Пристрасті по Ілларіонову

illarionov

 
Від початку окупації Російською Федерацією Криму екс-радник Путіна Андрій Ілларіонов став топ-зіркою українського Інтернету. Багато хто беззаперечно покаладається на запропоновані ним висновки та рекомендації стосовно путінського задуму щодо окупації України. Але ми дозволимо собі дещо критично поставитися до висловлювань пана Ілларіонова. І ось, зокрема, чому.


У Росії уже не перший місяць як встановлено жорстку цензуру - блокується сайт «Грани.ру», під загрозою закриття телеканалу «Дождь», стає відверто прокремлівським найбільше інтернет-видання «Лента.ru». У той же час панові Ілларіонову ніхто з усієї Росії не заважає «виказувати» найтаємніші плани Путіна з окупації України та публічно давати поради, як саме цій окупації протистояти. Можливо, така поблажливість російської влади пояснюється тим, що:

- інформація, розміщена в блозі Ілларіонова, БЕЗПЕЧНА для путінського кола прийняття рішень;

- поради, які дає Ілларіонов, НЕ МОЖУТЬ завадити виконанню путінського плану.

Інакше важко пояснити, чому блог Ілларіонова на ЖЖ не заблокований так само, як, скажімо, блог Навального.

Тепер перейдемо до суті. Чи є інформація Ілларіонова унікальною та інсайдерською? Відповідь - ні. Стратегія Путіна щодо України в загальних рисах відома ще з 2004 року, коли була зроблена спроба розколу через Северодонецький путч.

З тої пори й по сьогодні стратегія не змінилася - вона передбачає:

- розчленування України та знищення її державності;

- включення в структури Газпрому якщо не всієї газотранспортної системи країни, то її критичної частини;

- включення в структури Газпрому всіх значущих газових родовищ України.

Відповідно, коли після початку «дивної» окупації Криму Ілларіонов озвучив цей план, він не відкрив жодного секрету, але створив собі в очах більшості читачів репутацію експерта в питанні української стратегії Путіна.

Наступним логічним питанням є те, наскільки практично корисні його поради. Дійсно, добре було б мати тотально озброєне населення по швейцарському типу (правда, якось замовчується те, що в Швейцарії нікому не прийде в голову утворювати банду сепаратистів). Дійсно, добре було б дати моментальну відсіч окупантам вже в перші години операції. Дійсно, у нас є тільки два варіанти: а) опиратись і втратити лише частину територій; б) не опиратись і втратити всю країну. Все так. А диявол в деталях криється.

Задамо питання: чому «зелені чоловічки» ПРИНЦИПОВО не відкривали вогонь, коли окупували наш півострів? Ілларіонов проводить аналогію із Абхазією та Південною Осетією [1], як шаблон того, що відбувається в Криму. Але і там і там проводились системні провокації саме із зброєю. Зокрема, в тій же Південній Осетії Саакашвілі довго провокували за допомогою систематичних обстрілів з боку Цхінвала. Сам же Ілларіонов про це і писав, детально розбираючи російсько-грузинську війну. А тут чомусь тиша, ввічливість, підкреслений пацифізм «зелених чоловічків».

А все просто. Грузія не є ключом до світової системи безпеки, а Україна - є. Окупація частини її території порушує таку силу-силенну міжнародних договорів, що фактично є тригером до початку третьої світової війни.

Таку ситуацію можна окреслити у вигляді слогана: «хто перший вистрілить - той Гаврила Принцип, хто перший помре - той ерцгерцог Фердинанд». І за такого типу окупації для агресора життєво важливо зробити три речі:

- самому не зробити ЖОДНОГО пострілу;

- добитись того, щоб перший постріл зробив супротивник;

- зробити так, щоб першою жертвою був росіянин.

Простіше за все це зробити саме так, як воно і робилось. Блокується військова база, потім штурм, а вояки, згідно караульного уставу відкривають вогонь і вуаля - перший труп «кримського росіянина». Після цього можна застосувати п. 2 Будапештського договору, і заявити, що вторгнення в Україну здійснено задля самооборони РФ - бо біля її кордонів розпочинається «гарячий» етнічний конфлікт. Ви скажете - казуїстика. А чим, по-вашому, останні три тижні займається Росія в Радбезі ООН? Зауважте також, що світ і так наляканий перспективою нової «холодної війни», а також атакований потужною пропагандою Росії про «неофашистів при владі», при наявності трупа і сфабрикованих доказів нападу українських військових на мирних протестуючих, став би на бік РФ.

І дивіться яка річ. Ілларіонов літерально говорить, що Україна повинна була при появі «зелених чоловічків» підняти війська по БОЙОВІЙ тривозі та зайняти всі ключові структури АРК [2]. Тобто, зробити якраз те, що потрібно Путіну. Ілларіонов і сам це прекрасно розуміє, тому і зробив в інтерв'ю оговорочку - «я не пропонував відкривати вогонь». Однак нам з вами прекрасно відомо, що бойова тривога означає і наказ на відкриття вогню на ураження, отже, перед нами або свідома робота на «план Путіна», або вкрай непрофесійний аналіз.

Наш же уряд, чи то від безпомічності, чи то просто в силу того, що іншого варіанту, по суті, і не було, нащупав правильний метод спротиву «некласичній» стратегії окупації, яку застосував Путін. Він простий, як двері:

- ні в якому разі не відкривати вогонь по «зелених чоловічках»;

- перевести війну на дипломатичний фронт, і добиватись перш за все визнання Заходом легітимності нового уряду та права України на Крим;

- добитись того, що навіть у випадку анексії для всього світу Крим залишався Україною - це гарантія його повернення.

І ця мета була блискуче досягнута завдяки нашому постпреду в ООН Юрію Сергеєву, міністру МЗС Андрієві Дещиці та таланту переговірника Юлії Тимошенко. Тепер на нашому боці весь світ, а Путін виглядає агресором і стоїть перед найсерйознішими санкціями в історії Росії.

Далі. Оскільки попервах обрана стратегія фактично провалилась, Путін вирішив зайти з іншого боку. На цей раз за основу було взято події в Абхазії часів 90-х років. Для Кремля тепер критично важливо зробити три речі:

- делегітимізувати новий український уряд в очах хоча б певної частини українців;

- за допомогою контрольованих напівкримінальних банд створити напружену обстановку на Сході;

- створити в країні атмосферу близької війни і домогтись, щоби населення почало тотально озброюватись.

Такі дії створюють субстрат для утворення груп типу «Мхедріоні», які обов'язково почнуть воювати не із напівкримінальними найманцями з РФ, а із «зрадливою владою», що призведе Україну до потрібного Путіну стану failed state. Відтак окупація продовжиться вже під виглядом «миротворчого контингенту».

Тепер дивіться, що пропонує Ілларіонов. Що необхідно тотально озброювати населення, а роззброєння (а по факту лише здача незареєстрованої зброї - окремо на цьому наголошую) - це одна із умов Кремля. Одним ударом Ілларіонов убиває двох зайців. Він неявно звинувачує нову владу у змові з Росією (ось вам делегітимізація в очах народу) і спокушає його озброєнням (заманюючи тим, що після цього у нас буде тут Швейцарія).

Знову маємо справу або із свідомою роботою на «план Путіна», або із катастрофічною непрофесійністю?

А насправді наш новий уряд повторює дії... Міхеїла Саакашвілі, який одразу після приходу до влади ініціював аналогічне «роззброєння», тобто здачу незареєстрованої зброї. Ну вже кого-кого, а Саакашвілі не можна звинуватити в змові з Путіним.

Така ось виходить аналітика від Ілларіонова. Якщо Україна виконає його настанови, то повториться досвід Грузії - Україна втратить значну частину території, а решта збереже незалежність (адже Путін неодноразово казав, що вся Україна йому непотрібна). Ілларіонов потвердить свою репутацію експерта. Якщо не виконає - завжди можна сказати «а от якби виконала, все було б значно краще», і він знову виглядатиме видатним експертом.

Постскриптум: Оскільки крім всього іншого, пан Ілларіонов любить аналізувати словосполучення, якими Путін називає ту чи іншу річ, і виводить з цього «знаки», не можу не зупинитись на одному із них. В своєму інтерв'ю [2] він згадує фразу Путіна, мовляв, «з Тимошенко йому добре працювалось», і протиставляє цю фразу звинуваченням нової влади в неофашизмі та нелегітимності. Цим Ілларіонов натякає, що Тимошенко - «кандидат Путіна». Дозволю собі окремо зупинитись на цьому і замість аналізу тональності та підбору слів, продемонструю кілька фактів:

- посадив Тимошенко в тюрму Віктор Янукович, який (це уже відомо достеменно) був прямим агентом Путіна;

- «борг» ЕЕСУ, який став підставою для відкриття нової справи проти Тимошенко, «раптово виник» з небуття саме завдяки офіційному листу з РФ;

- згідно слів генерала Трепашкіна, в справі про «хабар двом генералам», через який Тимошенко подавали в Інтерпол, свідчення проти Тимошенко втупу «вибивались» зі свідків;

- на Заході кампанію проти Тимошенко веде газета The Independent, яка за дивним збігом належить російському олігарху О. Лебедєву.

Якщо Тимошенко дійсно є «кандидатом Путіна», чому ж в такому разі в її переслідуванні так явно простежується саме «путінський» слід?

Згадані посилання:
[1] http://galinfo.com.ua/news/157245.html
[2] http://www.pravda.com.ua/articles/2014/03/17/7019339/

Вячеслав ІЛЬЧЕНКО, політолог



Коментарі

  -6 #1 Ренегат2 18 мар. 2014 г., 18:33:06
"Комуняку на гиляку", тобто, что фигуранта статьи. так и ее автора.Фигурально. конечно. ха обоюдную брехню
  +1 #2 Ольга 18 мар. 2014 г., 18:47:04
Господин Ильченко, а вы не допускаете, что Илларионов просто порядочный человек, который действительно болеет за Украину да и весь Мир понимая всю серьезность поступков Путина? Я не вижу ничего плохого в участии Илларионова в нашей жизни. Во всяком случае это умный , образованный и интеллигентный человек и его очень интересно слушать, в отличии от наших депутатов. И очень жаль, что у нас очень мало такого уровня людей и очень мало интеллигентных депутатов. И еще я думаю, что это заказная статья, у нас столько много завистливых, злых людей. Боже как это ужасно.
  +2 #3 Владимир 18 мар. 2014 г., 19:05:18
Иларионов обыкновенный провокатор! Постоянно подстрекал Украину к войне с Россией, понимая что и 10 дней не продержимся. Засланный казачок. Нужно прекратить ему давать эфир. Пусть едет в Россию и там сеет панику. Корче ему можно дать должность - ДИРЕКТОР ПАНИКИ!!!
  -7 #4 Меланхолик 18 мар. 2014 г., 19:14:40
Где дьявол кроется? " ...кампанію проти Тимошенко веде газета The Independent, яка за дивним збігом належить російському олігарху О. Лебедєву." Осталось только доказать, что Лебедев - друг Путина и золотой ключик в кармане. Но на это у автора наглости или хитрости не хватило. И такая лабуда по всему тексту. Хиловато будет.
  +2 #5 Гость 18 мар. 2014 г., 19:19:28
Так Гриценко также призывал стрелять в зеленых человечков когда они разоружали наши части. Он тоже российский ставленник? Это его личные выводы, единственно правильные врядли есть. Все могут ошибаться, время покажет. Но если запад нас слил (реальной военной помощи не будет) то что остановить Путина, переговоры?
  +3 #6 АНРИ 18 мар. 2014 г., 19:33:07
СКОТИНА, другого слова не подберешь. предавший однажды, верным никогда не будет, даже врагам которым продался
  +4 #7 andriax 18 мар. 2014 г., 19:35:35
Я давно говорил засланый казачок, уж больно все у него складно получается
  +12 #8 Вячеслав Ільченко 18 мар. 2014 г., 19:53:47
Спасибі за коменти. Особливо хотів би зупинитись на двох моментах:
- стаття моя цілком і повністю. Не замовна. За неї я отримав рівно 0.0 одиниць будь-якої валюти світу.
- да, я не допускаю, що Ілларіонов може бути порядочною людиною. Він був радником Путіна. Знаючи його оточення, порядочних людей туди просто не допускають.
- якщо ви думаєте, що ми можемо зупинити Путіна військовою силою, то ви... кгхм... видаєте бажане за дійне.
- якщо ви думаєте, що російський олігарх може бути незалежним від Путіна, особливо медіа-магнат, то прошу згадати долю Бориса Березовського.
- Гриценка я вважаю дурнем. тому що закликати він гораздий, а з Майдана у вирішальний момент втік.

І да, я зла і нелицеприємна людина, пишу те, що думаю. Вибачте, що не йду у всезагальному тренді.
  +2 #9 Игорь_В 18 мар. 2014 г., 21:34:17
Статья интересна, хотя и не очень убедительна, как по мне. Слишком серьёзное обвинение! Я, например, еще 31.01 слышал (на громадському), как АИ говорил о начале оккупации Крыма во 2-й половине февраля. Получается, он должен был знать о дате зачистки Майдана, и то, чем это закончится (бегство Януковича и т.п.). Этот вопрос не исследован. Также не исследован вопрос помощи Майдану от АИ и его организации.
Возможно там есть ответы на вопрос, кто же на самом деле АИ - друг или враг.
  +4 #10 Вячеслав Ільченко 19 мар. 2014 г., 00:47:07
[quote name="Игорь_В"]
Возможно там есть ответы на вопрос, кто же на самом деле АИ - друг или враг.[/quote]
Шановний Ігоре. Якщо ви помітили, я нікого не звинувачую, просто зауважив, що те, що пропонує Ілларіонов, дуже добре вкладається в план Путіна по окупації України. І задаю питання - він свідомо на це працює, чи він просто поганий аналітик.

Що стосується самого плану анексії, то він вперше був описаний ще в 2008 році таким собі Ігорем Джаданом, із пула Глеба Павловського. Так що тут пан Ілларіонов просто виступив в ролі Капітана Очевидність.

І ще. Я не вважаю Ілларіонова ані другом, ані ворогом. Я вважаю, що він веде свою гру. Поки що нам незрозуміла ані її мета, ані те, як вона піде далі.
  +1 #11 Олена 19 мар. 2014 г., 07:54:22
Добрый день. Вячеслав! С интересом прочитала Вашу статью. Скажите, а Вы кто? Что политолог я прочиталаю . О вас ранее не слышала. Или это псевдоним? Где Вы публиковались ранее, с кем работаете, и почему для этой статьи выбрали этот сайт, а не УП .например, если Вы за нее Вам ничего не заплатили.?
  +0 #12 Мария 19 мар. 2014 г., 08:35:11
Вот с какой это радости Илларионов так полюбил Украину?
Да и БЫВШИХ служак у Путина быть не может. Откройте глаза, Кровью наших ребят мы ничего не докажем. Доказать Больному, что он - Больной, просто невозможно.
Можно что-то сдвинуть по-максимуму давлением со стороны других стран и единением народа Украины. И информированием самих русских.
  +0 #13 Вячеслав Ільченко 19 мар. 2014 г., 13:38:56
[quote name="Олена"]Добрый день. Вячеслав! С интересом прочитала Вашу статью. Скажите, а Вы кто? [/quote]
Добрый день, Олена. Жаль, что кроме имени Вы о себе ничего больше не сообщили - прежде, чем задать сакраментальный вопрос - "вы кто?" :lol: Кто я - Вы уже прочли. И да, политологом я назван де-факто - как человек, следящий за политикой и иногда пишущий об итогах своих наблюдений. Т.е. основания для этого - примерно те же, что и называть журналистами людей, пищущих на УП. К слову - сколько платят, скажем, блоггерам на упомянутом популярном сайте - Вы не в курсе? Прошу понять мой вопрос правильно - я не считаю возможным брать гонорар за перепечатку своего блога на facebook. (Заходите в гости, если что, просто наберите мое имя-фамилию, и заходите).
P.S. Искренне жаль, что содержательная часть моего скромного очерка не вызвала у Вас вопросов по существу. Честное слово, я всегда готов к интересной и аргументированной дискуссии.
  -1 #14 Garry 19 мар. 2014 г., 20:52:19
Спасибо , Вячеслав , за грамотный и точный анализ . В свете поставленных вопросов могу лишь сказать что и у меня лично подобные вопросы возникали и я приходил к такой же мысли изначально . Здесь только Вы забыли добавить ещё одно - с определённого момента (!) Илларионов стал таким желанным гостем Шустер-лив (а я всегда говорил и говорю Шустер-Лжив) что аж куда аналитеГ . Практически со всем согласен из вышенаписаного Вами , хотел лишь спросить , а как Вы относитесь к написанному в свете книги Ральфа Эпперсона "Невидимая рука" , то есть мировое правительство , не могли бы Вы попытаться рассмотреть этот вопрос с такой стороны , тем более зная откуда Илларионов к нам "явился" . Заранее благодарен . Garry .
  +1 #15 Garry 19 мар. 2014 г., 20:55:45
А куда исчез мой комментарий?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.