​Після одержання висновків ще чотирьох експертиз буде остаточно визначено кількість підозрюваних у справі Грибовицького сміттєзвалища

Прокурор Львівської області поінформував громадськість про результати досудового розслідування за фактом обвалу сміття на Львівському міському полігоні твердих побутових відходів. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України, передають «Конфлікти і закони».


2 листопада 2016 року у ході брифінгу прокурор Львівської області Юрій Квятківський розповів про завершення першого етапу досудового розслідування за фактом обвалу сміття на Львівському міському полігоні твердих побутових відходів у частині законності експлуатації сміттєзвалища посадовими особами ЛКП «Збиранка».

Зокрема, у межах цього провадження проведено цілу низку комплексних судових експертиз та досліджень, у тому числі буріння «тіла» полігону з визначенням його складу, визначення кутів його укосів.

27 жовтня 2016 року слідством отримано висновок комплексної судової інженерно-еколого-геодезичної експертизи, яким підтверджено порушення вимог законодавства при експлуатації полігону, зокрема, «формування відкритого нестійкого високопористого аморфного тіла сміттєзвалища, що є наслідком заповнення Львівського полігону відходів без належної поверхневої герметизації шарів сміття, без належного ущільнення його важкою технікою та перешаровування рекомендованим інертним матеріалом». Експертом вказано на «формування зсувонебезпечної крутизни кутів ухилів полігону» і підтверджено наявність причинового зв’язку між порушеннями, допущеними при експлуатації Грибовицького полігону, та зсувом його укосу 30 травня цього року.

З урахуванням таких свідчень завершено досудове розслідування стосовно трьох посадовців керівного складу ЛКП «Збиранка», які підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень за ст. 236, ч. 2 367 КК України (порушення правил екологічної безпеки під час експлуатації споруд, яке призвело до загибелі людей; службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Їм надано доступ до 200 томів матеріалів провадження, після чого обвинувальний акт стосовно них буде скеровано до суду.

Водночас, продовжується досудове розслідування в частині правомірності дій посадових осіб органу місцевого самоврядування, які зобов’язані здійснювати контроль за роботою ЛКП «Збиранка». Виконувачу обов’язків начальника відповідного департаменту Львівської міської ради 31 жовтня повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 367 Кримінального Кодексу України.

Слідством з’ясовано, що вказаний службовець не забезпечив контролю за підпорядкованим комунальним підприємством, проведення на ньому перевірок, визначення відповідної стратегії розвитку та вжиття заходів до інженерної стійкості «тіла» Грибовицького полігону (перешарування, ущільнення полігону, зміцнення його укосів).

Ухвалою слідчого судді 1 листопада 2016 року до підозрюваного, з врахуванням середньої тяжкості злочину, застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Крім цього, триває розслідування законності дій посадових осіб органів Державної служби з надзвичайних ситуацій при гасінні пожежі на Львівському міському полігоні твердих побутових відходів в травні поточного року.

Після одержання висновків ще чотирьох експертиз буде остаточно визначено кількість підозрюваних у справі Грибовицького сміттєзвалища. Слідчими поліції за процесуального керівництва прокуратури вживаються необхідні заходи для ґрунтовного вивчення усіх обставин трагедії на сміттєвому полігоні, всебічної оцінки дій посадових осіб відповідних державних органів та своєчасного завершення розслідування.

Фото УКРІНФОРМ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.