​Дайджест подій військового протистояння України у війні з росією за 23 березня 2022 року

З певним запізненням, але звиняйте - я майже на лінії фронту, тому є певні перерви.


ГОЛОВНЕ

0. Ракета, що влучила у ВДК «Оркськ», дуже багато чого змінила в цій війні. Це реальна перемога.

1. Вимога хуйла платити за газ та нафту рублями – це взагалі треш. Бо ні в кого отих фубля немає. Отже маємо реальну залізну фіранку з «курсом» СРСР і кримінальною відповідальністю валютчиків. Що ж. Великому кораблю - велика торпеда.

2. Наступ хуйлоармії остаточно захлинувся. І тепер треба її виколупати з землі. А для цього наша рідна армія відрізає шляхи постачання. Тому зберігаємо спокій і віримо Збройним силам!

3. Щурики вже побігли з шаланди, повної фекалій. Далі це пришвидшиться. Спостерігаємо, а поки працюємо на перемогу.

ВІЙНА

Фронт

Під Києвом тривають запеклі бої. Окупантів відкинуто на схід на 20–25 км у районі Броварів. На північному заході, у Бучі, Гостомелі, Ірпені українські війська поступово замикають кільце навколо російського угруповання, окупанти ведуть обстріли з важкої артилерії та систем залпового вогню. Снаряди та ракети долетіли до Києва, пошкоджено кілька житлових будівель та об'єктів інфраструктури. На Ірпінь та Гостомель скинуто заборонені Женевською конвенцією 1949 року фосфорні бомби. Тривають бої в Чернігівській, Сумській, Харківській, Луганській та Донецькій областях. У Миколаївській – українські війська відкинули окупантів до кордонів із Херсонською областю.

Гарячі точки – Тростянець, Ізюм, Маріуполь, які намагаються захопити російські війська.

Обстріляно житлові квартали Миколаєва. На південь від Чернігова зруйновано автомобільний міст на автодорозі до Києва, яким доставлялася гуманітарна допомога. Скинуто фосфорні бомби та завдано ракетних ударів по великих містах Луганської обл. – Сєвєродонецьку, Рубіжному, Кремінній. Маріуполь зруйновано майже повністю.

Вранці 24 березня українські війська завдали ракетного удару по порту Бердянська. Знищено великий десантний корабель «Орськ», ще 1 – підтоплено, а 2 – пошкоджено.

Український Генштаб вважає, що російські війська цілеспрямовано знищують сільгосптехніку та об'єкти інфраструктури для зривання посівної кампанії.

На окупованих територіях окупанти тероризують місцеве населення. Попри це, у захоплених ними містах відбуваються акції протесту. У Херсоні на будівлі міськради знову вивішено український прапор.

росія намагається вербувати найманців на війну в усьому світі, проте, за інформацією західних розвідок, кампанія в Сирії провалилася.

У Чорнобильській зоні відчуження спалахнули пожежі, у київському повітрі зафіксовано перевищення вмісту цезію. За словами в. о. міністра довкілля Стрільця, більшість пожеж вдалося локалізувати.

Щодня з населених пунктів на лінії фронту гуманітарними коридорами евакуюються кілька тисяч мирних жителів. Віцепрем'єр-міністр Верещук заявила, що з оточеного Маріуполя щодня пішки та на автомобілях виходять 3–4 тис. осіб. За її словами, окупанти постійно застосовують зброю проти цивільних осіб.

Тил

Президент Зеленський підписав закон про трудові відносини в умовах воєнного стану. Тривалість звичайного робочого тижня за рішенням роботодавця може бути подовжено до 60 годин (50 годин за скороченої тривалості дня). Працівника може бути переведено на іншу роботу без погодження. Роботодавець може звільнити працівника в період його тимчасової непрацездатності або відпустки – після їхнього закінчення. Працівник може розірвати договір із власної ініціативи без 2-тижневого відпрацювання.

На думку 90 % респондентів опитування групи «Рейтинг», росія мусить компенсувати всі втрати України у війні.

Торгова мережа «АТБ» відкрила пункти збирання гуманітарної та військової допомоги.

Україна та світ

Президент рф путін доручив перевести розрахунки з «недружніми країнами» на оплату рублями. Після цього повідомлення ціни на газ на європейських хабах зросли на 20 %. Канцлер Німеччини Шольц в інтерв'ю Deutsche Welle заявив, що економіка росії «хитається», проте Німеччина найближчим часом не планує відмовлятися від постачання російських енергоносіїв.

Канцлер Шольц зателефонував путіну, а потім – президентові Зеленському. Судячи з повідомлення пресслужби канцлера, розмова з путіним була безрезультатною.

Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що розкривати втрати армії у війні проти України «поки недоцільно», а рішення про це ухвалює міністерство оборони. Він стверджує, що російська армія в Україні не вбиває мирних жителів, а лише «допомагає» їм.

Спікер російського мзс Захарова оголосила про два обміни полоненими з Україною. Українські офіційні особи цього не підтверджують. Експерти кажуть, що може йтися лише про обмін українських чиновників та офіційних осіб на російських полонених.

Представники Пентагону повідомили, що офіційні особи російського міністерства оборони відмовилися спілкуватися із ними після початку вторгнення.

Російський центр опитування громадської думки ВЦВГД повідомив, що підтримка війни серед респондентів зросла та сягнула 74 %. 85 % опитаних не мають наміру брати участь у будь-яких акціях протестів. роскомнагляд заблокував сервіс Google News, у якому розміщено посилання на статті та новини про війну в Україні.

Білоруська влада висилає з країни всіх українських дипломатів, крім посла та 4 співробітників. За інформацією Генштабу, на прикордонній з Україною території розміщено 4 батальйонні тактичні групи армії РБ. За словами генерального секретаря НАТО Столтенберга, Білорусь стала спільником злочинів росії з моменту вторгнення, оскільки надала агресору свою територію, військову та цивільну інфраструктуру.

росія висилає американських дипломатів у відповідь на депортацію персоналу рф в ООН у Нью-Йорку.

Президент Зеленський у зверненні до французького народу заявив, що очікує від головування Франції в ЄС рішення про повноцінне членство України, а також на дії з примусу росії до миру – нових санкцій та постачання зброї для боротьби з агресором.

Уряд Великобританії надасть Україні військову допомогу – 6 тис. ракет різних класів, а також €29 млн на підтримку армії. Швеція передасть Україні ще 5 тис. протитанкових систем, а також засоби розмінування.

За словами генерального секретаря НАТО Столтенберга, на саміті 24 березня буде ухвалено рішення про передавання Україні спорядження для захисту від хімічних, біологічних та ядерних атак. Він заявив, що країни Альянсу робитимуть усе, щоби війна не вийшла за межі України, для чого на східному фланзі буде розміщено ще 4 військові групи – у Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині. За його словами, членство України в НАТО не стоїть на порядку денному цього саміту.

За інформацією агентства Bloomberg, Єврокомісія дозволила ділитися інформацією з Україною, супутниковими знімками тощо.

Посол у Німеччині Мельник розкритикував уряд країни за відмову від подовження постачання зброї. У відповідь міністр закордонних справ Бербок повідомила, що Німеччина збільшить постачання українській армії ПЗРК «Стріла».

Сейм Польщі визнав російського президента путіна воєнним злочинцем. Президент Європейської Ради Мішель заявив, що спільною метою Європи має стати поразка росії у війні проти України – це питання безпеки для майбутнього Європи та для світу.

Посол України в США Маркарова повідомила, що президент США Байден не поїде до України під час візиту до Європи з міркувань безпеки.

Хакери Anonymous зламали сервер центробанку рф і пообіцяли викласти 35 тис. конфіденційних файлів.

Рада Безпеки ООН відхилила запропонований росією проєкт резолюції про надання гуманітарної допомоги мирному населенню України. Представник США Томас Грінфілд заявила, що рф мала нахабство запропонувати міжнародній спільноті врегулювати гуманітарну кризу, яку вона сама ж і створила. За проєкт проголосували лише росія та Китай. Китай виступив також проти планів вилучення росії з «великої двадцятки» перед самітом G20 у Джакарті.

Єврокомісія виділить країнам ЄС €3,4 млрд для надання допомоги біженцям з України.

У центрі Нью-Йорка мер підняв український прапор, який висітиме до перемоги України. Президент Зеленський закликав народи всіх країн вийти на акції на підтримку України.

Уряд Фінляндії повідомив, що не надасть ліцензію на експлуатацію АЕС «Ханхіківі», яку незабаром має добудувати росатом.

За інформацією агентства Bloomberg, голова центробанку рф Набіулліна подала у відставку, яку президент путін не ухвалив. Пішов у відставку і виїхав із росії один із найвідоміших російських чиновників Чубайс – представник путіна у зв'язках із міжнародними організаціями. Пішов із посади і президент технологічного фонду «Сколково» Дворкович.

Вадим Хомаха, facebook.com

Інфографіка зі сторінки ФБ Вадима Хомахи



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.