Скільки заробляють та чим володіють мери та губернатори в Україні

meri glav

«Конфліктам і законам» стали відомі імена найбагатших мерів обласних центрів та губернаторів. Про це повідомив редакцію Центр політичних студій та аналітики (ЦПСА), який звернувся до голів ОДА та міських голів із запитом про надання податкових декларацій за 2012 рік, а також спробував знайти їх у відкритих джерелах.


Так, 22 із 25 мерів обласних центрів відкрили свої декларації, з них 13 – у відповідь на запит ЦПСА. Закритими залишилися декларації про майно і доходи мерів Запоріжжя, Херсону, Чернігова.

19 із 25 губернаторів оприлюднили декларації, з них 17 – у відповідь на запит ЦПСА. Недоступними є податкові декларації голови Волинської, Житомирської, Одеської, Кіровоградської, Луганської ОДА, а також голови Ради Міністрів АР Крим.

Найбільше доходу у 2012 році отримали мери Харкова Геннадій Кернес – 16, 3 млн. грн., міський голова Луцька Микола Романюк – 10 млн. грн., мер Одеси Олексій Костусєв – 1 млн. грн.

Губернатори бідніші за мерів. Найбагатший голова Харківської ОДА Михайло Добкін має 10,6 млн. грн. сукупного доходу за 2012 рік. На другому і третьому місці – голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб із 1,5 млн. грн. та миколаївський губернатор Микола Круглов – 1,3 млн. грн. доходу.

Найбільші зарплати мерів та губернаторів перевищують найменші у 2,5-3 рази. Найбільша зарплата у мера Сімферополя Віктора Агеєва – 261,7 тис.грн., а найменше за свою роботу отримує міський голова Одеси Олексій Костусєв – 83 тис. грн.

Найменшу зарплату має найбагатший губернатор Харківщини Михайло Добкін – тільки 80,3 тис. грн. заробітної плати у 2012 році, а найбільш високооплачуваним є губернатор Львівщини Віталій Шемчук– його річна зарплата складає 199,3 тис. грн.

Найбідніші мери обласних центрів живуть тільки на зарплату… Серед таких – міський голова Львова Андрій Садовий (88 тис. 132 грн.), колишній мер Черкас Сергій Одарич (90 тис. 23 грн.). Віталій Михайлішин (в.о. мера Чернівців), окрім річної зарплати 92 тис. 563 грн., ще отримує 9,745 грн. матеріальної допомоги.

Одразу два фінансово найуспішніші губернатори мають дохід із дивідендів та відсотків.

Із 10,6 млн. грн. річного доходу голови Харківської ОДА Добкіна – більше 10 млн. грн. складають дивіденди та відсотки. Голова Миколаївської ОДА Круглов із заробленого у 2012 році 1 мільйона гривень майже 950 тисяч гривень отримав із дивідендів та відсотків.

Мери та губернатори отримують ще й матеріальну допомогу. Попри немалі зарплати, мери та голови ОДА не гребують матеріальною допомогою. Це голови Хмельницької ОДА Тернопільської, Дніпропетровської ОДА і мери Ужгорода, Тернополя, Чернівців, Кіровограду, Івано-Франківська.

Невідомо, як ці доходи було отримано. Від 150 до 200 тис. гривень «інших видів доходу» задекларували голови Львівської, Черкаської, Миколаївської і Київської ОДА. Це не заробітна плата, не викладацька/наукова діяльність, не авторська винагорода, не дивіденди/відсотки, не матеріальна допомога, не подарунки/призи/виграші, не спадщина, не страхові виплати, не дохід від відчуженого майна/цінних паперів, підприємницької діяльності чи передачі майна в оренду.

Їхні родичі заробляють більше. Члени сім’ї мера Полтави Олександра Мамая задекларували у 36 разів більший сукупний дохід, порівняно з доходами самого міського голови. У 42 рази більше заробили за минулий рік рідні львівського градоначальника Андрія Садового. Колишній мер Черкас Сергій Одарич мав у 2012 році у 19 разів менший дохід, аніж його сім’я.

Сім’я чернівецького губернатора Михайла Папієва має у 6 разів вищий дохід. А члени сім’ї полтавського губернатора Олександра Удовіченка заробили за 2012 рік у 4 рази більше.

Найбільші землевласники – губернатори та їх сім’ї у Хмельницькій області (522 700 м2), Закарпатській області (372 400 м2), Тернопільській області (101 200 м2). Мерита їх сім’ї – міські голови Рівного (49 644 м2), Хмельницького (23 500 м2), Вінниці (9 159 м2).

Багатим ніде жити.Мери Ужгорода і губернатор Херсонської області з членами сімей, а також мер Харкова не мають офіційно жодної житлової площі.Губернатор Івано-Франківської області задекларував тільки садовий будинок площею 506 м2.

Водночас мер Харкова Геннадій Кернес отримав найбільший дохід, порівняно з іншими міськими головами обласних центрів, - 16,3 мільйона гривень. Також у Харківського міського голови є 2 автомобілі, рахунок у банку та цінні папери, однак ані землі, ані іншого нерухомого майна у нього, за декларацією,немає.

Мер Ужгорода Віктор Погорелов разом із дружиною володіє тільки 2 земельними ділянками площею 2878 м2. У податковій декларації відсутні відомості про житлову площу, автомобілі, банківські рахунки.

Мери-будинкові магнати за площею будинків – Володимир Гройсман (Вінниця) – 995 м2, Сергій Одарич (колишній мер Черкас) – 857 м2, Олексій Костусєв (Одеса) – 724 м2.

Губернатори-квартирні магнати – Олександр Пеклушенко, голова Запорізької ОДА, - 482 м2, Юрій Чмир, голова Сумської ОДА, - 420 м2, Андрій Шишацький, голова Донецької ОДА, - 413 м2.

Цікавим є те, що у губернатора Київської області окрім двох квартир площею 95 м2 і 150 м2 задекларовано ще й садовий будинок площею 2 150 м2.

Найбільше автомобілів у міського голови Полтави та його сім’ї – вісім. Однак самому мерові належить із них тільки вантажівка 1992 року випуску.

Згідно з вимогами законодавства, мери та голови ОДА і РМ АР Крим мали до 1 квітня 2013 року подати за місцем роботи декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік. Відомості, зазначені у податковій декларації, не належать до інформації з обмеженим доступом.

meri1

meri2



Коментарі

  +0 #1 Свифт 6 июл. 2013 г., 11:47:45
А ВИЛКУЛА КУДА ПОТЕРЯЛИ??? Этот пионер должен быть на первом месте!!!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.