Інколи суд дослуховується до закону та здорового глузду

 
Бути суддею в Україні стає дедалі важче. І не тому, що для отримання звання судді треба викласти чималеньку суму, а потому не лише її відробити, а ще й заробити на подальше життя. Проблема полягає у тому, що судді ще й треба чітко усвідомлювати: чи перетворюватись йому на стовідсоткового кишенькового цуцика, чи все ж, хоча б періодично, йти за покликом Феміди і, дотримуючись закону, не піддаватись на шантаж з боку політиків, чи острах перед Вищою радою юстиції. А так нелегко зробити вибір між „розумними” та „красивими”, позаяк і перший і другий варіанти можуть призвести до втрати такого вигідного статусу судді.
 
 
Тож, втрапивши до судової зали, де слухалась апеляція Печерської прокуратури і голови Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури (а також члена Вищої ради Юстиції) Володимира Висоцького на постанову Печерського районного суду м. Києва, яким задоволено скаргу адвоката Наталії Пліси на постанову Печерської райпрокуратури, якою, у свою чергу, було відмовлено в порушенні кримінальної справи стосовно Висоцького В.І. за завідомо неправдиве повідомлення про злочин і втручання в адвокатську діяльність, обіцяла бути цікавою хоча б тому, що судді чудово усвідомлювали, що за обома апеляціями (які суперечать одна одній) стоять особи, які реально можуть впливати на їхнє подальше існування в структурі суддівської системи.
 
Розуміла це і прокурор, яка, коли представник Наталії Пліси надавав тлумачення суддям з приводу подання до суду пояснення-заперечення, вирішила в його промову вставити і свої п’ять копійок, звернувшись до нього зі своїми зауваженнями. Хоча (і це зрозуміло) вона чудово знає, як повинно відбуватись слухання справи. А тому, коли адвокат Циганков взяв довготривалу паузу, даючи їй зрозуміти неналежність такої поведінки, одразу ж стихла і на мигах внесла ясність в ситуацію, пояснивши, що таки осмислила помилковість власної поведінки.
 
Переглянути відео: 
 
 
 
Поважний суд уважно вислухав доповідача, прокурора, а потому пішов до нарадчої кімнати. Коли, повернувшись, виніс свій вердикт, стало зрозумілим, що судді, зважаючи на усі викладені у поясненні-запереченні доводи, винесли ухвалу, якою постановляли залишення Постанови Печерського районного суду м.Києва від 26.01.2010р. без змін, а обидві апеляції - без задоволення.
 
Звісно, що подібна ухвала не сподобається ані голові Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури, ані прокуратурі, оскільки остання тепер муситиме проводити перевірку за усіма правилами, не відмахуючись від заяви про злочин. Але подібний розвиток подій зацікавленим особам не потрібен. Тож як прокуратура викручуватиметься з цієї ситуації, передбачити важко. В будь-якому разі (зважаючи на певні абсурдності в обох апеляціях), суд і не міг прийняти іншого рішення, позаяк на тлі усіх фактів подібна ухвала є логічною.
 
Переглянути відео:
 
 
Що ж, цього разу суд не скомпрометував Феміду. Та все ж певну стурбованість викликає той факт, що нині у правила Феміди втручається політика, а також бажання деяких високопосадовців контролювати діяльність прокуратури та адвокатів. А зважаючи на те, що самі політики без будь-яких зайвих клопотів ігнорують Основний закон України, то усі, хто грає під їхню дудку, беруть з них беззаперечний приклад щодо нівелювання законів як таких, а отже, якщо подібне свавілля не зупиняти, то Україні не потрібні будуть ані кодекси, ані закони, ані адвокати. Все вирішуватиметься розчерком пера зацікавленої особи. А це вже не має жодного відношення до верховенство права.
 
Оксана КОТОМКІНА
 


Коментарі

  +0 #1 Валерий Литвиненко 13 мар. 2010 г., 19:56:35
Заинтересовала меня вся эта ситуация. ВККА при КМУ, согласно госкомстата Украины, государственная организация. В.И. Высоцкий, председатель ВККА, получает зарплату из бюджета, то есть является госслужащим. 2.11.09 г. Пятый съезд адвокатов Украины госулужащих В.И. Высоцкого и Гос. служ. 1 ранга Изовиту выдвигает от АДВОКАТСКОГО КОРПУСА (?) в ВСЮ. Согласно ЗУ "О ВСЮ" избирают - адвокатов... Правда, интересно?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.