​У росії ліквідували товариство «Міжнародний Меморіал» - це образа жертвам ГУЛАГу, вважає «Міжнародна амністія»

Неурядова правозахисна організація «Міжнародна амністія» назвала ліквідацію товариства «Міжнародний Меморіал» в росії - образою жертвам ГУЛАГу та «прямим нападом на права свободи слова та зібрань», повідомляє Голос Америки.


28 грудня верховний суд росії ухвалив рішення про ліквідацію товариства. Російська генпрокуратура наполягала, що організація систематично порушувала закон про іноземних агентів. На підсумковому засіданні представник відомства заявив, що організація «створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, реабілітує нацистських злочинців».

Правозахисники вважають, що для ліквідації організації не було законних підстав. Сотні російських та іноземних митців, нобелівських лауреатів, журналістів підписали звернення на ім’я президента росії володимира путіна із проханням припинити переслідування організації.

«Міжнародний Меморіал - це високо шанована організація із захисту прав людини, яка невпинно працювала, щоб задокументувати звірства та політичні репресії, здійснені під керівництвом Йосипа Сталіна та інших радянських лідерів. Закриваючи цю організацію, російська влада зневажає пам'ять мільйонів жертв, втрачених у ГУЛАГу», - заявили у «Міжнародній амністії».

Голова правління «Меморіалу» Ян Рачинський заявив, що рішення буде оскаржене, а товариство «Меморіал» не може зупинити роботу, оскільки має структури, що не мають юридичної особи.

«Меморіал» – одна з найстаріших правозахисних організацій у росії. Товариство було створене в січні 1989 року. Його першим головою став лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров.

Організація понад 30 років досліджувала радянські репресії та створила докладну базу даних з іменами репресованих. Адвокат товариства Генрі Резнік на засіданні у вівторок зазначив, що організація «сприяє здоров’ю нації».

Поблизу будівлі Верховного суду росії у центрі москви зібралася невелика група людей, які підтримують організацію під час процесу. Вони скандували: «Ганьба».

У середу, 29 грудня, суд розгляне позов прокуратури щодо ліквідації Правозахисного центру «Меморіал». Він є членом міжнародного «Меморіалу», але має окрему юридичну особу.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.