В Апеляційному процесі суддя Сітайло порушила закон, оприлюднивши діагноз Юлії Тимошенко

20.12.2011. Засідання Апеляційного суду міста Києва з розгляду скарги Юлії Тимошенко на вирок, винесений 11 жовтня Печерським районним судом міста Києва у так званій "газовій" справі, розпочалося за відсутності екс-прем'єра.
 
Скаргу Юлії Тимошенко розглядає "трійка" суддів у складі Олени Сітайло, Тетяни Фриз та Ольги Юрдиги.
 
На судовому засіданні присутні захисники Юрій Сухов, Олександр Плахотнюк, Євгенія Тимошенко, Микола Сірый и Сергій Власенко. Крім того, у залі суду присутні народні депутати фракції "БЮТ-"Батьківщина".
 
"Засуджена Тимошенко Юлія Володимирівна до суду не доставлена", - повідомила на початку засідання суддя Олена Сітайло.
 
"За рішенням суду здійснюється технічний запис із допомогою системи "Феміда", а також для забезпечення принципу відкритості у судовому засіданні здійснюється відео трансляція до зали, в якій знаходяться журналісти", - повідомила на початку засідання суддя Олена Сітайло.
 
Юлія Тимошенко заявляє про своє бажання взяти участь в засіданні суду
 
Як відомо, сьогодні захисник Сергій Власенко повідомив журналістам, що Юлія Тимошенко звернулася до керівництва Київського слідчого ізолятора з вимогою забезпечити її присутність на засіданні Апеляційного суду. "Незважаючи на її стан здоров'я, на те, що вона не може самостійно пересуватися, але оскільки є чисельні спекуляції щодо стану її здоров'я, вона вимагає її доставки до суду", - сказав захисник.
 
"Я вчора з нею зустрічався, вона продовжує лежати в медичній частині в ліжку, вона не встає. Можливо, через це її просто фізично не зможуть доставити", - додав він.
 
Суддя Сітайло порушила закон, оприлюднивши діагноз Юлії Тимошенко
 
Сьогодні на початку судового засідання суддя почала оприлюднювати діагноз Юлії Тимошенко, наведений у довідці СІЗО, датованій 15 грудня.
 
Обурені такими діями судді, народні депутати, присутні у залі суду, почали скандувати "Ганьба!" і плескати в долоні, щоб заглушити виступ Олени Сітайло, а захисники почали вимагати відводу судді.
 
Захист Юлії Тимошенко: суддя Сітайло продемонструвала свою повну упередженість
 
Захист Юлії Тимошенко заявив відвід головуючій у справі з розгляду її скарги судді Олені Сітайло через незаконне оприлюднення у судовому засіданні діагнозу екс-прем'єра.
 
"Своїми діями суддя показала свою повну упередженість. А випереджаючи заяви прокурорів про те, що нібито не наведені факти для відводу, заявляю: є такий факт – це оголошення інформації з обмеженим доступом у судовому засіданні", - обґрунтував своє клопотання захисник Сергій Власенко.
 
У свою чергу адвокат Микола Сірий розцінив оприлюднення даних медичної довідки СІЗО як нечистоплотну пропаганду та зазначив, що влада спекулює на стані здоров'я Юлії Тимошенко. "Був поданий великий перелік медичних представників. Відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства, суд повинен надати оцінку цьому документу, а не оголошувати його", - пояснив він.
 
Євгенія Тимошенко при цьому заявила, що Апеляційний суд має нести відповідальність за свої дії. "Ви несете відповідальність, якщо з нею щось трапиться. Цього процесу не повинно бути, він не справжній процес – це шоу. Закону тут немає у цьому суді і не було", - заявила Євгенія Тимошенко.
 
Клопотання Сергія Власенка підтримали також адвокати Юрій Сухов і Олександр Плахотнюк.
 
Колегія суддів видалилася до нарадчої кімнати для розгляду клопотання сторони захисту.
 
Юлію Тимошенко не доставили до суду з вини керівництва СІЗО
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Сергій Власенко заявляє, що Юлія Тимошенко не з'явилася у судове засідання з розгляду своєї скарги через вину керівництва слідчого ізолятора.
 
"На сьогоднішній день з вини керівництва слідчого ізолятора Тимошенко не доставлено до суду. Замість того, щоб доставити Тимошенко, яка не може самостійно пересуватися, про що ми неодноразово заявляли, керівництво СІЗО склало акт про те, що вона відмовилася встати та піти", - сказав Сергій Власенко сьогодні журналістам під час перерви у засіданні суду.
 
Захисник екс-премєра нагадав, що Юлія Тимошенко звернулася до керівництва слідчого ізолятора з вимогою доставити її до суду із забезпеченням горизонтального положення, оскільки вона не може більше 15-20 хвилин стояти або сидіти. Проте ці вимоги не було задоволено.
 
Нагадаємо, що сьогодні на початку судового засідання головуюча у справі суддя (суддя-доповідач) Олена Сітайло повідомила про те, що Юлія Тимошенко нібито відмовилася від участі у засіданні. "Тимошенко категорично відмовилася від доставлення до суду та додала, що "ногами не піду, робіть, що хочете", - процитувала суддя акт керівництва СІЗО. Суддя також додала, що з боку лікарів "протипоказань для самостійного пересування Юлії Тимошенко немає".
 
Суддівська "трійка" відмовила у відводі Олени Сітайло
 
Колегія суддів Апеляційного суду міста Києва відмовила у задоволенні клопотання сторони захисту про відвід головуючої у справі судді Олени Сітайло.
 
"Підстав для задоволення клопотання захисника Власенка не встановлено. Відмовити у задоволенні клопотання", - йдеться в рішенні колегії суддів.
 
Таким чином, своїм рішенням про відмову у відводі судді колегія встала на бік Генеральної прокуратури, яка вважає клопотання сторони захисту безпідставним.
 
Рішення суду присутні у заді народні депутати зустріли вигуками "Ганьба!".
 
Захист вимагає забезпечити розгляд скарги за участі Юлії Тимошенко
 
Захист екс-прем'єра вимагає від Апеляційного суду міста Києва забезпечити доставлення Юлії Тимошенко до суду и таким чином забезпечити її участь у розгляді скарги на вирок Печерського районного суду у так званій "газовій" справі.
 
"Якщо рішення про розгляд скарги за її відсутності буде ухвалено, це рішення буде незаконним. Я прошу, щоб суд зробив все, аби забезпечити розгляд скарги за її участі", - заявив у судовому засіданні адвокат Юрій Сухов, нагадавши, що Юлія Тимошенко передала суду свою заяву про бажання брати участь у розгляді своєї скарги.
 
У свою чергу, адвокат Олександр Плахотнюк висловив категоричне заперечення щодо слухання справи за відсутності Юлії Тимошенко. "Прокуратура вкотре посилається на висновки фахівців МОЗу, але де ці висновки? Їх не має в матеріалах справи", - констатував він.
 
Адвокат Микола Сірий наполягає на тому, щоб суду було надано медичний документ про стан здоров'я Юлії Тимошенко, складений у відповідності до чинного законодавства. "Захист продовжує наполягати на простій позиції. Юлія Тимошенко потребує лікування, яке б здійснювали медичні працівники, яким вона довіряє. І для суду, і для учасників процесу має бути представлений медичний документ, складений у належний спосіб у відповідності до вимог законодавства", - заявив захисник.
 
У свою чергу Євгенія Тимошенко констатувала: "Технічно СІЗО не може забезпечити її перевезення до суду. Потрібно дотримуватися її вимоги про бажання взяти участь у засіданні".
 
"Стан здоров'я поганий, але це не має юридичного значення, бо Юлія Тимошенко вимагає забезпечити свою участь. Вважаю штучними і надуманими підстави для її недоставляння до суду. Юридичних підстав не задовольнити вимогу Тимошенко немає. Тому я вимагаю погодитися із захистом", - додав захисник Сергій Власенко.
 
У свою чергу, сторона обвинувачення традиційно наполягала на продовженні розгляду скарги за відсутності Юлії Тимошенко. "Тимошенко може брати участь у засіданні – є відповідні висновки лікарів, а також акт СІЗО. Враховуючи, що суд тричі надавав їй можливість бути присутньою на розгляді апеляції, ми вважаємо, що вона повністю своє право використала, тому вважаємо за можливе продовжувати апеляційний розгляд скарги без її участі", - заявив прокурор Олександр Микитенко.
 
Колегія суддів видалилася до нарадчої кімнати для розгляду клопотання сторони захисту.
"Трійка" прийняла незаконне рішення розглядати скаргу Юлії Тимошенко за її відсутності
Колегія Апеляційного суду міста Києва ухвалила постанову про продовження розгляду апеляційної скарги Юлії Тимошенко на вирок Печерського районного суду у так званій "газовій" справі за її відсутності.
"Апеляційний суд тричі викликав засуджену Тимошенко, яка утримується під вартою. Їй надавалася можливість брати участь у кожному засіданні. Належних документів, які б підтверджували, що вона не може брати участь у засіданні, суду не надано. Суд вважає можливим продовження апеляційного розгляду справи за відсутності засудженої Тимошенко Юлії Володимирівни", - йдеться в рішенні колегії суддів, яке зачитала суддя-доповідач Олена Сітайло.
Суддя також зазначила, що у справі з розгляду скарги Юлії Тимошенко судове слідство не проводиться, тому слухання може продовжуватися без її участі.
У судовому засіданні оголошено технічну перерву до 14:30.
Суд порушив право Юлії Тимошенко на захист
Захист Юлії Тимошенко заявляє про незаконність рішення Апеляційного суду міста Києва про продовження розгляду скарги на вирок у так званій "газовій" справі без участі екс-прем'єра.
"Захист вважає, що однозначно в даному випадку йдеться про порушення права на захист", - сказав сьогодні журналістам у перерві судового засідання захисник Микола Сірий.
Адвокат Олександр Плахотнюк вважає дії Апеляційного суду незаконними, а рішення - абсурдним. "Взагалі розцінюється неявка Юлії Тимошенко як відмова з'явитися на засідання, але перебуваючи в умовах слідчого ізолятора, відмовитися або диктувати свої умови – я такого ще не зустрічав у своїй практиці. Таким чином, суд зробив вигляд, що реалізовано право Юлії Тимошенко на участь", - зазначив захисник.
Захист Юлії Тимошенко: сьогодні за будь-яких обставин скарга не буде розглянута
Захисник екс-прем'єра Микола Сірий вважає, що Апеляційний суд міста Києва за умови дотримання закону не зможе завершити сьогодні розгляд скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справі.
"Під час судового розгляду в суді першої інстанції було допущено настільки багато порушень, що фізично сьогодні за будь-яких обставин справа не буде розглянута", - сказав Микола Сірий сьогодні журналістам у перерві судового засідання.
У свою чергу, Олександр Плахотнюк зазначив, що швидкий розгляд скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" є ймовірним лише за умови, що Апеляційний суд міста Києва порушуватиме норми процесуального законодавства. "Якщо суд апеляційної інстанції буде припускатися тих самих порушень, які допускав суд першої інстанції, тобто закінчуючи судові засідання після завершення робочого часу, тоді, в принципі, це можливо", - вважає він.
Захист Юлії Тимошенко вимагає відводу всього складу "трійки"
Захисник екс-прем'єра Олександр Плахотнюк заявив клопотання про відвід всього складу колегії суддів з розгляду скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справі у зв’язку з порушенням судом вимог законодавства.
"Є всі підстави говорити про упередженість та однобічність розгляду справи. Суд порушив право Юлії Тимошенко на захист", - обґрунтував своє клопотання Олександр Плахотнюк.
У свою чергу адвокат Микола Сірий підтримав клопотання свого колеги. "Юлія Тимошенко позбавлена в апеляційному провадженні права захищатися", - констатував він.
Ще однією підставою для відводу колегії суддів Микола Сірий назвав порушення принципу відкритості судового процесу. "До зали суду не потрапила жодна людина без спеціального посвідчення. Журналісти також відсутні у залі", - пояснив він.
У свою чергу захисник Юрій Сухов зазначив, що Юлія Тимошенко інформувала керівництво СІЗО про необхідність забезпечення її участі у судовому засіданні. "Але суд не взяв це до уваги", - підкреслив він.
Колегія суддів видалилася до нарадчої кімнати для розгляду клопотання Олександра Плахотнюка.
"Трійка" відмовилася від свого відводу
Колегія суддів Апеляційного суду міста Києва відмовила у задоволенні клопотання сторони захисту про свій відвід.
"Підстав для задоволення клопотання про відвід всього складу суду не встановлено. Колегія суддів ухвалила: даних про упередженість колегії суддів не встановлено. У задоволенні клопотання відмовити", - зачитала рішення колегії суддів головуюча у справі суддя Олена Сітайло.
Таким чином, суд вчергове підтримав позицію сторони державного обвинувачення, яка не вбачала підстав для задоволення відповідного клопотання Олександра Плахотнюка.
"Трійка" безпідставно відмовилася перенести розгляд скарги Юлії Тимошенко
Адвокат екс-прем'єра Юрій Сухов заявив клопотання про перенесення розгляду скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справі.
"На минулому засіданні я повідомляв суд, що сьогодні о 17:00 в Печерському районному суді відбудеться судове засідання, на яке я запрошений як захисник. У зв’язку з цим я прошу відкласти розгляд скарги і дати мені можливість взяти участь у засіданні. Сьогодні там має відбутися допит підсудного, і я як захисник повинен там бути", - обґрунтував клопотання Юрій Сухов.
Його клопотання підтримали адвокати Микола Сірий та Олександр Плахотнюк, а сторона державного обвинувачення традиційно не побачила підстав для його задоволення.
Тож колегія суддів на місці ухвалила рішення відмовити у задоволенні клопотання.
Захист вимагає зупинити розгляд скарги Юлії Тимошенко
"Я прошу суд зупинити розгляд скарги до того часу, поки стан здоров'я Юлії Тимошенко не дозволить забезпечити її явку у судове засідання", - обґрунтував клопотання захисник Микола Сірий.
"Держава Україна буде виглядати не дуже гарно – державою, яка нездатна забезпечити не тільки медичне лікування, але й доставлення до зали особи, яка вимагає її доставити навіть у тому стані, в якому вона знаходиться. Тим самим (держава Україна, - ред.) нездатна відреагувати на численні публічні заяви щодо справедливого розгляду справи", - підкреслив Микола Сірий.
У свою чергу, адвокат Олександр Плахотнюк наголосив на незаконності можливої відмови суду у задоволенні клопотання. "Без зупинення розгляду ми будемо мати продовження порушення права Юлії Тимошенко на захист", - переконаний він.
Захисник Юрій Сухов підтримав клопотання Миколи Сірого.
Колегія суддів видалилася в нарадчу кімнату для розгляду клопотання сторони захисту.
Суд відмовився зупинити розгляд скарги Юлії Тимошенко на вирок Кірєєва
Колегія суддів Апеляційного суду міста Києва відмовила у задоволенні клопотання сторони захисту про зупинення розгляду скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справі.
"Відмовити у задоволенні клопотання про зупинення розгляду скарги Тимошенко Юлії Володимирівни на вирок Печерського районного суду міста Києва", - зачитала рішення колегії головуюча суддя Олена Сітайло.
Оголошення рішення суду стоячи слухали тільки співробітники суду та сторони судового процесу. Народні депутати, присутні у залі, на знак протесту проти необ’єктивності суду слухали рішення сидячи. Постанову суду вони зустріли вигуками "Ганьба!".
Захист Юлії Тимошенко вимагає викликати до суду начальника медсанчастини Київського СІЗО
Захисник екс-прем'єра Олександр Плахотнюк заявив клопотання про виклик на засідання Апеляційного суду міста Києва суду начальника медично-санітарної частини Київського слідчого ізолятора Віктора Пирогова.
"Я вважаю, що судом для забезпечення рівності прав сторін судового розгляду повинен бути встановлений належним чином факт бажання або небажання участі Юлії Тимошенко в розгляді скарги. Для цього суду необхідно викликати у судове засідання представника медичної частини Київського слідчого ізолятора Пирогова, яким підписані всі так звані медичні довідки та акти про так зване небажання Тимошенко прибути до Апеляційного суду", - обґрунтував клопотання Олександр Плахотнюк.
Захисник також зазначив, що на документах, переданих суду слідчим ізолятором, є виправлення, не завірені належним чином, і запрошення Віктора Пирогова на судове засідання допоможе встановити їх достовірність.
У свою чергу адвокат Микола Сірий зазначив: "Факт "неможливості" участі Юлії Тимошенко був встановлений в неналежній спосіб. Це можна зробити відповідним документом – а такого немає у матеріалах справи, тому Олександр Плахотнюк пропонує викликати Пирогова для встановлення такого факту".
Захисник Юрій Сухов підтримав клопотання Олександра Плахотнюка.
Колегія суддів дослухалася заяви прокурора Олександра Микитенка, який запропонував залишити клопотання без розгляду, і на місці ухвалила рішення відмовити у задоволенні клопотання сторони захисту.
Апеляційна "трійка" відмовила захисту у задоволенні всіх клопотань
 
Апеляційна "трійка" знову відмовила захисту Юлії Тимошенко у задоволенні всіх клопотань. Зокрема, йдеться про виклик до суду начальника медсанчастини Київського СІЗО Віктора Пирогова для встановлення факту небажання Юлії Тимошенко брати участь у засіданні, про зупинення або перенесення розгляду скарги до одужання екс-прем'єра тощо.
Колегія суддів Апеляційного суду Києва оголосила до 22 грудня перерву у розгляді скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справи.
Головуючий у справі суддя Олена Сітайло перервала доповідь з розгляду скарги по суті та оголосила, що розгляд скарги продовжиться 22 грудня о 10.00.
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.