​Обрання Трампа президентом назвали американською трагедією

«Голос Америки» підготував огляд ЗМІ, в яких провідні американські та британські видання дають оцінку результатам виборів 45-го президента США, переможцем яких став республіканець Дональд Трамп:


Президентство Дональда Трампа занурить США в епоху невідомості, яка має мало аналогів в історії країни віком 240 років, пише авторитетне видання The New York Times. У матеріалі перелічуються різні небезпечні кроки, які може зробити Трамп на посту глави держави, зважаючи на його передвиборчі висловлювання. Є ймовірність того, що він скасує Affordable Care Act (закон про доступне медичне обслуговування), побудує стіну на кордоні з Мексикою і поховає під нею будь-які надії на імміграційну реформу, поверне тортури як спосіб допиту підозрюваних у тероризмі, ігноруватиме положення Паризької угоди щодо зміни клімату.

Найбільш непередбачуваним, наголошує The New York Times, залишається те, як Трамп буде взаємодіяти з росією та путіним, якого він неодноразово хвалив у висловлюваннях, що шокували навіть його власну партію. Чи скасує він санкції, накладені на росію через анексію Криму – крок, який Трамп, здавалося, бачив як виправданий – та її утиски, спрямовані на Україну? Чи відступить він від рішення адміністрації Обами посилити американську військову присутність на кордонах росії? Ці та інші питання залишаються відкритими. Як сказав професор Гарвардського університету Ґрегем Аллісон, «Ми перебуваємо в дивній новій землі».

Дейвід Ремнік, редактор американського журналу The New Yorker, називає перемогу Трампа на президентських виборах «американською трагедією» та «тріумфом сил, удома та за кордоном, нативізму, авторитаризму, мізогінії та расизму», «нудотною подією в історії США і ліберальної демократії». Він говорить, що не можливо реагувати на цей момент якось легше, ніж із «відразою і глибокою тривогою».

Трамп здавався перекрученою карикатурою кожного гнилого рефлексу радикальних правих, пише автор. Те, що він переважав у перегонах і виграв ці вибори, є нищівним ударом по духу; це подія, яка, швидше за все, кине країну в період економічної, політичної та соціальної невизначеності, яку ми поки що не можемо собі уявити. Те, що електорат, у своїй різноманітності, вирішив жити в Трамповому світі марнославства, ненависті, зарозумілості, неправди і нерозсудливості, його презирства до демократичних норм, є тим фактом, що неминуче призведе до національного занепаду і страждань, прогнозує журналіст.

Американське видання Chicago Tribune стверджує, що людям потрібно відзначити таланти Трампа як комунікатора і продавця. «Наша найбільша надія полягає в тому, – ділиться редакція, – що обраний президент буде використовувати свій дар для єднання з незадоволеними виборцями на службі у всіх американців». Прихильність до Трампа корениться в давній фантазії про те, як поліпшити недосконалу американську республіку: хіба б не було чудово – багато виборців почали вірити – якби вони могли обрати рішучого бізнесмена в ролі президента, когось, хто знає ціну долара, не має терпіння для політики, як зазвичай, і просто... доводить речі до кінця? – пояснює Chicago Tribune.

Британське видання The Guardian опублікувало матеріал із заголовком «США обрали свого найбільш небезпечного лідера. Нам усім є багато чого боятися».

«Ми думали, – пише видання, – що Сполучені Штати зроблять крок назад від прірви. Ми вірили, і опитування сприяли нашій упевненості в тому, що американці, врешті-решт, не передадуть найпотужнішу посаду на землі нестійкому фанатику, сексуальному хижаку і завзятому брехуну».

Люди в усьому світі спостерігали і чекали, пише The Guardian, протягом послідовних жахів виборчої кампанії 2016 року, вірячи, що нічне жахіття у вигляді Трампа, в кінці кінців мине. Але сьогодні Сполучені Штати Америки – країна, яка з моменту свого народження бачила себе як маяк, який буде надихати світ, суспільство, що високо цінило себе як «останню найкращу надію землі», нація, яка, здавалося, вигинала дугу історії до справедливості, як Барак Обама незабутньо висловився цього ж ранку вісім років тому – зробила крок у прірву.

США сьогодні виступають не як джерело натхнення для решти світу, переконана редакція британського видання, але як джерело страху. Замість того, щоб вітати першу жінку-президента, країна, схоже, готова передати дивовижну силу своєї найвищої посади людині, яка насолоджується своїм невіглаством, расизмом і мізогінією. Хто знає його добре, описує його як небезпечного «соціопата».

Інше британське видання The Independent реагує на обрання 45-го американського президента заголовком «Вітаємо, Америко. Ти щойно обрала чоловіка, звинуваченого в сексуальному насильстві, щоб уникнути жінки, звинуваченої в невмілому поводженні з її імейлами».

Це завжди буде відомо, як вибори, які довели, що США хотіли б обрати будь-яку людину, ніж кваліфіковану і компетентну жінка.

Автор статті говорить про різні варіанти майбутнього у випадку перемоги кожного з кандидатів. Майбутнє під Гілларі Клінтон означало продовження Obamacare (Трамп натомість говорив про скасування Obamacare); захист прав ЛГБТ (Трамп виступає проти одностатевих шлюбів); захист прав жінок; продовження позитивної і прогресивної політики у сфері зміни клімату (Трамп хотів «скасувати всі марні витрати на зміну клімату»); ядерну політику, яка не зводиться до Трампового «Чому ми їх маємо, якщо не можемо їх використати?» і повторення заяви, що Америка повинна бути «непередбачуваною» із застосуванням ядерної зброї. «Все, що ми насправді знаємо про майбутнє під Дональдом Трампом, – підсумовує автор, – це ці фрагменти негативу, плюс масив заплутаних і часто суперечливих заяв, які вийшли з вуст людини, що побудувала свою кампанію на ненависті. Це назавжди залишиться відомим як вибори, які довели, що США воліють краще обрати якого завгодно чоловіка, ніж кваліфіковану і компетентну жінку».

Фото AFP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.