​Помилкові «контрабандисти» та «злодії в законі»

У п’ятницю секретар РНБО Данілов повідомив про те, що весною цього року РНБО помилково застосувала санкції стосовно 108 осіб – як до контрабандистів та «злодіїв у законі». «Була свідома чи не свідома помилка відносно 108 людей, яку ми вже виправили» – сказав секретар РНБО, додавши, що 8 посадовців МВС, причетних до складання цього санкційного списку, вже покарані.


Сказав, як про звичайну буденну річ – ну що, ну просто помилилися.

Насправді ж – це екстраординарна подія, яка у правовій державі має потягнути серйозні правові та політичні наслідки. Бо вона наочно вказує на величезні проблеми у функціонуванні державної влади, ігнорування найвищими посадовцями конституційних засад діяльності державних органів, політичну свавільність, яка стає нормою.

Ця «помилка» продемонструвала не лише сутність санкційної діяльності РНБО, але роль РНБО у реалізації державної політики взагалі. Вона показала, що РНБО, яка де-факто підмінила собою усі правоохоронні органи і суди, може приймати надважливі для держави рішення похапцем, без глибокого аналізу питання, без належної доказової бази, без наявності правових підстав. До правової сумнівності такої санкційної діяльності РНБО в принципі (що я вже предметно аргументував раніше) додалось очевидне її використання не за конституційним призначенням – у політико-приватних інтересах.

Санкційна діяльність РНБО, якою захопилось політичне керівництво держави, дискредитувала РНБО як координаційний орган з питань національної безпеки і оборони при Президентові України. У контексті поточної суспільно-політичної ситуації РНБО виглядає такою собі VIP піар-компанією, яка, на замовлення політичного керівництва, продукує потрібний йому піар-продукт – «дає» електорату споживати те, що йому подобається і що він хоче почути від влади. Виходячи з виявленої «помилки» (а скільки таких «помилок» поки що залишається «поза кадром»?), діяльність РНБО стає небезпечною для країни.

«Свідома чи не свідома помилка» РНБО констатувала її (РНБО) безвідповідальність. Обмеження та/або позбавлення певних, у т. ч. конституційних прав (а саме до цього зводиться суть санкцій) було застосовано до 108 осіб безпідставно.

Проявлена РНБО безвідповідальність має потягнути за собою відповідальність тих, хто допустив таку безвідповідальність. Покарати «стрілочників» з МВС, про що поспішив повідомити Данілов, – це, безумовно, круто! Але не вони ухвалювали рішення про санкції.

Матеріали до засідання РНБО готувались апаратом РНБО, який очолює секретар РНБО. Він же погоджує проект рішень з президентом, який є головою РНБО, і дає «добро» на роздачу матеріалів членам РНБО. Тому у цій «помилці», яка насправді є не помилкою, а закономірним результатом свавільної діяльності РНБО, основна вина лежить на секретареві РНБО Данілові.

Доля відповідальності лежить на кожному членові РНБО, які без належного розгляду питання (не виключено, що взагалі без його розгляду) та за відсутності правових підстав ухвалили рішення про обмеження/позбавлення прав 108 громадян. Члени РНБО – це не статисти, які за командою піднімають руки за будь-яке пропоноване рішення. За своїм статусом (до складу РНБО, крім президента і секретаря РНБО, входять голова Верховної Ради, прем’єр-міністр, голова СБУ, Генеральний прокурор, голова Служби зовнішньої розвідки, міністри оборони, внутрішніх справ, закордонних справ, енергетики, фінансів, економіки, у справах ветеранів, з питань стратегічних галузей промисловості, цифрової трансформації, європейської та євроатлантичної інтеграції, з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, голова Нацбанку, голова Держфінмоніторінгу, головнокомандувач ЗСУ, президент НАН України, керівник офісу президента) члени РНБО – відповідальні державні посадовці. Не можуть вони просто «кивати» (шляхом підняття рук) за істотне обмеження прав і свобод, за фактичне визнання осіб контрабандистами чи «злодіями у законі». Якщо вони це робили без належних підстав (а цей факт по суті визнав Данілов), то чи можуть вони бути у складі РНБО і взагалі займати відповідальні державні посади? Якщо сьогодні вони проголосували за очевидно неправове рішення, то де гарантії, що завтра за командою вони не проголосують за будь-яке антидержавне рішення?

Політичну відповідальність за «помилку стосовно 108 осіб», яка призвела до обмеження/позбавлення їхніх конституційних прав, має взяти на себе президент – він є головою РНБО, він своїми указами вводить у дію її рішення. Перше, що слід зробити, припинити використовувати РНБО всупереч її конституційному призначенню.

У правовій державі такі «помилки» мають обов’язково стати предметом юридичного розгляду – правоохоронних органів та суду. Питання у тому, хто забезпечить такий об’єктивний розгляд, якщо генеральний прокурор, голова СБУ та інші силовики є членами РНБО і брали участь у прийнятті рішення, яке сьогодні назвали «помилкою».

Якщо нічого цього не відбудеться, а все обмежиться покаранням «стрілочників» з МВС, то це означатиме, що практика ухвалення свавільних рішень є державною політикою і вона буде продовжена.

Віктор Трепак, fafcebook.com

Олексій Данілов. Фото dw.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.