​За вчинення антиконкурентних дій суд стягнув з товариства понад 3 мільйони гривень


Тернопільська обласна прокуратура звернулася до Господарського суду Тернопільської області з позовом до комунальної міської лікарні та товариства про визнання недійсними рішення тендерного комітету, договору про закупівлю товарів та стягнення коштів у розмірі 3 270 966,07 гривень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що товариством порушено законодавство про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій щодо спотворення результатів, проведеного комунальною міською лікарнею, тендера на закупівлю медичних матеріалів. У діях товариства прокуратура виявила наявність умислу на вчинення правочину, який завідомо суперечить інтересам держави та суспільства. Відповідач намагався протиправно усунути конкуренцію під час проведення публічної закупівлі, нівелювати ефективність її результатів та у незаконний спосіб одержати право на укладення спірного договору не на конкурентних засадах.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд встановив, що дії товариства, у взаємозв’язку з ФОП - учасником процедури закупівлі, базувались на спільній стратегії у торгах, яка виявилась у не зниженні цінових пропозицій, наявності господарських відносин між вказаним суб`єктами господарювання, фактичному розташуванні за однаковими адресами, використання одного електронного майданчика та одних і тих же ІР-адрес, схожості в оформленні документів у складі тендерних пропозицій, тощо - є узгодженою поведінкою, що стосується спотворення результатів торгів.

Суд дійшов висновку, що такі дії товариства спрямовані на порушення встановленого юридичного господарського порядку з метою одержання права на укладення договору не на конкурентних засадах, що не узгоджується із законною господарською діяльністю у сфері публічних закупівель, а отже, суперечить інтересам держави та суспільства, його моральним засадам оскільки порушує правові та економічні засади функціонування вказаної сфери суспільних відносин, не сприяє, а навпаки, обмежує розвиток конкуренції у державі. У діях товариства вбачається наявність умислу на вчинення правочину, який завідомо суперечить інтересам держави та суспільства,метою яких є усунення конкуренції під час проведення зазначеного тендера та недобросовісне отримання права на укладення договору.

При цьому товариство, маючи намір щодо отримання незаконного права на укладення договору з метою одержання прибутку, порушуючи інтереси держави та суспільства, а також інших учасників ринкових відносин, усвідомлюючи протиправність таких дій, їх суперечність інтересам держави і суспільства, прагнучи та свідомо допускаючи настання протиправних наслідків, взяло участь в проведенні конкурентної процедури закупівлі, нехтуючи змагальністю у ній, внаслідок чого привласнило бюджетні кошти в сумі 3 270 966,07 грн.

Врахувавши усі обставини справи, суд визнав недійсним рішення тендерного комітету та договір на закупівлю медичних товарів. При цьому зауважив, що неправомірна поведінка, що мала місце на стадії проведення процедури закупівлі та прийняття спірного протоколу, не може мати правомірного наслідку - укладення договору. Отже, недійсність результатів спірної закупівлі свідчить про незаконність укладеного за підсумками її проведення договору.

Грошові кошти в сумі 3 270 966,07 грн, які були перераховані комунальною міською лікарнею товариству на виконання спірного договору, суд стягнув з товариства на користь лікарні, та в подальшому з лікарні - у дохід держави.

Ознайомитись з рішенням суду у справі № 921/386/23 можна у ЄДРСР

Господарський суд Тернопільської області

Фото court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.