З мораллю або без моралі

 
31 березня в Києві у Центрі практичної філософії відбулося організаційне засідання рейтинг-проекту «Моральні авторитети Сучасної України», яке ініціювали засновники рейтингу голова Громадської Ради України Валентин Халецький, координатор on-linе проекту «Конфлікти і закони» Оксана Котомкіна, заступник директора компанії «Research&Branding» Сергій Слинько та в якому взяли участь представники громадських організацій та їх об’єднань: Андрій Меліков-Колчак – Міжнародна Асоціація Слов’янського Єднання ім. П.А. Столипіна; Василь Кузьменко – Українська асоціація науковців і викладачів; Анатолій Тишкевич – Міжнародний Союз робітників Чорнобилю; Олена Билінська – голова Київського Маршу Невдоволених та інші.
 
Як повідомили організатори заходу, поява рейтинг-проекту «Моральні авторитети Сучасної України» викликана тим, що крім нівелювання моральних цінностей, за останні роки в Україні відбулося нівелювання й моральних авторитетів. За даними досліджень Інституту соціології НАНУ, лише 6,6% опитаних вважають, що наш час є часом моральних авторитетів, натомість часом шахраїв його вважають 37%, часом пристосуванців – 29,6%. Як бачимо, моральні авторитети не є надто популярними в українському суспільстві, вони, так би мовити, не на часі.
 
Проблеми захисту суспільної моралі та духовності в державі неможливо розв'язати зусиллями Національної експертної комісії з питань захисту моралі, бо її діяльність спрямована виключно на нерозповсюдження продукції, яка містить ознаки порнографії, ксенофобії та пропаганди війни. Тому для вирішення цих питань потрібна громадська ініціатива, асоціації конструктивних людей, допомога індивідуальних моральних авторитетів.
 
За ініціативи Громадської Ради України розпочате формування Національного комітету захисту моралі, який має реагувати на всі прояви аморальності в суспільстві, даючи їм широкий громадський розголос та громадську оцінку. Перш за все це стосується державних службовців та осіб, які клятвено зобов’язалися перед суспільством бути взірцем моральної поведінки. До них відноситься Президент України, Народні депутати України, судді, працівники правоохоронних органів та прокуратури, військовослужбовці, лікарі та інші слуги народу на всеукраїнському та місцевому рівні. До участі в формуванні комітету були запрошені всі вищезгадані обов’язкові представники влади та інших сфер людського життя. Але питання моралі залишилися практично поза їх увагою…
 
Громадська Рада України разом з партнерами ініціювала проведення Всеукраїнського рейтингового проекту «Моральні авторитети сучасної України», який стартує у квітні місяці соціологічним дослідженням по всій території країни та який націлений на вияв особистостей, чия життєдіяльність являє собою взірець моральної поведінки. Саме ці особистості і повинні увійти в Національний комітет захисту моралі для його авторитетної діяльності.
 
«Моральні авторитети сучасної України » – принципово новий для українського суспільного і МЕДІА-простору рейтинг-проект, який поєднує у собі соціологічне дослідження, інформаційну компанію, телевізійну програму з інтерактивним опитуванням телеглядачів, а в міжпрограмний період – інших громадян України щодо місця й ролі моральних авторитетів - видатних державних і політичних діячів, військових, художників, учених, спортсменів, релігійних та громадських діячів, письменників, викладачів, батьків, знайомих тощо у їх особистому житті та у сучасному житті суспільства, держави, країни.
 
Формат не має аналогів і створюється виключно на основі вітчизняних пропозицій його зацікавлених учасників, партнерів та фахівців. Успішність рейтинг-проекту забезпечується питомою потребою моральних орієнтирів в прагматичному сучасному середовищі для формування на визнаних народом взірцях моральної життєдіяльності нової української еліти.
 
В Україні рейтинг-проект має стати резонансною подією загальнонаціонального масштабу та викликати чимало гострих дискусій із приводу того, кого саме слід вважати  моральними авторитетами сучасності.
 
Не можна забувати, що нація, яка позбавлена морального імператива, приречена на постійні невдачі, поразки та навіть втрату державної незалежності!
 
Валя ЯНКО, письменник
 


Коментарі

  +0 #1 Valex 2 апр. 2010 г., 19:00:39
Проект, безусловно, очень интересный, а главное необходимый в наше смутное время жизни "по понятиям". Хотелось бы, прежде всего, услышать от инициаторов по каким критериям будут выбираться эти самые моральные авторитеты. Valex, читатель
  +0 #2 Староста 3 апр. 2010 г., 08:49:36
Мораль- это мера общественного добра, поэтому критерии: доброта. порядочность, справедливость. А вот какие критерии для себя выберут респонденты опросов? Разные, но в одном сходятся експерты, а именно в том, что ложь является всеобщим критерием аморальности. Именно этот критерий будет основным в деятельности нацкомитета защиты морали в применении к госслужащим и депутатам, которые клятвенно присягались быть моральными образцами, а на деле все оказалось наоборот. "Моральная инквизиция", способствующая моральному очищению общества - это первооснова качественного изменения общества, государства, индивида.
  +0 #3 душа 3 апр. 2010 г., 11:28:54
Мораль -это хорошо. Но давайте без крайностей. А то выходит, что моралисты (которые себе-то ни в чем не оказывают) начинают конролировать других. Так вот, общесвенная мораль это: не лги, не воруй, не прилюбодейсвуй, не учи своим принцыпам другого. А то, что делает Костицкий, и чему хотите делать вы - это как раз и аморально
  +0 #4 Староста 3 апр. 2010 г., 14:38:27
Так вот "не лги" и есть мера, которая позволяет начать процесс очищения с тех, кто уже поклялся не смоторя на постулат "не клянись". Коль клятвенно присягнул, так неси свой крест и отвечай "за базар". Ибо все тайное станет явным, а мы только поможем распознать вранье и дать ему общественную оценку. Ибо глас народа, как известно, глас Божий. Как поступит со лжецом власть - это ей и считается. Наше дело предупредить народ о лжеце кем бы он ни был.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.