​Заява в ООН: москва знищує в м’ясорубці війни корінні народи

кремлю не шкода осетин, бурятів, ерзян. Відсоток втрат на душу населення серед «інородців» в армії рф значно вищий, ніж у «державоутворюючого» народу. Найбільше загиблих в Україні не з зажирілих москви чи Пітера, а з обкраденого Дагестану. Проблему вже не вийде замовчати. Інязор ерзянського народу Сиресь Боляєнь порушив питання етноциду з високої трибуни ООН.


Виступаючи у складі делегації України, він публічно звинуватив москву в навмисному доведенні до занепаду національних республік та місць компактного проживання корінних народів в рф. Не маючи інших альтернатив, місцева молодь рятується від злиднів підписанням контракту на службу в армії та поліції.

«Поки ми обговорюємо мандат Форуму, кремль відправляє представників мого та інших корінних народів росії знищувати Україну. росія не визнає Декларацію ООН про права корінних народів. А риторику про захист меншин використовує лише для загарбання чужих земель. росія давно не є федерацією, а тюрмою народів, в якій вже дев’ятий рік утримує також мільйони громадян України. Російські окупанти вбивають українців, але і самі несуть великі втрати. Частка представників корінних народів росії у загальному числі загиблих інтервентів непропорційна висока. Вона значно перевищує частку цих народів у структурі населення росії. На це вказують як офіційна російська статистика, так і російські вчені, зокрема Алєксєй Малашенко та Ахмет Ярликапов», – зазначив Сиресь Боляєнь на 21-й сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів.

Він підкреслив, що регіонами-лідерами за кількістю загиблих військових на тисячу населення є Північна Осетія, Бурятія, Тува, Дагестан, Інгушетія, Чукотка та регіон Ідель-Урал.

Сиресь Боляєнь народився і тривалий час проживав у Республіці Мордовія (рф). Він відомий як ерзянський поет і перекладач, активіст національного руху. Нині мешкає в Україні. У зв’язку зі своєю політичною діяльністю активіст не має змоги повернутися на Батьківщину. Влітку 2019 року під час Раскень Озкс (родового моління ерзян) у Мордовії Боляєнь був заочно обраний Інязором (верховним старійшиною) ерзянського народу.

Лідер ерзянського національного руху відомий не лише своєю антиімперською позицією, але й тим, що воює у складі ЗСУ проти російських окупантів на чолі групи ерзянських добровольців. Він є також співзасновником руху «Вільний Ідель-Урал», що виступає за вихід шести республік Поволжя (Башкортостан, Татарстан, Чувашія, Мордовія, Марій Ел та Удмуртія) зі складу рф та створення конфедерації Ідель-Урал.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення зс рф на територію України (24.02.2022) низка національних рухів поневолених москвою народів публічно виступили проти війни і закликали своїх співвітчизників не брати участі у бойових діях проти України. Серед них – представники чеченського, калмицького, бурятського, башкирського, ерзянського, татарського національних рухів, а також лідери кількох малочисельних корінних народів Півночі росії.

Джерело: idel-ural.org

Сиресь Боляєнь. Фото idel-ural.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.