​Верховний суд США відхилив позов, який мав заблокувати план Трампа не враховувати мігрантів при розподілі місць у Конгресі

У п'ятницю Верховний суд США відхилив позов, який мав на меті заблокувати план президента США Дональда Трампа щодо виключення іммігрантів, які проживають в Сполучених Штатах без відповідного дозволу, із розрахунків кількості населення, які використовуються для визначення федеральних виборчих округів, повідомляє «Голос Америки».


Шестеро консерваторів у Верховному суді підтримали позицію чинного президента, а троє лібералів відкинули її. Це дає Трампу короткострокову перемогу, оскільки він проводить жорстку лінію щодо імміграції.

Рішення привітали у Республіканській партії США.

«Велика перемога для американців! Верховний суд США не заважатиме планам Трампа щодо виключення нелегальних іммігрантів із перепису населення при визначенні місць у Конгресі, які виділяються штатам. Це захистить штати, які коряться законам, і зашкодить беззаконним штатам-«прихисткам» («sanctuary» states - прим. ГА). Як вони завжди роблять, соціалісти будуть позиватись знову», - твітує союзник президента США конгресмен-республіканець Мо Брукс.

Як пояснює на сторінках онлайн видання SCOTUSBlog («Блог Верховного суду США», попри свою назву, не має зв'язку із Верховним судом і чітко вказує на це. Блог наповнюють правники - прим. ГА) американська правниця Емі Хау (Amy Howe - англ.), відповідно до Конституції США, кожні 10 років у США проводиться перепис населення, який використовується для підрахунку розподілу кількості місць у Палаті представників Конгресу США.

«За законом міністр торгівлі [...] має до 31-го грудня передати президенту доповідь з «розрахунком загального населення штатами ... як вимагається для розподілу місць. Після цього, до 10-го лютого, президент США має відправити до Конгресу доповідь, яка містить «загальну кількість осіб у кожному штаті», яка визначається переписом населення, а також – «кількість місць представників, яка буде відведена кожному штату». Протягом історії США, кількість населення, яка використовується для підрахунку місць у Палаті представників, включала усіх осіб, які живуть у штаті, не зважаючи на їх імміграційний статус. Суперечка, яку зараз розглядає суд, виникла у липні 2020-го року, після того як Трамп оголосив, що загальна кількість населення, яка використовується для підрахунку кількості представників для кожного штату не буде враховувати людей, які живуть у країні без дозволу», - пише Хау.

Судді залишили відкритою можливість нового судового розгляду. У рішенні вказується, «судове вирішення цієї суперечки передчасне» почасти тому, що неясно, що планує робити адміністрація. У постанові зазначалося, що Верховний суд не оцінював достоїнства плану Трампа.

«Це не рішення, яке благословляє будь-що, що робить Трамп», - пише експерт-правник Ніл Кат'ял.

«Єдине, що Верховний суд зробив щодо справи про перепис населення, так це сказав, що «ще не час». Коли надійдуть підрахунки, і якщо президент спробує це (брати до відома лише громадян, а не усіх «осіб», як це каже Конституція), справа може повернутись. (І, я вважаю, його позицію буде відхилено)», - твітує аналітик-правник каналу CNN Еліг Гоніг.

Автори судової скарги, на чолі зі штатом Нью-Йорк і Американським союзом громадянських свобод, заявили, що план Трампа послабить політичний вплив штатів з великою кількістю нелегальних іммігрантів, у тому числі продемократичної Каліфорнії.

Натомість Стівен Швінн, професор права в Університеті штату Іллінойс, заявив виданню The Hill, що рішення Верховного суду «фактично дозволяє президенту брати до відома при розрахунку кількості місць у Конгресі для кожного штату загальні дані перепису населення по штатах мінус кількість незадокументованих іммігрантів. Це шок і безпрецедентно в історії нашої країни».

«Якщо адміністрація дійсно спробує реалізувати цю політику, ми знову подамо в суд. І ми виграємо», - сказав Дейл Хо, юрист Американського союзу цивільних свобод, який представляє позивачів.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.