У процесі над Луценко суд намагався допитати позачергового свідка

24.11.2011 – О 9:10 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що у суді триває допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані сорок чотири свідки із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
На минулому судовому засіданні суд встиг допитати трьох свідків, які повністю підтвердили невинуватість екс-міністра Ю.Луценка у частині нарахування пенсії екс-водію Л.Приступлюку.
 
9:25 Луценка затримали на 10 хвилин
 
Судове засідання у справі почалося вчасно. Проте самого підсудного Юрія Луценка завели до зали на 10 хвилин пізніше після того, як усі учасники процесу позаймали свої місця.
 
Суд почав допит 45-го свідка у справі – Сергія Луценка, старшого брата екс-міністра.
 
У ході допиту Сергій Луценко повідомив, що не вірить в злочини брата, які йому інкримінує Генпрокуратура.
 
На питання адвоката Олексія Баганця про те, чи відомі йому факти, які б підтверджували злочин Ю. Луценка, свідок відповів: «У мене немає таких даних. Я в це не вірю, це просто не можливо. Юрій Луценко проживає в 4-х кімнатній квартирі, яка була куплена під час його роботи народним депутатом і ніяких грошей, крім зарплати, йому не надходило».
 
Свідок повідомив, що знайомий з підсудним Приступлюком ще з 1993 року.
 
За даними свідка, Леонід Приступлюк до служби у Юрія Луценка працював водієм головного інженера Рівненського радіотехнічного заводу.
 
Свідок також зазначив: «Він дуже обережний на дорозі, уважний, вміє рахувати відстань, завжди перевіряє колеса і гальма. ДТП жодного разу з його участю не було».
 
Також С. Луценко повідомив, що в 2002 році, коли його брат Юрій Луценко став народним депутатом і був закріплений за Рівненською областю, він тоді перебував у лавах Соціалістичної партії і на партійному засіданні було прохання рекомендувати людину, яка буде помічником в області. Тоді був рекомендований Леонід Приступлюк, оскільки він був активістом Соцпартії, мав хорошу пам'ять, стан здоров'я і не мав труднощів з тривалими відрядженнями.
 
На питання прокурора Дмитра Лобаня про те, чи відомі свідку обставини прийняття на роботу Приступлюка в МВС, Сергій Луценко: «Вибачте, нас батьки виховали так, що специфіка роботи в сім'ї не обговорюється».
 
За словами С. Луценка, після звільнення Леоніда Приступлюка з заводу він бачив його раз на місяць. «Якщо я виходив з квартири свого брата, то в машині бачив Приступлюка і ми віталися. Ми бачилися десь раз на місяць», - підкреслив свідок.
 
***
 
Побачитися із Юрієм Луценком до зали суду прийшли Олесь Доній, Андрій Павловський та Зорян Шкіряк.
 
10:30 Суд допитує 46-го свідка
 
Після допиту старшого брата екс-міністра, суд перейшов до допиту Світлани Бідношиї, яка станом на 2009 рік працювала головним спеціалістом відділу забезпечення соціальних виплат Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України.
 
У ході допиту свідок повідомила, що в її обов'язки входило збирання та підготовка документів для отримання пенсії та подача їх до Пенсійного фонду України. Також вона перевіряла розрахункові пенсійні документи екс-водія Леоніда Приступлюка.
 
Говорячи про перевірку розрахункових документів, свідок зазначила: «Ми перевіряємо більше технічну сторону документа. Після перевірки цих даних перевіряється сума кількості вислуги років, яка дає право на пенсію».
 
Свідок підкреслила, що ніяких особливостей при оформленні пенсії екс-водієві Приступлюку не було.
 
На питання адвоката Олексія Баганця про те, чи отримувала свідок від кого-небудь будь-які вказівки щодо перевірки розрахункових документів Приступлюка, що викликало б сумніви, вона відповіла: «Ні, оскільки ці документи були підтверджені наказом. Сумнівів у мене не було».
 
Свідок у ході допиту також повідомила, що не отримувала повістку на судове засідання. «В кінці робочого дня мені зателефонував чи то працівник суду, чи то прокуратури та запросив на сьогоднішнє засідання. Коли я попросила його представитися - він сказав, що представник суду чи прокуратури, я не пам'ятаю», - підкреслила свідок С. Бідношия.
 
Вона зазначила, що дзвонили їй на мобільний телефон.
 
Крім того, 46-ий свідок нічого не змогла повідомити про розкрадання бюджетних коштів під час святкування Дня міліції у 2008-2009 рр.
 
На питання підсудного Луценка свідок заявила, що ніяких незаконних вказівок від нього не одержувала і про факти вчинення ним злочинів їй нічого не відомо.
 
11:00 Після 5-хвилинної перерви суд намагався допитати позачергового свідка
 
Суд почав допит 47-го свідка - Василя Шелудька, керівника сектору житлового забезпечення Господарського управління МВС України. Крім того, В. Шелудько був головою Центральної житлової комісії МВС України.
 
Юрій Луценко відразу заявив клопотання про перенесення допиту цього свідка до того моменту, поки не будуть допитані всі учасники першого епізоду судового процесу.
 
«Цей свідок заявлений, як свідок другого епізоду, тому його допит - це порушення процесу», - підкреслив Луценко.
 
«Ми не раз зверталися до суду, щоб допит не порушував право на захист підсудного. У нас немає можливості, щоб помічник з іншої будівлі приносив томи у цій кримінальній справі», - підтримав думку свого підзахисного адвокат Ігор Фомін.
 
При цьому захист підсудного зазначив, що в заявленому списку свідків Василь Шелудько стоїть під номером 66, а суд на даний момент допитав лише 46 свідків.
 
Адвокати Юрія Луценка клопочуть про перенесення судового засідання на інший день, тому що не готові до допиту цього свідка.
 
Суд радиться на місці.
 
Після наради головуючий суддя Сергій Вовк не задовольнив клопотання Юрія Луценка щодо перенесення судового засідання у зв'язку з допитом свідка, який значиться, як свідок другого епізоду у справі.
 
У відповідь Ю. Луценко заявив друге клопотання про технічну перерву у засіданні. Він зазначив, що йому необхідно порадитися з адвокатами, і у нього немає з собою «записок», що стосуються допиту свідка Шелудька.
 
«Якщо суд дозволяє собі порушувати свою постанову про виклик свідків у встановленому порядку, то не робіть мене крайнім і не позбавляйте мене права на якісний захист», - підкреслив Юрій Луценко.
 
Він також нагадав, що його захисники і він сам не готовий до допиту викликаного свідка.
 
Адвокат Олексій Баганець зазначив, що прокуратура завжди готова до допиту свідків. «У мене склалося враження, що прокурори завжди знають, кого будуть допитувати, тому що у них на столі, як я бачу, завжди потрібні томи кримінальної справи», - зазначив адвокат.
 
Крім того, захист нагадав, що через годину обідня перерва, а о 14.00 у Сергія Вовка інше судове засідання.
 
12:00 Допит не відбувся, оголошено перерву
 
Після наради на місці суд прийняв рішення перенести судове засідання на понеділок, 28 листопада 2011 року, на 9:10 ранку.
 
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.