Рівненська Феміда не побачила порушень у наявності «двійників» на ДВК

img 0969

 
Адміністративний суд Рівненської області відмовився припинити повноваження осіб, які одночасно стали членами комісій у різних виборчих округах. Норма закону, яка покликана унеможливити включення двійників до складу комісій, на практиці не працює.


З позовом до суду звернулися представники Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», які вимагали скасувати рішення окружної комісії щодо внесення зміни до складу ДВК. На думку опозиціонерів, окружна комісія незаконно включила осіб, що не мають права бути членами дільничних комісій. Представники «Батьківщини» виявили, що до складу ДВК 153 округу включено осіб, які є членами комісій у сусідньому 154 окрузі. Аналогічне звернення до ОВК також надійшло від мажоритарного кандидата Олексія Хахльова, який також виявив двійників у складі комісій. Згідно статті 37 закону про вибори, повноваження членів комісії достроково припиняються, якщо вони входять до складу інших комісій. Зі слів представника опозиційної сили, про це вони письмово повідомили ОВК заявами від 27 та 29 вересня, які містили вимогу дострокового припинення повноважень двійників.

"Ми подали до ОВК завірені печаткою списки членів дільничних комісій 154 виборчого округу, які підтверджують повторне включення осіб до комісій 153 округу, - розповідає юрист Василь Харчук. – Двійники внесенні за подань різних політичних сил. Серед них є люди від партії «Братство», «Народної ініціативи», Ліберально демократичної партії України, Всеукраїнської партії трудящих та інших. Попри те, що надані нами докази є достатньою підставою для дострокового припинення повноважень цих членів, окружна комісія відмовилася виконати вимоги законодавства. Більше того, голова комісії навіть не вніс це питання на засідання.

Відповідно до частини 7 статті 33 Закону «Про вибори народних депутатів України» та пункту 2.7 Порядку ведення діловодства у виборчих комісіях, членам ОВК надаються проекти рішень та необхідні документи не пізніше останнього дня перед проведенням засідання. Представники опозиції зазначають, що перед засіданнями першого та другого жовтня членам комісії не було роздано проектів рішень та документів, які були необхідні для вивчення питання про припинення повноважень двійників.

У свою чергу, в окружній комісії стверджують, що на момент прийняття відповідних рішень вони не знали про повторне включення кандидатур членами ДВК. Представник ОВК зазначив, що у своїй діяльності вони використовують інформацію про списки кандидатур, що зареєстровані в інших виборчих комісіях, лише після офіційного їх оприлюднення. Відтак, надані «Батьківщиною» списки двійників не були достатньою підставою для виключення окремих членів, навіть за наявності печатки сусідньої ОВК.

Розглянувши доводи сторін, суд відмовився підтримати позов об’єднання «Батьківщина» та кандидата Олексія Хахльова. Феміда встановила, що двійники могли бути виявлені та виключені виключно на підставі офіційно оприлюднених списків інших виборчих комісій. На момент прийняття постанов про внесення змін до складу ДВК 153 округу, оприлюднення списків у 154, 155 та 156 округах не відбувалося.

Посилання представників опозиційних сил на те, що разом із заявами вони подали належним чином завірені списки членів ДВК 154 виборчого округу, суд до уваги не взяв. Під час засідання було встановлено, що їх роздрукували 25 вересня, в той час, як склад дільничних виборчих комісій затверджено постановою від 26 вересня.

Аналогічним чином суд відмовився визнавати протиправність включення двійників до складу комісій 152 виборчого округу. Зі слів мажоритарного кандидата Олексія Мартиненка, суд відмовив йому у зв’язку з тим, що окружна комісія не має повноважень перевіряти списки комісій інших ОВК з метою виявлення двійників.

«Система «Вибори», яка повинна була відслідковувати такі порушення, з цим завданням не справилася, - каже кандидат. – Суд, якому надали докази присутності двійників у списках членів ДВК, теж відмовився їх виключати. Таким чином, є норма закону, яка передбачає дострокове припинення повноважень двійників у ДВК, однак, немає механізмів її реалізації», - повідомляє ГМ ОПОРА.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.