​Ще у двох штатах Трампа можуть виключити з бюлетенів праймеріз - виборці в Іллінойсі та Массачусетсі подали петицію

Група виборців, включно із колишнім мером Бостона, 4 січня подала петицію про виключення колишнього президента США Дональда Трампа з бюлетенів для голосування на республіканських праймеріз. Аналогічну петицію подали й виборці в Іллінойсі, повідомляє Голос Америки.


В обох випадках виборці посилаються на 14-ту поправку до Конституції США, яка забороняє обіймати посаду президента будь-кому, хто брав участь у повстанні або заколоті проти країни або ж надавав допомогу її ворогам.

Трампа критикують за його роль під час атаки на Капітолій 6 січня 2021 року, що, як вважає група позивачів, дискваліфікує його відповідно до цієї поправки до Конституції.

Подібні петиції були подані у близько 20 штатах США. Петиція у Массачусетсі була оформлена організацією «Свобода слова для людей» (Free Speech for People). Це та сама організація, яка просувала використання 14-ої поправки до Конституції США для виключення Трампа з бюлетенів для голосування на республіканських праймеріз в Міннесоті, Мічигані, Орегоні та Іллінойсі.

«Дональд Трамп порушив свою присягу і вперше в історії нашої країни підбурив насильницьке повстання, напад на Капітолій США, погрожував вбивством віцепрезиденту та лідерам Конгресу та зірвав мирну передачу влади», — говорить директор організації «Свобода слова для людей».

У Республіканській партії штату Массачусетс критикують петицію. «Ми вважаємо, що дискваліфікація кандидата в президенти шляхом правових маневрів створює небезпечний прецедент для демократії», – йдеться в заяві Республіканської партії штату.

Раніше, 4 січня, державний секретар штату Мейн, член Демократичної партії, усунула колишнього президента США Дональда Трампа від участі в президентських праймеріз штату, пославшись на положення Конституції щодо повстання. Це стало першим одностороннім кроком посадовця виборчої системи. До цього аналогічне рішення ухвалив Верховний суд Колорадо.

Рішення Верховного суду Колорадо і держсекретаря штату Мейн призупинені до завершення розгляду апеляцій.

2 січня Трамп подав оскарження на рішення держсекретаря штату Мейн, який заборонив йому брати участь у праймеріз через його роль у нападі на Капітолій.

У середу, 3 січня, команда Трамп звернулась до Верховного суду США з проханням переглянути аналогічне рішення, ухвалене Верховним судом штату Колорадо.

Останньою інстанцією вирішення цього питання залишається Верховний суд США.

У подібних позовах в Міннесоті та Мічигані суди відмовились використовувати 14-ту поправку до Конституції США, щоб викреслити імʼя Трампа з бюлетенів для голосування на республіканських праймеріз. Так, Верховний суд Міннесоти в листопаді відмовився забороняти колишньому президенту балотуватися, а в Мічигані на підставі тези про те, що дискваліфікація кандидата в президенти – питання політичне, а не юридичне, суд ухвалив, що Конгрес країни, а не судова влада, має вирішувати, чи може Трамп залишитися у виборчих бюлетенях.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.