​Політв'язню і кінорежисеру Олегу Сенцову присуджено престижну американську премію

Українському кінорежисеру, ув’язненому в росії, Олегу Сенцову присуджено престижну американську нагороду «Свобода писати» від членської організації видатних письменників і редакторів PEN America (2017 PEN/Barbey Freedom to Write Award). Церемонія вручення нагороди відбудеться 25 квітня на щорічному літературному святкуванні в Американському музеї природничої історії у Нью-Йорку, повідомляє «Голос Америки» з посиланням на PEN America.


Олег Сенцов, затятий критик вторгнення росії в Україну і приєднання Криму, відбуває 20-річний термін у сибірській колонії після його арешту за звинуваченням у тероризмі. Режисер був затриманий і засуджений із порушенням міжнародного права, і ці дії були засуджені правозахисними групами як фабрикації російського уряду з наміром приглушити інакомислення.

Олег Сенцов відомий своїми короткометражними фільмами «Добре ловиться рибка-бананка» і «Ріг бика», а також повнометражним художнім фільмом «Гамер», який дебютував з успіхом у 2012 році на Міжнародному кінофестивалі в Роттердамі. Серед його праць – сценарії, п'єси й есе, і він продовжує плідно працювати з в'язниці.

Починаючи з 1987 року, PEN Америка вшанувала більше 50 авторів по всьому світу. З 41 автора, які перебували у в'язниці в той час, коли отримали нагороду, 37 були звільнені частково через увагу і тиск, який створює нагорода, повідомляє PEN America.

«Нагорода є нагадуванням про високу ціну, яку письменники платять, щоб говорити в тих суспільствах, де свобода вираження не дотримується, – зазначає Пітер Барбі, власник американського видання Village Voice і директор благодійного фонду Едвіна Барбі, який спонсорує нагороду. – У той час, коли ми згадуємо як необхідність, так і ризики, які супроводжують інакомислення, Олег Сенцов є джерелом натхнення для всіх, хто наважиться кинути виклик можновладцям. Ми закликаємо російський уряд негайно його звільнити».

Щорічна нагорода була встановлена в 2016 році для вшановування письменників, ув’язнених за їхню діяльність. Попередниця цієї премії, PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award, існувала з 1987 по 2015 рік з такою самою метою – відзначати окремих авторів, які відважно боролися перед обличчям незгод за власне право на свободу вираження поглядів. Нагорода є потужним інструментом у зусиллях організації припинити переслідування письменників і захищати свободу вираження.

Олег Сенцов. Фото facebook.com/PENamerican



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.