У Харківському політехнічному інституті порушуються права абітурієнтів

abiturient

 
Кожен абітурієнт хоче вступити до найкращого вищого навчального закладу, а кожен виш – отримати розумних студентів. Проте, часто ці бажання не пересікаються і ВНЗ свідомо порушують Умови прийому, аби залишити у себе найздібніших. Повернути оригінали документів вступнику, який посів найвищі позиції у рейтингу, означає для вишу втратити здібного студента. Тому керівництво ВНЗ робить усе можливе, аби затягнути процес повернення оригіналів та залишити вступника у себе.


Так, до спостерігача Громадянської мережі ОПОРА у Харкові вчора звернулася абітурієнтка факультету бізнесу та фінансів Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», яка вступила до іншого ВНЗ та хотіла забрати оригінали документів з ХПІ. Проте, як повідомили дівчині у приймальній комісії, повернення документів займе 2-3 дні, адже ректор уже підписав наказ про зарахування абітурієнтів, які навчатимуться за кошт державного замовлення, а тому їй доведеться писати офіційну заяву на відрахування. Відповідальний секретар приймальної комісії також «заспокоїв» абітурієнтку, мовляв, те, що їй віддадуть оригінали, вже нічого не вирішить, адже через 2 дні вона втратить шанс бути зарахованою до іншого ВНЗ.

Такими діями виш порушив Умови прийому, затверджені МОНмолодьспорт, які гарантують вступнику вільний вибір місця навчання. Про неприпустимість будь-яких затримок, пов’язаних з видачею оригіналів документів вступникам, також зазначено в листі Міністерства від 03.08.12 № 1/11-12804. До слова, коли абітурієнтка подавали оригінали до ВНЗ, її запевнили, що вона зможе без перешкод їх забрати на будь-якому етапі зарахування.

Інше грубе порушення Умов прийому – це проведення у ХПІ одного етапу зарахування - замість трьох. Починаючи з 1 серпня, працівники приймальної комісії телефонували вступникам, які не були рекомендовані до зарахування в першій хвилі, і радили до 4 серпня подавати оригінали документів. 5 серпня, коли мав бути оприлюднений коригований список рекомендованих до зарахування, абітурієнти виявили, що у політехнічному інституті його немає взагалі. Натомість вступникам повідомили, що приймальні комісії вже зарахували на вільні місця держзамовлення тих осіб, які до 4 серпня принесли оригінали документів. А так званої другої та третьої хвилі зарахування вони не проводять. Таке порушення Умов прийому не може залишитися непоміченим, адже:

1) рейтинговий список повинен впорядковуватися за конкурсним балом від більшого до меншого (п.15.3 Умов прийому), а не залежати від наявності поданих оригіналів документів;

2) умовами прийому до ВНЗ у 2012 році визначено три етапи рекомендацій до зарахування (п.16.2 Умов прийому);

3) існує чіткий порядок коригування списків рекомендованих до зарахування на другому та третьому етапах (розділ ХVІІІ Умов прийому).

Слід також зауважити, що на прохання мами одного з абітурієнтів, яка звернулася на гарячу лінію мережі ОПОРА, спостерігачі телефонували до приймальної комісії ХПІ ще два тижні тому. Тоді їх запевнили, що ВНЗ проводить вступну кампанію у відповідності до Умов прийому, тобто у три етапи зарахування.

Питання викликає неабияке занепокоєння в інших ВНЗ Харкова, зокрема у приймальних комісій Харківського національного університету ім. Каразіна та Харківського національного економічного університету. Саме більшість їх абітурієнтів на разі не можуть забрати документи з ХПІ, а вже сьогодні - останній день другої хвилі зарахування. Щоб врегулювати питання, ОПОРА вже звернулася у Міністерство зі скаргою на дії приймальної комісії ВНЗ та сподівається на швидку реакцію чиновників, повідомляє прес-служба ВГО ОПОРА.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.