​Карантинний форс-мажор: вирок владі Зеленського, чи бажання розвалити країну?

На відміну від більшості країн, котрі теж вийшли з концтабору СРСР, Україну повели не шляхом демократії та розвитку. Червоний директорат разом з комуністами, котрі враз перейменували себе в демократів, почали в країні будувати власний капіталізм, той, що колись продумала пропаганда СРСР і який доносили до громадян через газету «Правда». Суть придуманого капіталізму — проста: існує жирний багатій, котрий постійно доїть все населення.


От в країні (за підтримки Кучми) і були створені такі багатії, котрих чомусь назвали олігархами, які, в інших країнах, за свої дії сиділи б у буцегарні, а в Україні то - еліта, хоча, насправді, - кримінальні авторитети, що на вкрадені у суспільства гроші придбали собі Brioni, Rolex та інший антураж благополуччя.

І ці особи почали будувати систему, за якою в країні виникло просте, негласне правило: якщо ти зміг вкрасти великі кошти, але вчасно поділився з правоохоронцями, прокурорами, суддями, депутатами та деякими іншими можновладцями, ти - може красти далі. За умови, що також будеш вчасно давати відкат, хабарі, або залучати до схеми потрібних владі людей, аби і вони отримали свій відсоток.

Весь цей ланцюжок почав призводити до шалених перекосів. Голови районів, депутати, голови сільрад почали створювати фонди, куди вимагали у підприємців переводити їм кошти. Певні представники влади, за згодою та змовою з банківськими працівниками, почали брати кредити в банках (які і не збирались повертати), а головні лікарі лікарень враз усвідомили, що можливо за бюджетний кошт створювати для себе приватні клініки на території цих же лікарень і навіть перекидати на ці привати закуплене за бюджетні кошти (або подароване) медичне устаткування.

На тлі низьких заробітних плат, усіх (і медиків у тому числі) негласно заохочували брати «подяку» за надану послугу, а громадянам давали зрозуміти: заплатиш - отримаєш привілеї (лікування), не заплатиш — тобі ніхто і нічого не винний. Іди, шукай правди і закону.

І ось це болото існувало багато років поспіль. У країні з'явився великий прошарок заможних суддів, прокурорів, чиновників, депутатів, деяких лікарів, які офіційно були дуже бідними і весь час скаржились, як церковні миші.

А на цьому тлі відбувався розвал системи і державних інституцій. Вже при Порошенко свідомо пішли на гвалтування судової системи, знищення правосуддя, ручного керування прокуратурою та МВС.

Звісно, МВС була корумпована і раніше (як і багато інших органів), але з приходом саме Авакова вона відверто перетворилась на ОПГ в законі, коли силовики почали виконувати не лише забаганки влади, а й відверто кришувати проституцію, продаж наркотиків та зброї. Паралельно, в інших галузях відбувалось аналогічне: використання отриманих владних повноважень задля власного особистого збагачення. Все це призводило до знищення державницьких представництв в різних галузях, а паралельно з'являлись схеми для кримінальних авторитетів, котрих називають олігархами.

Але все має свій початок і — свій кінець. Економісти і експерти констатували і попереджали, що почнуться великі проблеми, якщо не впроваджувати справжніх реформ. Але справжні реформи — нікого не цікавили. Лише імітація. І ось настав час «Ч».

Експерти між собою давно констатували: будь-яке справжнє лихо в Україні покаже недоречність державної системи, її неспроможність вирішувати нагальні питання, а також неготовність до справжніх викликів. І нині українці з жахом спостерігають, як недолуга влада, на все, що здатна— виступати по ТВ, і неспроможна вирішувати першочергових проблем.

Введення карантину по містах призвело не лише до виникнення багатьох проблем на кшталт неможливості влади забезпечити громадян усім необхідним від масок і ліків до продуктів. Цей форс-мажор показав, що влада не здатна ані піклуватись про хворих, яким потрібно декілька разів на тиждень добиратись до лікарень (а сполучення — перекрито, то ж їх прирікають на смерть), а також не має ані можливості, ані бажання відповідати за спричинені своїми ж діями наслідки, як наприклад, доставлення лікарів та медсестер до лікарень.

Влада самоусунулась від наслідків, що будуть спричинені карантином, роблячи вигляд, що це - її не стосується, а Зеленський став нагадувати Кашпіровського чи Алана Чумака, що гіпнотизує людей з екранів ТВ. І - так: суспільство вже не впевнено, що саме він «не вбивав Еріку», оскільки всі дії влади направлені лише на вбивство економіки, малого та середнього бізнесу, але при цьому - на підтримку олігархів, мародерів та іншого непотребу, який для Зеленського важливіший за народ країни.

Як констатують експерти, у кризовій ситуації Зеленський дозволив, аби були спустошені місцеві бюджети на користь великого бізнесу, а олігархів, з якогось дива, ввели в систему прийняття державних рішень.

Загалом, будь-яка нормальна, доросла людина, що усвідомлює, що таке форс-мажор, завжди заздалегідь готується до таких обставин, передбачаючи як наслідки, так і їхнє подолання. Українці ж нині реально усвідомлюють, що Зеленський продовжує (як в серіалі) грати роль президента, а насправді доля країни та доля людей його — не обходять.

За здоровим глуздом, коли про вірус лише почали говорити у світі, президент і його команда повинні були розпочати діяльність з приводу (на всяк випадок) підготовки країни до непередбачуваних обставин! Але чим займався Зеленський на той період часу і пізніше? Все, що його обходило, це — зламати парламент через коліно заради прийняття закону про землю. І це за умови, що 89% населення України цей законопроект не підтримує. То чиї інтереси представляє Зеленський? Народу? Якби його цікавив народ, він би не відкривав свого рота відносно непопулярних у людей рішень.

Проте Зеленський та його команда напрочуд дивно схожі на усіх інших політиканів, що захоплювали владу в Україні до них. Той самий підхід і до управління, і до ігнорування реальних соціальних та державних проблем. Та й ставку влада зробила на телевізор, а не на реальність вирішення проблематики. Так, наприклад, згідно телевізору, в Україні все дуже добре з забезпеченням, а по факту — масок, дезінфікуючих засобів, а подекуди ліків та спирту в аптеках немає. І, як повідомляють в київських аптеках, найближчого часу - не передбачається поставка.

Не опікується влада і захисними костюмами для лікарів. Якось дивно, але у владі переконані, що санітарки, няні та лікарі будуть лікувати і обслуговувати хворих, ризикуючи заразитись, а потім — заразити свої родини. Як і не вирішено питання з доставкою медичного та обслуговуючого персоналу до місць роботи. У піарних матеріалах та по телевізору розказують, скільки автівок передали для розвезення медиків, а на практиці люди добираються на роботу і з роботи — годинами, подекуди йдучи пішки до маршруту, який таки запустила влада, по годині, а то й більше. Це таке правильне і відмінне налаштування доставки потрібного персоналу?

Також влада, на відміну від керівництва інших країн, потурбувалась лише про олігархів - кримінальних авторитетів, котрі вже давно грабують країну і продовжують це робити і сьогодні: саме для них влада створила компенсаційний пакет, а громадян — кинула напризволяще.

Нині не побачиш ані інформації про відміну оплати за комунальні послуги, ані де людям отримувати продукти харчування, якщо немає коштів, ані куди звертатись насправді заради якісного отримання медичної допомоги. Все - профанація: на слайдиках та роликах, котрі до реальності мають таке саме відношення, як Зеленський до державника і найвеличнішого лідера.

В Україні карантин з його ганебними проявами потерпів фіаско. Від його введення в першу чергу постраждали громадяни, малий та середній бізнес. А от ті, хто мав та має дотичність до влади, реально, як і колись Порошенко на армії, нині провадять мародерство на запровадженні карантину. І ось що цікаво: протягом січня-лютого 2020 року з території України експортували медичних товарів, які можуть використовуватися для протидії коронавірусу, на 15,2 млн доларів США. Тобто: влада не лише не готувала компенсаторських механізмів, а свідомо підтримувала мародерів, котрі продавали те, що буде потрібно самим громадянам всередині країни. А паралельно, витративши кошти на піар-компанію в Нових Санжарах, без карантину і будь-яких обмежувальних механізмів дозволяла людям, котрі прибували з-за кордону — роз'їжджатися країною. Тож питання: влада обмежує пандемію, чи створює умови для її поширення? І навіщо вона заохочує накалювання в суспільстві через неможливість прогодувати себе і свої родини?

У соціальних мережах українці почали припускати, що особам, котрі захопили владу, подібні заходи потрібні для проведення закупівлі без тендерів, проведення відкатів та компенсації своїм зацікавленим компаніям, а також для продажу за безцінь країни, оскільки Фонд держмайна вже заявив, що приватизація буде продовжуватися, не дивлячись на карантин.

А ще ЗМІ почали повідомляти, що НБУ запропонував Кабміну дозволити під час карантину діяльність обмінників і ломбардів. І одразу більшість населення, котре, на відміну від Зеленського та купки мародерів при владі, вчили історію, згадали «Торгзін» - спекулятивну установу, створену більшовиками, розквіт котрої припав, як повідомляє Вікі, «на голодні 1930-ті роки у зв'язку з погіршенням продовольчої ситуації на українських землях та репресивною політикою радянського уряду— в часи Голодомору в Україні 1932–1933». То нинішня влада теж вирішила влаштувати голодомор та спонукати громадян до продажу золотих зубних коронок, а також погромів та грабунку? Чи як розуміти діяльність президента та Кабінету міністрів, котрі не лише не запроваджують жодних механізмів щодо стабілізації ситуації, а свідомо вчиняють так, аби суспільство ставало біднішим, злішим, а мародери та грабіжники таки збирались виходити на велику дорогу.

Продовживши карантин ще на 30 днів, влада самоусунулась від нагальних проблем, котрі одразу стали актуальними: як люди весь цей період часу харчуватимуться і за який кошт вони повинні утримувати родини та оплачувати комунальні послуги? Але самоусунення від проблем люду зовсім не відбило бажання дерибану бюджету, і влада, розказуючи, що немає коштів на медиків, маски, ліки та допомогу людям, зовсім не обмежує тих, хто перепродує маски, піднімає ціни на продукти харчування, і не заперечує, коли, як передає Цензорнет, Кабінет Міністрів України купує 140 штук сувенірних наборів «Скіфське золото» за 199 тис. гривень, СБУ проводить тендер на закупівлю 33 автомобілів Toyota Corolla і 8 машин Volkswagen T6 Kombi з очікуваною вартістю 24,5 млн грн, а Національна Поліція спокійно оголосила про закупівлю 631 різних автомобілів (включаючи 600 кросоверів) на загальну суму 275,9 млн грн.

З точки зору здорового глузду, такі дії влади нагадують святкування під час чуми. Але, як припускають українці у соціальних мережах, Зеленський, після зустрічі з олігархами, незважаючи на вже відвертий спротив суспільства, пішов ще далі, і замість того, аби вплинути на них та повертати гроші з офшорів, віддав їм у керування області, начебто - для рятування ситуації. І хочеться запитати: а Ахметов як рятуватиме? Знову гудітиме і здаватиме країну, обкрадаючи її? А він не бажає разом з іншими олігархами повернути борги? Адже більшість підприємств, які були вкрадені у держави кримінальними авторитетами-олігархами, сьогодні мають перед бюджетом великі борги, а от повертати їх — не збираються. То в який спосіб олігархи «рятуватимуть» країну? Докрадуть не вкрадене?

Якщо прослідкувати, як в умовах карантину працюють уряди інших країн, то можна побачити чітку різницю між державниками та казнокрадами. На Заході - державники потурбувались і про громадян і про бізнес. В Україні - казнокради пішли на знищення держави, рятуючи олігархів та ставлячи на знищення існування державності країни.

Держава, заради свого існування, повинна думати, в першу чергу, про розвиток суспільства, про забезпечення стабільності та добробуту громадян. Чи є у влади план щодо відновлення економіки після карантину? Як будуть відновлювати малий та середній бізнес та турбуватись про всіх українців, а не лише тих, хто ще до запровадження карантину був занесений до графи «малозабезпечені»? Адже нині вже повідомляють, що 60% населення за місяць просто не буде за що навіть хліба купити.

Та, на жаль, жодного реального плану Кабінет міністрів та Офіс президента суспільству не запропонували. Як і не повідомили про урізання захмарних заробітних плат аферистів з наглядових рад та структур, котрі насправді у збитку, але директорат отримує шалені кошти з бюджету.

А от щодо порушення Конституції, то таких пропозицій від представників влади, як завжди - достатньо. Видко, саме відсутність покарання за порушення Конституції та інших законодавчих актів спонукає всіляких стефанчуків-потураєвих-авакових до зазіхання на свободи і права громадян, адже у феодалів немає поняття прав громадян, у них право — грабувати феоди.

Тож можна констатувати, що влада не надає суспільству ані плану виходу з карантину, ані плану по забезпеченню суспільства найнеобхіднішим, ані плану по відновленню бізнесу та компенсації усім за вимушений карантин. Проте, на тлі карантину займається мародерством, освоєнням коштів, закупівлею незрозуміло яких послуг та авто, експортом засобів персонального захисту та зернових, а також робить спробу легалізації бойовиків на окупованих територіях.

Звідси питання до Зеленського та його команди: чиї ви насправді «слуги» і кому служите, дияволу?

Ігор ЛОШКАРЬОВ, Конфлікти і закони

Малюнок Олег Смаль, cartoonmovement.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.