​У 75-ті роковини депортації кримські татари залишаються жертвою жорстокості кремля - заява США

75 років тому більше 230 000 кримських татар було депортовано з Криму до Центральної Азії за указом СРСР про депортацію від 18 травня 1944 року. Два покоління кримські татари боролись за повернення до своєї Вітчизни, йдеться в заяві тимчасово повіреного у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміана, виданій з нагоди 75-тих роковин депортації, яку цитує «Голос Америки».


Після повернення до Криму у 1980-х кримські татари розвивали свою культуру, засновували школи, де навчали їх мовою, а також створили орган самоврядування – Меджліс, нагадує Каміан.

«Тепер Кримські татари – громадяни незалежної України – знову є жертвами репресій та жорстокості кремля, - йдеться в заяві. - Після незаконної окупації уряд росії вдавався до насильства, що включає вбивства, примусові зникнення, катування кримських татар і противників окупації».

Десятки тисяч татар мусили полишити Крим через побоювання за свою безпеку на землі своїх пращурів. Мустафі Джемілєву заборонено в'їзд до Криму, а десятки кримських татар утримують в російських в'язницях за політичними звинуваченнями, йдеться в заяві.

Серед порушень росії стосовно татар, в США наголосили на тому, що озброєні сили служб безпеки в масках тероризують оселі, школи, мечеті кримських татар. росія заборонила Меджліс, заблокувала і вигнала татаромовні ЗМІ і заборонила викладати в школах їх мову.

США закликали росію припинити репресії кримських татар та противників окупації і виконувати зобов'язання в рамках міжнародного права; припинити окупацію Криму та звільнити кримських татар та інших українців, несправедливо ув'язнених. У заяві також підтверджується, що санкції залишаться до повного повернення росією контролю над цією територією України.

Ще одним важливим виявом міжнародної солідарності з кримськими татарами стало рішення парламенту Латвії. 9 травня латвійський парламент визнав депортацію 1944 року геноцидом кримських татар.

«У цілому історичні джерела вказують на здійснюваний геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. У тому числі і проти кримських татар, як етнічної групи, щоб знищити її культуру і соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова і вижити кримських татар з їхньої Батьківщини», - цитує заяву Сейму український урядовий портал.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.