Керівник апарату ВР В.Зайчук прагне розправитися з журналістами

jurnalisty vr

 
Незалежна медіа-профспілці України вважає, що керівник апарату Верховної Ради В.Зайчук намагається зробити безпрецедентний крок для придушення свободи слова в Україні, а саме – позбавити акредитації двох журналістів.


НМПУ стало відомо, що керівник прес-служби Верховної Ради В. Шведова на виконання доручення керівника апарату Верховної Ради В.Зайчука звернулася до парламентського комітету з питань свободи слова та інформації з пропозицією розглянути доцільність акредитації журналістів Сергія Лещенка та Мустафи Наєма через нібито інцидент, який стався у ВР 2 жовтня нинішнього року.

Того дня згадані та інші журналісти розмістили плакат у ложі преси з протестом проти ухвалення парламентом так званого закону про наклеп. В. Зайчук стверджує, що журналісти систематично порушують умови загального режиму роботи парламенту та ігнорують «законні вимоги комендатури щодо припинення цих порушень».

НМПУ наголошує, що нема підстав для позбавлення журналістів акредитації, які виписані в частині 7-й статті 26 Закону України «Про інформацію». Звинувачення у систематичному порушенні умов загального режиму роботи парламенту не мають під собою підстав, оскільки пан Зайчук не навів таких фактів, крім одного.

Наведений ним факт також неможливо визнати порушенням, оскільки судова практика визнає грубим порушенням випадки, коли дії звинувачених осіб відзначаються особливим цинізмом, зухвалим неприйняттям моральних засад суспільства.

Висловлення журналістами своєї позиції щодо зухвалої та цинічної спроби народних депутатів парламенту обмежити права громадян на критику у вигляді кримінального покарання за наклеп не порушувало норми моралі і не заважало членам парламенту виконувати свої службові обов’язки.

НМПУ вважає, що у випадку позбавлення акредитації двох журналістів буде створено вкрай небезпечний прецедент. Фактично буде здійснено розправу над критично налаштованими журналістами. Апарат парламенту покаже суспільству, що він може покарати тих журналістів, які критикують владу, дасть зрозуміти працівникам ЗМІ, що вони мають бути лояльними до влади. Таким чином примусить ЗМІ вдаватися до самоцензури.

Медіа-профспілка закликає В.Зайчука відмовитися від такого кроку. Крім того, вона закликає своїх членів у журналістів висловити свою солідарність проти спроб позбавлення колег акредитації. Бо наступним може стати будь-хто інший, хто не сподобається якомусь депутату або керівнику апарату ВР.

«Автор такої пропозиції, - каже голова НМПУ Юрій Луканов, - ризикує опинитися в списку найбільш небезпечних ворогів преси. Не дуже почесна роль для працівника установи, яка покликана забезпечувати плюралізм і свободу висловлювань», повідомляє прес-служба Медіа-профспілки.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.