Конституція України не містить положень про імперативний мандат – Микола Оніщук

onischuk assambleya

 
Підстави для припинення повноважень нардепів визначаються Конституцією і не можуть бути предметом законодавчого регулювання, коментує Микола Оніщук законодавчу ініціативу В. Олійника.


Як відомо, народний депутат (фракція Партії Регіонів) В. Олійник зареєстрував у ВР законопроект, яким пропонується запровадити механізм відкликання народного депутата. Зокрема, автор пропонує наділити правом порушувати питання про відкликання народного депутата голову Верховної Ради України за власною ініціативою або на вимогу не менше 226 народних депутатів України, а також за письмовою вимогою 10% виборців від їх загальної кількості у відповідному мажоритарному округу, зібраних за процедурою, встановленою законом.

У зв’язку з цим та в світлі нещодавньої дискусії про рішення ВАСУ щодо дострокового припинення повноважень народних депутатів, президент Інституту правової політики Микола Оніщук зауважив, що підстави для припинення повноважень нардепів визначаються виключно Конституцією і не можуть бути предметом законодавчого регулювання.

Екс-міністр юстиції нагадав, що Венеційська комісія неодноразово вказувала Україні на необхідність конституційного забезпечення вільного (неімперативного) мандату народного депутата. «Більше того, чинна Конституція не містить положень, які б дозволяли вважати депутатський мандат імперативним, тобто визначали пряму юридичну залежність народного депутата від виборців та право останніх на його відкликання. Це було характерно для радянської системи представницьких органів», - додав Микола Оніщук.

В той же час, експерт відзначив, що питання політичної відповідальності народного депутата має вирішуватись через забезпечення належного виконання ним взятих на себе політичних зобов’язань перед партією та фракцією. Шлях до цього – запровадження системи виборів з відкритими партійними регіональними списками, повідомляє прес-служба Інституту правової політики.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.