерства оборони України окрему ухвалу.

Суду складно уявити, що Закон України «Про виконавче провадження» допускає можливість того, що поки військовослужбовець захищає територіальну цілісність держави Україна під час повномасштабної військової агресії, держава Україна в особі своїх органів (органу опіки та піклування чи суду) надала б дозвіл на звернення стягнення (продаж) його квартири, в якій зареєстрована малолітня донька цього військовослужбовця.

Саме на виконавця, як представника держави в процесі виконання судового рішення, покладено обов’язок забезпечення прав та інтересів як стягувача, так і боржника.

Ситуація з можливістю проведення виконавчих дій та примусового продажу житла (в т.ч. житла, в якому зареєстровані неповнолітні діти) захисника України в той час, як така особа боронить територіальну цілісність держави від агресора, є незаконною та несправедливою.

Задля унеможливлення подібних ситуацій в інших виконавчих провадженнях, суд зобов’язав міністерства у 30-денний строк усунути недоліки у вказаній сфері.

Окремо запропоновано Міністерству юстиції України вирішити питання щодо наявності чи відсутності підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності приватного виконавця.

Окрема ухвала Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №910/20689/21.

Господарський суд міста Києва

Фото ki.arbitr.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Рашисты совершили два преступных удара по Харькову и Одессе, обстреляв баллистическими ракетами С-300 и Искандер жилые районы обеих городов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.