​Європейське вторгнення росії - від Лондона до Афін путін завойовує європейські еліти

Оскільки західні політики зосереджуються на можливому вторгненні росії в Україну, вони закривають очі на інше вторгнення: захоплення європейських еліт. Від Лондона до Афін, і далеко за його межами, кремль та його союзники захопили банкірів, юристів, лобістів та колишніх чиновників. У той час як російські танки зосереджені на українському кордоні, інтереси, пов’язані з грабіжницьким режимом президента росії володимира путіна, нарощують вплив у столицях по всьому континенту.


Останній гучний приклад такого впливу – колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон, який у червні увійшов до ради російської державної нафтової компанії «Зарубежнефть» (за висуненням кремля). Фійон далеко не один. Колишній міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, яка стала сумно відомою через кадри реверансу перед путіним у день весілля в 2018 році, у червні минулого року була призначена до ради директорів «Роснефти», найпотужнішої державної нафтової компанії росії. Цю раду очолює не хто інший, як Герхард Шредер, колишній канцлер Німеччини, якому платять шістсот тисяч доларів на рік. Він не єдиний колишній європейський канцлер із російськими зв'язками; колишній канцлер Австрії Крістіан Керн також очолює наглядову раду російських залізниць. Хоча жоден з цих осіб не порушив жодного закону, обіймаючи ці посади, їхня роль підкреслює системну загрозу для Європи.

Від відвертої злочинності Луки Волонте, колишнього італійського депутата та члена Парламентської асамблеї Ради Європи, засудженого в січні минулого року до чотирьох років позбавлення волі за отримання хабарів від азербайджанських чиновників, до широкомасштабного відмивання російських та інших клептократичних грошей в лондонському Сіті, щось пішло не так в економічній обороні Європи.

Це не поодинокі випадки, а продукти стратегії клептократичних режимів у росії та за її межами, щоб залучити європейські еліти, бізнес та цілі сектори до своїх послуг. Замість того, щоб служити своїм країнам, європейські еліти з розгалуженими мережами тепер служать інтересам, які підживлюють авторитарні сили, які прагнуть підірвати Захід. Масштаби цієї клептократичної заплутаності величезні: незадовго до того, як керівництво Казахстану видало наказ про розстріл протестуючих, Chatham House виявив власність на суму понад 720 мільйонів доларів, придбану елітою країни у Сполученому Королівстві.

Ми в Європі повинні визнати, що підрив нашої економічної цілісності підриває нашу рішучість і нашу національну безпеку. Це вторгнення в наші еліти потрібно розглядати таким, яким воно є: загрозою нашим інтересам і зрадою наших цінностей. путін та його союзники намагаються не тільки паралізувати та заплутати наше прийняття рішень, але й дискредитувати демократичну політику, зробивши її практиків такими ж цинічними, як і ті, хто оточує кремль.

У Сполученому Королівстві парламентський комітет із закордонних справ, який я очолюю, незабаром розпочне нове розслідування російського та клептократичного відмивання грошей, спираючись на нашу роботу в 2018 році. Але має відбутися більш широка розмова: західні союзники повинні встановити загальний набір етичних стандартів для колишніх політиків, щоб зупинити цю «шредеризацію», обмеживши їх можливість працювати на державні компанії ворожих авторитарних держав і пов’язаних з ними фірм. По всій Європі ми — західні еліти — повинні бути вилучені з ринку клептократів.

Європейські уряди повинні шукати структури на додаток до індивідуальної поведінки. Слабкість наших зусиль проти відмивання грошей знову і знову фіксувалася як загроза національній безпеці — наприклад, у скандалі Danske Bank, який показав , що члени сім’ї путіна і федеральної служби безпеки росії, а також азербайджанська еліта, використовували британські компанії для передачі готівки в естонське відділення данського банку. Який кращий сигнал ми могли б надіслати цим авторитарним діячам, ніж відновити пропозиції щодо Глобальної ініціативи щодо клептократії, щоб забезпечити боротьбу з незаконним фінансуванням?

Під час свого Саміту за демократію в грудні адміністрація Байдена розпочала позитивний процес, спрямований на зближення союзників з питань захисту демократії та боротьби з корупцією. Європейські демократії повинні продемонструвати, що вони ставляться до цього процесу так само серйозно, як і уряд США. Якщо ми не будемо енергійно захищати демократію вдома, наша здатність захищати її за кордоном буде лише слабшати — з наслідками, які ніхто з нас у вільному світі не може собі дозволити.

Том Тугендхат - голова спеціального комітету парламенту Великобританії із закордонних справ

Фото atlanticcouncil.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.