​Юлія Тимошенко на Погоджувальній Раді ВР - що відбувається із тарифами

(транскрипт виступу)


Мені хотілось б, щоб ми - враховуючи, що вся країна слухає, що Верховна Рада скаже - поговорили без бюрократичних слів, без перекладання відповідальності, просто зрозумілими словами про те, що відбувається із тарифами.

Не треба тут один одного вводити в оману. Сім років тому, коли ще була попередня влада, у людей просто, нахабно, через корупційну модель, ідеально пропрацьовану, забрали дешевий український газ і підняли ціни на газ і на тепло - вдумайтесь - в 11 разів. І на електроенергію всім. Ніяких абсолютно обгрунтованих розрахунків під це не було. Куди поділи багатократно підвищену ціну, яку отримували з людей за газ, тепло і електроенергію?

Ми ж всі з вами знаємо, що проведений державний аудит за ці роки, і ми знаємо, що НАК «Нафтогаз» вивів з країни 225 млрд. грн. І 75 млрд. грн. недоплатив в бюджет. Так про що ми зараз тут говоримо? Нова влада, коли прийшла, мусила каленим залізом це випалювати. Де кримінальні справи по 225 млрд. грн. грошей, які людьми були заплачені за тарифи? Де кримінальні справи проти Коболєва, проти Вітренко, проти всіх попередників, які взагалі все це робили? Ніяких кримінальних справ немає, а Коболєв на місці. І вся корупційна машина по встановленню необгрунтованих тарифів продовжує, вже після завершення попередньої влади, працювати в новій владі.

Не хочу більше говорити голими словами, а хочу говорити цифрами. Подивіться, будь-ласка, бухгалтерію «Нафтогазу». Закачали в газові сховища - народні, державні газові сховища, які не належать ані Коболєву, ані Вітренко, ані уряду, нікому - закачали, наприклад, в травні - 2631 грн. за тисячу кубів, в червні - 2357 грн. за тисячу кубів, серпень - 2918 грн. за тисячу кубів. Нам сказали, що 30 млрд. кубів газу закачано по таким цінам і що повністю на всю зиму всім вистачить. Звідки ціна 7 тис. грн.? Це наші сховища, державні. Така сама у нас приблизно ціна на український природній газ.

Так навіщо ж дурити? Ви просто продовжуєте корупційні схеми, які робила попередня влада і попередні лідери, так само виводяться гроші, той же самий Коболєв зберігається на посаді. І ще мене «тішить» цинізм, коли говорять не купувати російський газ. Кого ви за дурнів тримаєте? Ви п’ять років, попередня влада, купували російський газ, оформлюючи це через європейську біржу. Але по всім нашим транзитним системам все проходило з росії в Україну напряму. Навіщо так дурити людей?

І я хочу запитати - а парламент тут що робить? Ми будемо в уряду питати звіт? Уряд же підзвітний парламенту. Те, що ми встановимо, те і буде. Так я хочу запитати - а чому б нам закон не прийняти, що відпускається як мінімум громадянам України газ власного видобутку з 30% рентабельністю, не збитково. 30% рентабельності, в законі це пропишіть. А друге в цьому ж законі пропишемо, що газ, закачаний в газові сховища, відпускається країні по ціні закачки, плюс ціна зберігання в сховищі, плюс транспортування, плюс ПДВ. Що тут незрозумілого? Це в наших з вами силах.

Закон такий є, №1177 - наша команда подала. Ми готові його відкликати на користь того, щоб подати цей закон від всіх фракцій.

Але припиніть дезорієнтувати суспільство. Немає такої «ринкової ціни» і взагалі припиніть говорити про «ринок газу» в Україні. Не існує ринка газу в Україні. Існує монопольний постачальник і встановлена ціна. Навіщо маніпулювати словами «ринок природнього газу»?

Тому наша команда пропонує, щоб ми розпочали сесію з того, щоб прийняти такий закон - ціна українського газу плюс 30%, ціна газу в сховищах плюс зберігання і транспортування - все це віддається людям по ціні об’єктивній, справедливій та абсолютно обгрунтованій.

І припиніть мʼяч перекидати з однієї фракції в іншу. Треба працювати парламенту.


Вячеслав Ільченко, facebook.com

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.