​Запити США щодо розслідувань родини Байденів «струсонули» команду Зеленського

Олександр Данилюк найбільше в американській команді переговорників довіряв радникові з нацбезпеки США Джону Болтону. Про це колишній секретар РНБО України розповів американському виданню The Daily Beast, пише «Голос Америки».


«Я б сказав, це був очевидно Джон, людина, якій я довіряв. Тому що ми разом працювали, щоб створити офіційні рамки для американсько-українських відносин», - розповів Олександр Данилюк.

Запити США до президента Зеленського оголосити про розслідування щодо діяльності родини політичного опонента президента Трампа - колишнього віце-президента США Джо Байдена «струсонули» команду Зеленського, розповів Данилюк.

«Це створило некомфортну основу», але США та Україна все-таки намагались сформувати дорожню карту співпраці між країнами, зауважив колишній посадовець.

За словами Данилюка, посол США до ЄС Ґордон Сондленд перервав офіційні переговори 10 липня, раптово піднявши тему розслідування.

«Коли я написав цю дорожню карту (співпраці між США та Україною з низки питань – ред.), ми обговорили її з Зеленським, пройшлись дуже детально по ній. І президент сказав: «так, я це підтримую, це має бути основою для нашої співпраці», - згадує Данилюк.

Він не уточнив, чи згадувалась у цій «дорожній карті» військова допомога США, але сказав, що спектр питань був дуже широким і включав пропозиції експорту американського газу в Україну.

«Утім офіційна зустріч з американцями не закінчилась, як належить, - додав Данилюк, - тому що Сондленд, який був присутнім на зустрічі, перервав розмову, згадавши про вимоги Трампа до Зеленського погодитись на розслідування щодо Байдена. Незабаром після втручання у розмову Сондленда, Болтон закінчив офіційну зустріч».

«Ми мали говорити про «дорожню карту», натомість піднялось питання щодо розслідування», - зазначив колишній глава РНБО.

«У цей час мені стало зрозуміло, якщо десь порушується американський закон, американці самі повинні з цим розібратись», - сказав Данилюк.

«Тоді я сказав, що є певні серйозні речі, які ми повинні обговорити і погодитись між країнами. І саме туди ми маємо спрямовувати нашу увагу. І якщо ми говоримо про втягування нас у внутрішню політику … використовуючи нашого президента, який тільки заступив на цю посаду, який не має достатньо досвіду… це може все зруйнувати», - згадує Данилюк свою зустріч із американською стороною.

За словами Данилюка, телефонна розмова Дональда Трампа і Володимира Зеленського змінила розуміння ситуації. «Стало чітко зрозуміло, що це питання (про розслідування щодо Байденів – ред.) це тема, яка хвилює особисто Трампа. Це було чітко зрозуміло».

Данилюк дізнався про замороження американської військової допомоги Україні з американських ЗМІ у серпні.

«Я був здивований і шокований. Тому що за кілька днів перед тим ми насправді зустрічались із Джоном Болтоном. Я з ним кілька разів зустрічався. І ми мали тривалі розмови. Останнє, чого я очікував, це прочитати статтю, що американська військова допомога була заморожена», - говорить Данилюк.

За словами Данилюка, коли стало відомо про замороження військової допомоги США, у команді Зеленського була паніка, мовляв, Зеленський був переконаний, що це якась помилка.

Тоді Данилюк, будучи секретарем РНБО, надіслав запити у Раду національної безпеки США, мовляв, що означає ця новина. «Я так і не отримав відповідь», - додав Данилюк.

Олександр Данилюк. Фото RadioSvoboda.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.