У суді над Луценко дізналися: водії Могильова також не працюють в автогосподарстві

7 листопада, о 9.10 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд продовжує допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані тридцять два із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
На минулому судовому засіданні суд допитав двох свідків.
 
Головний інспектор апарату міністра МВС Юлія Гладченко заявила про те, що їй нічого не відомо про злочин екс-міністра Юрія Луценка і, відповідно, незаконних вказівок ні від Луценка, ні від третіх осіб не отримувала. Натомість вона додала, що повістку до суду їй принесли на роботу працівники міліції.
 
Екс-начальник Автогосподарства Міністерства внутрішніх справ України Валерій Хоменко заявив, що починаючи ще з часів керування відомством Юрієм Кравченком, водії керівників міністерства працювали в інших підрозділах цієї силової структури, а не в автогосподарстві. Крім того, чинними нормативними актами МВС не заборонялося, щоб приблизно 80-100 автомобілів автогосподарства були закріплені і використовувалися працівниками інших служб управлінь і департаментів. Він також наголосив, що жодного разу не отримував незаконних вказівок ні від міністра Луценка, ні від третіх осіб із посиланням на міністра.
 
Сьогодні суд мав почати допит тридцять третього та інших свідків у справі.
 
9:17 Суддю Вовка проконтролює представник Датського Гельсінського Комітету
 
Судове засідання понеділка розпочалося вчасно.
 
У залі присутній представник Датського Гельсінського Комітету з прав людини, автор двох доповідей про судове переслідування опозиції в Україні Мікаель Лінгбо.
 
Суд перейшов до допиту 33-го свідка у справі – Василя Орбана.
 
Свідок повідомив, що на посаду начальника Автогосподарства Міністерства внутрішніх справ України був призначений 31 травня 2007 року.
 
За його словами, після призначення в грудні 2007 року Ю.Луценка міністром внутрішніх справ України одним із водіїв міністра був Л.Приступлюк, який рахувався не в автогосподарстві, а в Департаменті оперативної служби на посаді оперуповноваженого.
 
Свідок також повідомив, що на час роботи Л. Приступлюка водієм міністра Луценка на 450 машин автопарку МВС було 200 водіїв. У разі відсутності штатних водіїв в автогосподарстві МВС за машинами можна було закріплювати офіцерів МВС. Така практика була закріплена ще наказом міністра Білоконя, зазначив свідок. «Не один Приступлюк був офіцером, закріпленим за автомобілем. Весь час десь 150-200 офіцерів оперативних підрозділів були закріплені за автомобілями», - сказав він.
 
Свідок Орбан повідомив: «На той час у мене був некомплект водіїв, у мене не було готового водія для міністра. У водія та керівника повинні бути певні контакти, оскільки керівник довіряє своє життя водієві. І тоді, і потім ми завжди прислухалися до керівника».
 
В. Орбан також заявив в суді, що Приступлюк при оформленні пройшов повну перевірку профпридатності, заліки, інструктаж, медогляд. Крім того, у автогосподарства проблем з Приступлюком не було, а також він не скоював ДТП.
 
Орбан розповів, що за час роботи спілкувався з Приступлюком не дуже багато, проблем в роботі не виникало, всю документацію Приступлюк вів належним чином.
 
11:00 Водії Могильова не працюють в автогосподарстві?!
 
У ході допиту свідка Ірина Луценко поцікавилася, чи обладнані автомобілі нинішнього міністра МВС спецзасобами.
 
Свідок відповів: «Так, автомобілі нинішнього міністра МВС обладнані спецзасобами».
 
«Чи мають водії міністра Могильова доступ до секретної інформації?», - запитала захисник Луценко.
 
«Так, водії нинішнього міністра мають доступ до секретної інформації», - додав свідок.
 
Юрій Луценко запитав у свідка Орбана, чи мають нинішні водії автогосподарства доступ до державної таємниці.
 
Керівник Автогосподарства МВС, свідок В. Орбан відповів, що «водії автогосподарства не мають доступу до держтаємниці».
 
Відповідно, можна зробити висновок, що водії Могильова НЕ працюють в автогосподарстві, а рахуються в інших Департаментах. Це спростовує заяви Могильова, що у нього звичайні водії.
 
«Чи міг старший прапорщик відвідувати секретні підрозділи МВС?», - запитав Луценко у свідка.
 
«Ні, тому що до секретних об’єктів діє обмежений доступ», - зазначив свідок у відповіді.
 
За словами свідка Василя Орбана, ні екс-міністр Луценко, ні треті особи від імені міністра не надавали йому незаконних вказівок і наказів.
 
Після допиту свідка суд оголосив технічну перерву на 10 хвилин для підготовки допиту наступного свідка.
 
11:15 Допитується тридцять четвертий свідок
 
Після перерви суд перейшов до допиту 34-го свідка у справі.
 
Свідок Володимир Бруханський з 2006 року працює на посаді заступника начальника з експлуатації Автогосподарства МВС України.
 
Адвокат запитав у свідка Бруханського, чи є якісь відмінності у автомобілів міністра від інших машин автогосподарства.
 
Свідок сказав, що такі відмінності є. «На машинах міністра встановлені спецзасоби спецзв’язку», - додав свідок.
 
На уточнююче запитання судді Вовка, що це значить, свідок додав: «Це доступ до секретності».
 
Ігор Фомін запитав у свідка, чи відомі йому працівники автогосподарства, які керували автомобілями міністра МВС.
 
Бруханський заявив: «Працівники автогосподарства МВС не керують автомобілями міністра МВС».
 
Юрій Луценко запитав у свідка, чи може водій автогосподарства без дозволу заїжджати на територію секретних підрозділів і чи були в автогосподарстві водії із дозволом на доступ до секретних об’єктів.
 
Свідок заявив, що таких водіїв із доступом до секретності не було і немає.
 
«Чи можете ви пояснити причини, чому водії міністра – з інших підрозділів МВС?», - запитав Луценко.
 
Свідок відповів, що це «можливо тому, що у водіїв міністра є доступ до секретності».
 
За словами Бруханського, за автомобілями міністра в автогосподарстві завжди були закріплені працівники інших підрозділів. Свідок уточнив, що так було після постанови від 1996-го року.
 
Адвокат О.Баганець запитав у свідка, чи були інші водії закріплені за автомобілем міністра Луценка.
 
Свідок повідомив, що за машиною Луценка також були закріплені водій Сидоренко і водій Юхименко, працівники інших підрозділів, не автогосподарства. Він уточнив, що це відповідало вимогам постанови від 1996-го року.
 
Свідок пояснив, що водіями міністра були співробітники інших підрозділів через те, що до них «більші вимоги, оскільки міністр – охороняєма особа. Водій має бути більш досвідченим».
 
В.Бруханський також заявив у суді, що ніяких незаконних вказівок від міністра Луценка чи третіх осіб із посиланням на нього не надавалося.
 
12:00 Оголошено перерву через поганий стан Луценка
 
Після технічної перерви, оголошеної на прохання Ю.Луценка у зв’язку із необхідністю прийняти ліки через погане самопочуття, суд перейшов до допиту 35-го свідка.
 
Суд допитує Олександра Левчука, який в 2005 році був прийнятий в Автогосподарство Міністерства внутрішніх справ України на посаду водія-співробітника.
 
З Леонідом Приступлюком він познайомився після призначення водієм керівника Апарату Міністра Я.Максимця. Відтоді він знайомий з Леонідом Приступлюком.
 
Проте на якій посаді працював Приступлюк, які його функціональні обов’язки, свідок не знає.
 
Юрій Луценко зробив зауваження стороні обвинувачення, що викликаються до суду водії міністерства, аби спитати у них, чи знають вони Приступлюка. «Добре, що не викликали всіх штатних водіїв міністерства – 200 чоловік, аби спитати про те, чи знайомі вони із Приступлюком», - наголосив Луценко.
 
Свідок Левчук також заявив у суді, що ніяких незаконних вказівок від Луценка чи третіх осіб із посиланням на міністра він не отримував.
 
Свідок О.Левчук додав, що його на суд викликали працівники Департаменту внутрішньої безпеки: «Мені зателефонували з внутрішньої безпеки і сказали забрати повістку в приймальні керівника апарату міністра. Я там працюю».
 
12:40 Суд робить перерву на один день
 
Після допиту трьох свідків суддя Вовк оголосив перерву до середи, 9 листопада, до 9:10 ранку.
 
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.