​Скарга по колу: YouControl подав у НАБУ скаргу на прокурора та слідчого, звідки вона потрапила до ГПУ та СБУ

Юристи компанії YouControl скерували заяву про злочин (зловживання владою або службовим становищем) у Національне антикорупційне бюро. Вона стосується невиконання слідчим СБУ Денисом Мазурковим та прокурором ГПУ Олесею Скрипник семи судових ухвал щодо повернення коштів, незаконно вилучених під час обшуків СБУ у березні 2017 року. Цю заяву без розгляду перенаправили в ГПУ, а звідти в СБУ. Коло замкнулось. Однак, юристи YouControl звернулись до суду, який зобов’язав правоохоронців НАБУ внести заяву в їх реєстр та почати досудове розслідування.


Про це інформує прес-служба компанії YouControl.

Як вже повідомляли раніше, слідчий СБУ Денис Мазурков та прокурор ГПУ Олеся Скрипник ігнорують судові ухвали щодо повернення коштів, незаконно вилучених під час обшуків СБУ у березні 2017 року. У зв’язку з цими порушеннями юристи компанії YouControl звернулись у Національне антикорупційне бюро із скаргою за статтею 364 (зловживання владою або службовим становищем), що стосується невиконання 7 (!) судових ухвал.

Правоохоронці НАБУ направили цю заяву в ГПУ для проведення перевірки правомірності дій відповідних посадових осіб. У відповіді на запит НАБУ пояснила свої дії:

«За результатами розгляду в межах компетенції вказаної заяви підрозділом детективів встановлено, що в заяві не викладено об’єктивних даних, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності детективів НАБУ».

Однак, діяти подібним чином НАБУ могло, якщо б це було звичайним зверненням громадян. Закон «Про звернення громадян» не поширюється на порядок розгляду заяв, встановлений кримінальним процесуальним законодавством для розгляду заяв про вчинення кримінальних правопорушень.

А ось ст.214 КПК України гарантує: «Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення..., що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань».

Зрештою зазначена заява потрапила до прокурора ГПУ О. Скрипник, а від неї до слідчого відділу СБУ. Тобто заяву про злочин отримали ті, хто фактично й порушує закон, що заборонено навіть законодавством про звернення громадян.

«Ми написали скаргу у НАБУ, бо вважаємо, що злісне ігнорування ухвал суду про повернення коштів з боку прокурора ГПУ та слідчого СБУ є тиском на компанію та на моїх родичів, у яких незаконно забрали гроші. Однак, отримав лист з ГПУ за підписом Олесі Скрипник, на яку ми й написали скаргу, що нашу заяву, яка до неї надійшла з НАБУ, вона направляє до СБУ для «організації розгляду щодо можливих неправомірних дій співробітників СБУ» і що про наслідки розгляду мене проінформують у визначений законом строк. Тобто люди, які ігнорують закон і на яких ми скаржились ‒ самі себе перевірятимуть?» ‒ дивується Сергій Мільман, директор компанії YouControl.

Юристи YouControl звернулись до суду з приводу невиконання правоохоронцями НАБУ службових обов’язків. 29 грудня суддя Солом’янського суду О. Букіна винесла рішення зобов’язати правоохоронців НАБУ внести заяву у ЄРДР.

«Ми спеціально звернулись до НАБУ в рамках їхньої підслідності. На сайті НАБУ чітко визначено, що 364 стаття, а саме: зловживання владою та службовим становищем є в рамках їхньої підслідності, так само, як і прокурори та слідчі ГПУ (крім Спеціалізованої прокуратури). Тому ми вважаємо, що НАБУ, відповідно до ст.214 КПК України, має внести відомості у заяві до ЄРДР та почати досудове розслідування. З дня на день ми очікуємо отримати письмове підтвердження про початок процесу та сподіваємось на його об’єктивний результат», ‒ каже Данило Глоба, адвокат, заступник директора з правових питань компанії YouControl.

Нагадаємо, нещодавно мало бути чергове засідання щодо вирішення долі вилучених грошей, але суд перенесли на 17 січня.

Фото pero.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.