​Пленарне засідання Верховної Ради України 27 січня 2021 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання. Дмитро Разумков зазначив, що сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.


«76 років тому в цей день був звільнений концтабір Освенцим. Всі, хто перебував там, пройшли такі випробування, з якими не дай Боже комусь в цій залі і в усьому світі зіткнутися. Це не один табір, їх було багато і багато людей віддало життя за те, що відстоювало свої переконання, за те, що належали до тієї чи іншої віри або до тієї чи іншої нації. Ми повинні пам’ятати уроки історії і робити все, що залежить від нас, щоб не дай Боже такі події колись відбувалися в світі і в Україні», - зазначив він.

На пропозицію Голови Верховної Ради України народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх загиблих.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Марія Іонова. У заяві йшлося про вимоги до влади щодо збільшення фінансування вакцинації населення від COVID-19.

Також із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Соломія Бобровська. Заява стосувалася захисту прав ветеранів АТО у судах.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону України «Про розвідку» №2415 доповів член Комітету з питань правової політики Павло Павліш.

Під час обговорення представники фракцій висловилися проти прийняття цього законопроекту, оскільки він є фактично новою редакцією внесеного на перше читання законопроекту, поданого Президентом України.

Також промовці звернули увагу на зауваження, висловлені до законопроекту Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України.

За результатами голосування законопроект №2415 240 голосами «за» було прийнято за основу із скороченням строків подання пропозицій під час підготовки його до другого читання.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості №4241 доповіла голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк. Вона зазначила, що в умовах, що склалися, банківські та інші фінансові установи змушені вживати певних заходів стосовно врегулювання питання простроченої заборгованості, звертаючись, у тому числі, до послуг так званих колекторських компаній, діяльність яких в Україні залишається неврегульованою на законодавчому рівні належним чином.

В умовах, коли кількість проблемних кредитів банків та інших фінансових установ зростає, питання законодавчого врегулювання взаємодії з боржником під час повернення простроченої заборгованості є вкрай актуальним та вимагає негайного вирішення, зокрема, шляхом запровадження чітких правил поведінки як для кредиторів, так і для колекторів під час врегулювання проблемної заборгованості із споживачами.

Доповідачка також зазначила, що колекторська діяльність нерідко межує із порушеннями законодавства, включаючи кримінально карні діяння. Для спонукання боржників, що прострочили повернення боргу, до виконання обов'язку перед кредиторами колектори доволі часто вдаються до психологічного тиску на них та членів їх родин, застосовуючи при цьому жорсткі, а інколи і протиправні методи. Чинне законодавство не містить чітких правил поведінки ані щодо суб'єктів, які займаються колекторською діяльністю, ані щодо обов’язкових єдиних вимог до етичної поведінки та правил взаємодії таких осіб з боржником під час врегулювання простроченої заборгованості.

Прийняття законопроекту дозволить: створити правове поле для здійснення суб’єктами господарювання врегулювання простроченої заборгованості за договорами споживчого кредитування; забезпечити захист прав боржників та третіх осіб під час врегулювання простроченої заборгованості за договорами споживчого кредитування, шляхом запровадження на законодавчому рівні вимог до етичної поведінки кредитодавців та колекторських компаній під час взаємодії із споживачами; організувати систему контролю за виконанням вимог до етичної поведінки шляхом визначення заходів впливу, які держава застосовуватиме до порушників цих вимог; встановити запобіжники для недопущення на ринок колекторських послуг недобросовісних юридичних осіб або осіб, які не мають бездоганної ділової репутації.

Ольга Василевська-Смаглюк доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати загалом підтримали прийняття законопроекту.

За результатами голосування законопроект №4241 355 голосами «за» прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) №4278 доповів голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Сова. Він, зокрема, зазначив, що метою законопроекту є вдосконалення, здешевлення та підвищення ефективності здійснення адміністрування податку на додану вартість щодо операцій із ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, а також спрощення сплати податку одержувачами через покладання функцій із його сплати на операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників у разі декларування таких товарів із застосуванням відповідних електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень.

Олександр Сова також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4278 за основу.

У виступах народні депутати підтримали законопроект та пропонували доопрацювати його до другого читання.

Законопроект №4278 було прийнято за основу346 голосами «за».

Пов’язаний з попереднім проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування) №4279 також доповів голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Сова. Доповідач зазначив, що метою законопроекту є вдосконалення, прискорення та підвищення ефективності здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, здешевлення та полегшення адміністрування, забезпечення належного обліку переміщуваних у відправленнях товарів, шляхом впровадження електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень, що подаватимуться операторами поштового зв’язку та експрес-перевізниками для декларування переміщуваних ними товарів, а також шляхом забезпечення можливості використання митними органами інформаційних та інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем та застосування системи управління ризиками при здійсненні митного контролю таких товарів.

Олександр Сова доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати підтримали цей законопроект, висловивши до нього свої пропозиції.

За результатами голосування законопроект №4279 прийнято за основу 346 голосами.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати розпочали розгляд проекту Закону про самоврядування медичних професій в Україні №2445 та альтернативних до нього проектів за №№2445-1, 2445-2, 2445-3 і 2445-д.

Заступник Голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Артем Дубнов доповів проект Закону №2445-д, напрацьований у Комітеті до основного та альтернативних.

Він зазначив, що необхідність законодавчого врегулювання самоврядування медичних професій в Україні давно назріла. Актуальність вирішення цього питання посилюється тим, що у населення збільшується потреба в охороні здоров’я, що створилась завдяки великої кількості поранених внаслідок бойових дій на сході країни, погіршення екології та економічного стану суспільства.

За словами доповідача, професійне самоврядування медичних професій - це особливий вид професійного самоврядування, яке буде гарантуватися та забезпечуватися державою, і надасть кожному представнику медичних професій право управляти діяльністю професії, самостійно виконувати завдання та здійснювати повноваження.

Законопроектом також розширюється коло фахівців в галузі охорони здоров’я, щодо яких застосовуються норми цього законопроекту - на відміну від попередніх законопроектів з цього питання, які врегульовували виключно самоврядування діяльності лікарів.

Проектом пропонується розширити коло організаційних суб’єктів самоврядування медичних професій (декілька самоврядних організацій), на відміну від попередніх законопроектів, якими передбачалася одна самоврядна організація, що повинна була охоплювати діяльність усіх лікарів України.

Прийняття законопроекту дозволить вирішити існуючі проблеми в професійному середовищі медичних та фармацевтичних працівників, забезпечить високий рівень охорони здоров’я населення.

Доповідач повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №2445-д за основу.

Альтернативні законопроекти доповіли їх автори - народні депутати Костянтин Бондарєв, Марія Іонова, Анжеліка Лабунська.

Під час обговорення народні депутати висловили чимало зауважень до підготовленого Комітетом законопроекту.

За результатами голосування законопроект №2445-д не набрав голосів для прийняття за основу («за» - 206) і не був підтриманий для його направлення на доопрацювання. Законопроект №2445-д - відхилено.

Проект Закону про внесення змін до статті 42 Закону України «Про вищу освіту» щодо удосконалення процедури виборів керівника закладу вищої освіти №4489 доповіла народний депутат Любов Шпак.

Альтернативний законопроект №4489-1 доповідає Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Він зазначив, що цим законопроектом пропонується внести зміни до частини третьої статті 42 Закону України «Про вищу освіту», які регламентують процедуру виборів керівника закладу вищої освіти. Положення законопроекту спрямовані на удосконалення процесу виборів керівника закладу вищої освіти шляхом запровадження процедури проведення другого туру виборів. Також проектом передбачається зміна умов визнання результатів виборів керівника закладу вищої освіти.

Сергій Бабак повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4489-1, а проекти №4489 і 4489-2 - відхилити.

Ще один альтернативний законопроект №4489-2 доповів народний депутат Олексій Мовчан.

За результатами голосування законопроект №4489-1 прийнято за основу 335 голосами «за».

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників №3432 доповідає народний депутат Юлія Гришина. Прийняття Постанови доповідачка аргументувала необхідністю здійснення парламентського контролю, забезпечення неупередженої і прозорої перевірки та оцінки стану АТ «Українська залізниця», розслідування бездіяльності та порушень законодавства України органами управління цього підприємства, яка призвела до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників.

Народні депутати, які виступили від фракцій, підтримали створення такої ТСК.

Проект Постанови №3432 за результатами голосування прийнято в цілому 283 голосами «за».

За основу 316 голосами «за» прийнято проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за порушення строку передачі документації на багатоквартирний будинок №4086.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю №3964 доповів перший заступник Міністра соціальної політики Євген Котик.

Урядовець зазначив, що проектом передбачено внесення змін до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та Закону України «Про зайнятість населення» в частині перейменування Фонду соціального захисту інвалідів: запропоновано змінити назву на Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №3964 за основу і в цілому.

Законопроект за результатами голосування народні депутати 320 голосами підтримали за основу і 321 голосом «за» - в цілому.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.