​Віце-міністри Польщі та України проти втручання рф у зовнішню політику Києва

Марцін Пшидач та Микола Точицький прокоментували нахабні заяви путіна і Лаврова із вимогою гарантувати нерозширення НАТО на схід. «Ми аналізуємо те, що відбувається навколо кордонів України, у широко зрозумілому регіоні Центральної та Східної Європи; ми зосереджуємось на діях для запобігання будь-якої можливої ескалації», - сказав у четвер заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач.


Про це повідомляє Польське радіо.

Пшидач зустрівся у четвер у Варшаві зі своїм українським колегою Миколою Точицьким. На спільній прес-конференції заступників міністрів закордонних справ запитали, зокрема, про те, на яку підтримку Україна може розраховувати з боку Польщі, якщо росія почне збройну агресію.

«Сьогодні настав час, коли ми, як колективний Захід – ЄС, НАТО, можемо надіслати відповідні колективні сигнали москві та Мінську, щоб припинити ці можливі агресивні дії», – сказав Пшидач.

Заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький оцінив, що «Польща, як ніхто, розуміє і знає ситуацію на східних кордонах України, враховуючи також російсько-білоруські відносини та їх діяльність на східному кордоні ЄС». «Ми воюємо з російською федерацією вже восьмий рік, і коли ви говорите про загострення ситуації, то це продовження цієї війни. Україна завдяки своїм партнерам, зокрема Польщі, за цей період стала сильнішою», - наголосив він. «Я вдячний польському уряду за те, що він вже робить на цьому етапі», – додав він.

Під час прес-конференції також було поставлено питання про заяву міністра закордонних справ Сєрґєя Лаврова, який сказав, що росія незабаром представить пропозиції щодо угод, які виключатимуть будь-яке розширення Північноатлантичного альянсу на схід.

Раніше путін заявив, що росія наполягатиме на переговорах зі США і НАТО про опрацювання угод, які б унеможливили розширення Північноатлантичного альянсу на схід і розгортання «системи озброєння» поблизу кордонів росії.

Посилаючись на ці слова, Точицький наголосив, що «кожна нація і держава мають право обирати той напрямок розвитку, який вважає доцільним». «Україна обрала, і ви знаєте, що ми платимо високу ціну за свій вибір бути із західними демократичними партнерами», – сказав він.

Точицький також наголосив, що ніхто не повинен вказувати Україні, де вона має бути. «Це наш цивілізаційний вибір. Я вважаю, що ніхто не має права забороняти нам робити свій вибір. Це не тільки моя позиція, а й тих українців, які голосували за незалежність України в 1991 році, яка була першою визнана Польщею, за що ми їй щиро вдячні», - наголосив він.

Пшидач, коментуючи слова Лаврова, наголосив, що «Польща дотримується позиції, що кожна держава має право вирішувати свої зовнішньополітичні цілі так, як вважає за потрібне». «Так у випадку з Україною, саме Україна та українці мають вирішувати, у якому зовнішньополітичному напрямку має рухатися їхня країна. Політика сфер впливу та прийняття рішень наддержав щодо зовнішньої політики інших країн, ми сподіваємося, є вже далеким минулим. Напевно у межах чинного міжнародного права це не може жодним чином стати нормою», – сказав він.

«Якщо українська сторона й надалі вважатиме, що інтеграція з ЄС та організація Північноатлантичного договору в інтересах цієї держави, (і) водночас, європейська сторона буде готова прийняти Україну до ЄС і НАТО – що Польща, природно, підтримує, як прихильником політики відкритих дверей – це має бути питанням рішень цих країн, а не третіх країн», – підкреслив заступник глави Міністерства закордонних справ Польщі.

Візит українського заступника глави МЗС до Варшави припав на 30-річчям визнання Польщею незалежної України, яка зробила це 2 грудня 1991 року першою у світі. За два дні це зробила також Литва.

У четвер відбулася відеоконференція президентів Польщі, Литви та України – Анджея Дуди, Ґітанаса Науседи та Володимира Зеленського, присвячена 30-річчю визнання Польщею незалежності України. Президенти після її завершення прийняли також спільну декларацію, в якій, серед іншого, закликали світ ввести додаткові санкції проти росії за її агресію проти України.

Микола Точицький та Марцін Пшидач. Фото РАР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Ситуация на фронте за истекшие 2 дня остается более-менее стабильна. Есть критические моменты на отдельных направлениях

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.