​Юрій Ванетик: Я підтримаю заборону TikTok, якщо з’являться докази його реальної небезпеки для США!


Тривають суперечки стосовно ймовірної шкідливості TikTok для національної безпеки США. На думку старшого радника директора із стратегії у кібербезпеці Агентства національної безпеки США Роба Джойса, владі варто уважно стежити за китайською компанією ByteDance (материнською для TikTok), щоб «уникнути інцидентів у довгостроковій перспективі».

Тим часом, світом потужно шириться хвиля заборон використовувати TikTok на службових електронних пристроях. Федеральним чиновникам США це вже заборонено. Міністерство юстиції цієї країни, до слова, продовжує розслідування справи про можливе стеження за декотрими журналістами за допомогою цього популярного у світі сервісу створення та перегляду коротких відео.

Агентство Bloomberg відзначає, що «представники влади США та фахівці у сфері кібербезпеки неодноразово виявляли стурбованість щодо того, як ByteDance обробляє дані американських користувачів».

Вікіпедія нагадує, що «через зв’язки з урядом Китаю, політичну цензуру та збирання даних користувачів своїх додатків, ByteDance кілька разів вже опинялася під розслідуванням у США та інших країнах».

Що думають з приводу цієї ситуації самі американці, 150 мільйонів з котрих, до речі, є користувачами TikTok (а це, варто наголосити, майже половина із загальної кількості населення США)?


«У нас є думка, що вони – шпигують. Коли в людей встановлено TikTok, то ті, хто його контролює, здатні використовувати інформацію особистого характеру з метою компрометування будь-якого користувача цього сервісу. У США вважають, що в громадян, які мають доступ, наприклад, до таємної інформації сфери національної безпеки, можуть в результаті виникнути проблеми. Ось така у США є точка зору», – вважає американський адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT Юрій Ванетик.

«Недавно у Палаті представників Конгресу США відбулися слухання за участю Генерального директора TikTok Шоу Цзи Чу, – нагадує Юрій Ванетик. – Молодий освічений чоловік, народився й виріс у Сінгапурі, навчався у США та Британії, дружина американка. Він намагався максимально переконати наших конгресменів, що особисто жодним чином не пов’язаний із офіційним комуністичним Пекіном. Йому ставили запитання щодо того, що, мовляв, «компанія, яка володіє TikTok, складається цілком із представників уряду та Компартії Китаю». Він відповідав, мовляв, «TikTok – окремо від цього усього». Йому знову ставили запитання, мовляв, «саме китайці, по факту ж, повністю володіють TikTok». Він знову говорив, мовляв, «вони – автономні від подібних впливів» і таке інше... Ось така була розмова «туди-сюди». Він намагався викрутитись. Але на нього був дуже жорсткий наїзд з боку наших конгресменів. Багато хто підкреслював, що вважає, що це і політично «смердить», і що, по суті, після встановлення TikTok є більша ймовірність влізання у систему задля отримання даних потрібних користувачів.

Що тут є первинним – геополітика чи питання внутрішньої безпеки Америки? Думаю, тут обидва ці фактори пов’язуються між собою: і роль TikTok, як способу для вивужування інформації, і ситуація по лінії США – Китай. Не буду приховувати, що геополітична складова тут має велике значення. У ситуації з TikTok зібрано усе: і конкуренція між країнами, і думка, що цей сервіс є просто небезпечним».

Чому акцент робиться саме на забороні TikTok для держслужбовців? На це запитання Юрій Ванетик відповів так:

«У нас чимало різних правил та норм для таких людей. Вони, йдучи на державну службу, віддають чимало власних свобод. Їх можуть перевіряти на наркотики; можуть їм говорити, що повинно, а чого не повинно бути в їхніх телефонах; вони мають відкрити свої фінансові транзакції тощо. Одним словом, державні службовці у США позбавляються дуже багатьох свобод. Вони мають чіткі правила поведінки, напевно, як і в армії. Це й не дивно, оскільки коли людина у США йде на держслужбу, то вона розуміє, що доведеться пожертвувати багато чим.

Але, що така людина-держслужбовець отримує? А отримує вона дуже важливі речі: стабільну роботу, власний престиж і, вже згодом, дуже солідну пенсію. Людина на держслужбі у США отримує божевільно високого рівня медичне обслуговування. У неї медичні страховки набагато вищі за ринкові.

Візьмемо, наприклад, спеціального агента ФБР. Заробляє він, скажімо, 160 тисяч доларів на рік. Але з бенефітами (автотранспорт, медичні страховки тощо) це може становити 220 – 230 тисяч доларів на рік. Це вище, аніж у представників судової системи, і, навіть, вище, аніж у конгресменів. Але держслужбовці багато чого віддають особистого за це. Вони не мають права ділитися більшістю інформації, тому в них так багато різних заборон. І особисто мене, приміром, не дивує те, що таким людям висуваються умови щось мати чи чогось не мати навіть у їхніх власних телефонах, коли вони працюють на якихось щаблях в американському уряді.

У людей обраних дещо інакше. Вони мають більше свобод. Їх обрав безпосередньо народ й вони не працюють на департаменти, бюро, різні агенції чи міністерства. У них менше заборон, але їх дуже ретельно перевіряють на наявність конфлікту інтересів. І, як публічних обраних постатей, їх можуть критикувати геть за усе, за що тільки можливо».

«Я особисто – за заборону TikTok лише у тому випадку, якщо будуть чіткі обґрунтування, що ця технологія є реально небезпечною. Я не підтримаю таку заборону, якщо це суто політика. Якщо це – політика, тоді логічніше заборону замінити рекомендацією. Тоді це може бути порадою не використовувати TikTok, або тут зіграє свою роль позиція патріотизму чи щось подібне. Але ж, якщо справді буде однозначно доведено й підтверджено реальними фактами, що TikTok становить небезпеку, то тоді, звичайно ж, багато хто у США (та й не лише у США) зрозуміє та підтримає таку заборону», – підсумував Юрій Ванетик.

Фотоколаж Юрія Ванетика



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Рашисты совершили два преступных удара по Харькову и Одессе, обстреляв баллистическими ракетами С-300 и Искандер жилые районы обеих городов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.