Суд над Луценко – черговий виток печерського безправ’я

Сьогодні о 9.30 ранку Печерський районний суд м. Києва у складі трьох суддів під головуванням Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що на минулому засіданні сторона обвинувачення у складі трьох прокурорів дочитала обвинувальний висновок. Окрім того, були оголошені цивільні позови від МВС та Пенсійного фонду.
 
У відповідь адвокат Луценка Олексій Баганець заявив два клопотання по справі згідно статті 266 КПК про витребування нових доказів.
 
Так, щодо цивільного позову МВС О.Баганець заявив клопотання:
 
- Про витребування з МВС про посадові особи, задіяні у кримінальній справі, їх посадові обов’язки та повний перелік таких осіб.
 
- Положення про структурні підрозділи МВС.
 
- Відомчі нормативні документи, посилання на які згадується у справі.
 
Друге клопотання – щодо Пенсійного фонду про витребування додаткових матеріалів по справі.
 
- Про витребування з Головного управління ПФ в м. Києві списку всіх посадових осіб, загаданих у матеріалах справи, та їх функціональні обов’язки.
 
- Про структурні підрозділи Пенсійного фонду України, згадані у справі.
 
Суддя С.Вовк запропонував розглянути вищезазначені подання на нинішньому судовому засіданні.
 
Окрім того, суддя Вовк має надати слово і Юрію Луценку для виголошення його заяви та ряду клопотань, підготовлених раніше.
 
09:45 Тимошенко і Луценка привезли в одному автозаку
 
Екс-прем'єра Юлiю Тимошенко й екс-главу МВС Юрiя Луценка до Печерського суду привезли в одному автомобiлi для перевезення в'язнiв.
 
"Нас привезли разом", - сказав Луценко журналiстам перед судовим засiданням у понедiлок, повідомляє Інтерфакс-Україна.
 
За його словами, їх привезли близько 7 години ранку.
 
10:10 Луценко: Арешт Тимошенко - це цинічний виклик законодавству
 
Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає незаконним рішення Печерського районного суду Києва про арешт екс-прем'єра Юлії Тимошенко.
 
Про це він сказав журналістам, повідомляють Українські новини.
 
"Я особисто розглядаю рішення про арешт Тимошенко з боку (судді) Кірєєва як цинічний виклик українському законодавству, оскільки жодною статтею не передбачений арешт за будь-які висловлювання, навіть дії, які були зроблені в суді - тобто будь-які образи, запізнення й інше", - сказав Луценко.
 
Крім того, він вважає надмірною кількість міліції біля Печерського райсуду і Лук'янівського слідчого ізолятора.
 
"Таке відчуття, що злочинці можуть почуватися абсолютно вільно, оскільки всі сили стягнуті сюди і під СІЗО", - сказав екс-міністр.
 
10:31 Луценко знає, що через нього і Тимошенко стали грабувати інкасаторів
 
Юрій Луценко називає арешт Юлії Тимошенко цинічним викликом українському законодавству.
 
Про це він заявив в інтерв'ю журналістам, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.
 
"Я розцінюю арешт Тимошенко з боку недолітка Кірєєва як цинічний виклик українському законодавству, тому що жодною статтею Кримінально-процесуального Кодексу не передбачено арешт за будь-які висловлювання або навіть дії підсудного в суді", - сказав Луценко.
 
"Які завгодно образи, про які віщає старий козел любитель капусти, запізнення не є такими підставами", - заявив він.
 
Екс-міністр також підкреслив, що Тимошенко перебувала на підписці про невиїзд і у відповідній статті зазначено, що цей запобіжний захід може бути змінений на більш суворий тільки в одному випадку - при втечі або спробі втечі.
 
"Ми розуміємо, що Кірєєв - маріонетка. Фактично рішення про арешт Тимошенко приймалося Януковичем. Я розглядаю це як виклик українському суспільству", - сказав він.
 
Луценко зазначив, що справа не тільки в тому, що Тимошенко - колишній прем'єр-міністр, а він колишній міністр внутрішніх справ.
 
"Мова йде про те, що сьогодні у в'язниці за вказівкою Януковича знаходяться два лідери двох парламентських політичних сил, які на останніх виборах в Раду набрали більшість і відсторонили від влади прем'єра Януковича", - сказав політик.
 
Луценко підкреслив, що таким чином Янукович позбувся необхідності політичної конкуренції в країні.
 
Також, за його словами, грабувати інкасаторів без проблем почали тому, що вся міліція охороняє Тимошенко і Луценко.
 
"Я порівняв кількість міліції, яка було на моїх процесах, і зараз, і можу сказати, що недарма почали грабувати інкасаторів без жодних проблем, оскільки вся міліція стягнута під Лук'янівське СІЗО і Печерський суд", - сказав екс-міністр.
 
"Я не перебільшую. Я просто бачу, скільки підрозділів задіяні в цій операції", - зазначив Луценко.
 
11:04 Луценко хоче посадити біля себе прокурорів
 
Юрій Луценко знову просить призначити його захисником депутата Геннадія Москаля і наполягає на арешті прокурорів за запізнення.
 
Про це він заявив в ході судового засідання, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.
 
Луценко вважає неможливим його допит за відсутності адвокатів Олексія Баганця та Анатолія Каленюка, і якщо суд не прийме до уваги його позицію, буде вважати незаконними дії після розгляду клопотання.
 
Він також підкреслив, що пропонує за зрив судового засідання обрати прокурорам, які запізнилися на засідання, запобіжний захід у вигляді арешту "за неявку до суду в призначений час".
 
"Тут місця багато", - зазначив Луценко, показавши на свою лаву.
 
Суддя Сергій Вовк зазначив, що вважає за можливе продовжити судове засідання, оскільки у підсудного є можливість заміни адвоката.
 
Луценко тут же відреагував на це і запропонував у зв'язку з відсутністю Баганця призначити його захисником Геннадія Москаля, у якого є для цього всі необхідні повноваження, у тому числі доручення "Народної самооборони" захищати інтереси Луценка в суді.
 
При цьому він підкреслив, що на даний момент у Москаля немає статусу свідка.
 
Прокурори звернули увагу на те, що аналогічні клопотання вже розглядалися судом і були відхилені. Луценко нагадав їм про те, що клопотання не відхилялися, а були відкладені як передчасно заявлені.
 
Тепер, за словами Луценка, саме час таке клопотання розглянути.
 
Суд пішов в нарадчу кімнату, щоб розглянути клопотання про допуск Москаля в якості захисника.
 
11:47 Вовк знову не пропустив Москаля
 
Суддя Сергій Вовк відхилив клопотання Юрія Луценка про притягнення депутата Геннадія Москаля в якості захисника.
 
Як повідомляє ЛІГАБізнесІнформ, про таке рішення суддя заявив після перерви.
 
Вовк зазначив, що клопотання про залучення Москаля є передчасно заявленим.
 
Зокрема, суддя нагадав про клопотання прокурорів, в якому вони просять залучити Москаля в якості свідка.
 
За його словами, дане клопотання відкладено судом, і задоволення клопотання Луценка зробить неможливим розгляд прохання прокурорів.
 
А захисником, згідно Кримінально-процесуального кодексу, не може бути людина, яка є свідком у справі.
 
11:57 Луценко вимагає заарештувати Кузьміна
 
Юрій Луценко наполягає на арешті першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна. Про це він заявив сьогодні, озвучуючи в суді свою заяву про скоєння злочину.
 
Луценко нагадав, що 21 липня на брифінгу Кузьмін, пояснюючи журналістам особисту зацікавленість Юрія Луценка у наданні квартири його водієві Леоніду Приступлюку, заявив, що Луценко прописався в цій квартирі, та допустив при цьому іронію з приводу того, що двоє дорослих чоловіків проживають разом в однокімнатній квартирі.
 
Луценко заочно нагадав Кузьміну, що інститут прописки в Україні скасовано більше п'яти років тому, і в даний час існує лише реєстрація для громадян. Він також підкреслив, що у своєму виступі на брифінгу Кузьмін розголосив дані досудового слідства, які не доведені в суді.
 
Луценко попросив розглянути дану заяву про злочин або направити її за призначенням.
 
У той же час він підкреслив, що готовий забрати свою заяву, якщо Кузьмін вийде зі складу Вищої ради юстиції.
 
Прокурори підтримали дану заяву Луценка і суд, порадившись на місці, прийняв рішення направити дану заяву за належністю до Генпрокурора України.
 
12:35 Суд не дозволив Луценку зніматися на відео
 
Печерський районний суд Києва відмовився задовольнити клопотання Юрія Луценка, який просив дозволити фото-і відеозйомку його допиту в суді.
 
Таке рішення оголосив головуючий суддя Сергій Вовк, пояснивши це тим, що питання про дозвіл відео-і фотофіксації вже вирішувалося судом.
 
Також він прийняв рішення звернутися до Державної судової адміністрації, щоб забезпечити відповідні умови для стоячих в залі людей.
 
Перед цим Луценко попросив суд забезпечити нормальні умови для всіх присутніх в залі, оскільки в ньому тільки 3 стільці для представників преси, а також інших осіб, які не беруть участь в процесі.
 
Адвокат Фомін, коментуючи відмову суду дозволити відеозйомку допиту його підзахисного, наголосив, що в радянські часи славновідомий Генпрокурор СРСР А.Вишинський любив показові процеси при Сталіні. Нинішня влада настільки боїться правди, що забороняє все, зазначив Фомін.
 
Як повідомлялося, 14 липня Печерський райсуд заборонив фото-, аудіо-та відеофіксацію розгляду справи Луценка до оголошення вироку.
 
12:40 Суд пішов думати про зміну запобіжного заходу
 
Адвокати екс-міністра Юрія Луценка подали клопотання про зміну запобіжного заходу на інший, не пов'язаний із утриманням під вартою.
Сам Юрій Луценко наголосив, що вчора відзначив сумний ювілей - 225 днів перебування за гратами за надуманими звинуваченнями Генпрокуратури.
«Вже 225 днів, як я позбавлений права спілкуватися з дружиною, дітьми, друзями. Чому ви позбавляєте мене елементарного права дати покази перед всією країною… Елементарного права голосу?...», - сказав Луценко.
«Це Тимошенко позбавлена права захисту, але до нас ще, до першого поверху (справа Тимошенко розглядається в залі судових засідань, який знаходиться на другому поверсі), диктатура ще ж не доповзла. Не допустіть цього», - зазначив він, звертаючись до судді Вовка.
14:05 Суд відомив Луценку у зміні запобіжного заходу
 
Після більш як півторагодинної наради суд виніс рішення відмовити Юрію Луценку у зміні запобіжного заходу на інший, не пов'язаний із утриманням під вартою.
Адвокати Ю.Луценка заявили клопотання про витребування низки документів з МВС для визначення мотивів міністра внутрішніх справ Юрія Луценка при підписанні нарахування стажу водієві Л.Приступлюку, а також витребувати з Генпрокуратури копії листів МВС на Кабінет міністрів України про зарахування стажу Л.Приступлюку.
За словами адвокатів, вказані документи слугуватимуть доказами при допиті Юрія Луценка.
Порадившись на місці, суд задовольнив дане клопотання частково.
Адвокати нагадали, що зверталися до суду із клопотанням про відправлення кримінальної справи на дорозслідування, але їм було відмовлено у задоволенні даного клопотання.
Натомість адвокати наголосили, що вимагатимуть виправдання їхнього підзахисного або ж пом'якшення йому покарання через ряд фактів.
Зокрема, наразі адвокат зачитує інформацію про аналогічне нарахування стажу співробітникам міліції, як і водію Приступлюку. Це - 13 аналогічних листів міністрів внутрішніх справ М.Білоконя та В.Цушка до прем'єр-міністра Азарова.
Адвокат сказав, що така практика існувала і у 2004-му, і у 2007-му роках, тому просить витребувати з МВС та приєднати до матеріалів справи дозволи керівників Кабміну та документи з МВС по вказаним особам, а також з Пенсійного фонду, до якого вже було подано документи адвокатським об’єднанням.
Юрій Луценко, у свою чергу, наголосив, що відмова прокурорів у витребуванні зазначених документів говорить лише про одне – «у суді чиниться фарс».
Порадившись на місці, суд задовольнив дане клопотання частково, оскільки вважає його заявленим не на часі.
15:05 Починається допит Юрія Луценка!
Суддя Вовк зачитав підсудним квінтесенцію того, в чому їх звинувачують. Текст умістився на одну сторінку друкованого тексту.
Юрій Луценко у відповідь заявив клопотання про ряд запитань до прокурорів. Нажаль, поки що на жодне з них вони не відповіли, ухиляючись від прямої відповіді Луценка: «Чи гарантовано вони довели винуватість Луценка?»
Під стенограму суду наразі відбувається допит прокурорів Юрієм Луценком. На жодне із запитань вони не дають взагалі ніякої відповіді.
Ю.Луценко, наприклад, запитав про факт «нібито його злочинної змови у лютому 2005 року із водієм у невстановленому слідством місці для розкрадання бюджетних коштів». На запитання Луценка «чи є доведення цього факту у матеріалах кримінальної справи» прокурори мовчки сидять, опустивши очі вниз.
Юрій Луценко після спроби отримати хоча б одну відповідь від трьох прокурорів заявив відвід даному складу представників прокуратури через недостатню кваліфікованість останніх для підтримання обвинувачення у суді.
Ю.Луценко звернувся до судді Вовка з риторичним запитанням: як той буде співпрацювати у подальшому судовому процесі, якщо сторона обвинувачення відмовляється підтримувати обвинувачення.
«Якщо люди не здатні підтримати обвинувачення, я заявляю відвід усім трьом прокурорам. Це я говорю на повному серйозі», - сказав Ю.Луценко.
Заслухавши думки сторін, колегія суддів пішла до нарадчої кімнати, щоб прийняти рішення із заявленого клопотання.
15:35  Суд пішов у нарадчу кімнату.
15:55 Не довго думали судді про відвід прокурорів
Після наради суд вирішив відмовити у клопотанні Луценка про відвід складу прокурорів через відсутність кваліфікації останніх, оскільки це не є підставою для відводу.
Між іншим, прокурори як при зачитуванні клопотання Луценка, так і при зачитуванні рішення суду були відсутні у залі засідання.
За словами Луценка, «вони вже самі себе відвели своєю відсутністю у залі».
Окрім того, Луценко вдруге звернувся до судді Вовка із пропозицією заарештувати прокурорів через їх постійне запізнення на судове засідання.
16:10 Юрію Луценку було поставлено ряд запитань
Запитання: «Чи зрозуміли Ви суть обвинувачення?».
Відповідь Луценка: «Ні!».
Запитання: «Чи вважаєте Ви себе винним?».
Відповідь Луценка: «Ні, я не вважаю себе винним».
Запитання: «Чи будете Ви давати покази у справі?».
Відповідь Луценка: «Так, я буду давати покази. Я маю бажання давати покази, які будуть свідчити про політичну вмотивованість моєї справи».
Запитання: «Чи визнаєте Ви цивільний позов від МВС?».
Відповідь Луценка: «Ні, я не визнаю цивільний позов від МВС. Щодо Приступлюка, то відповідати має державно-побутова комісія, яка виділяла йому квартиру. Я не визнаю, що мої дії призвели до розтрати державного бюджету».
Запитання: «Чи визнаєте Ви цивільний позов від Пенсійного фонду?».
Відповідь Луценка: «Ні, я не визнаю цивільний позов від Пенсійного фонду, бо я не нараховував пенсії Приступлюку».
Суддя визначив порядок судового засідання:
- допит свідків,
- досліджені матеріали справи,
- допит підсудних,
- матеріали щодо доповнення досудового слідства.
16:20 Суд прийняв рішення про перенесення засідання на четвер, 11 серпня 2011 року, на 9.30 ранку.
Наступне судове засідання має початися із допиту свідків по кримінальній справі.
Джерело: "Народна самооборона"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.